Redaktionen læser

Københavns Universitet blev grundlagt af en kvinde

Dronning Dorothea blev skrevet ud af historien. Nu skriver Københavns Universitet hende ind igen
Uniavisen
Nyhedsbloggen
Dronning Dorothea blev skrevet ud af historien. Nu skriver Københavns Universitet hende ind igen

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Så meget for historikerens objektivitet....

Thomas Østergaard

https://www.catholiceducation.org/en/education/catholic-contributions/th... :

Some 81 universities had been established by the time of the Reformation. Of these 33 possessed a papal charter, 15 a royal or imperial one, 20 possessed both, and 13 had none. In addition, it was the accepted view that a university could not award degrees without the approbation of pope, king, or emperor. Pope Innocent IV officially granted this privilege to Oxford University, for example, in 1254. The pope (in fact) and the emperor (in theory) possessed authority over all of Christendom, and for this reason it was to them that a university typically had to turn for the right to issue degrees. Equipped with the approval of one or the other of these universal figures, the university"s degrees would be respected throughout all of Christendom. Degrees awarded only by the approval of national monarchs, on the other hand, were considered valid only in the kingdom in which they were issued.

Så teknisk set var en bulle vel ikke påkrævet for at grundlægge universitetet, kun for at universitetsgraderne blev godkendt i udlandet. Og da en pavelig godkendelse kunne fås senere, var det måske derfor det ikke var voldsomt påtrængende for Christian I at hjembringe pavelig godkendelse i første omgang.

Hvis historien på universitetets hjemmeside var at Christian I. personligt hjembragte en bulle fra paven, bør det naturligvis rettes, men der er vel næppe ret mange der ville protesterere over "forfalskning" og "ignorering af den sande grundlægger" hvis han havde sendt en prins eller junker for at få et pavebrevet billigt eller gratis gennem familierelationer i Vatikanet.

David Zennaro

Den der med objektivitet er der vist ikke mange, der tror på. Det er kendt og erkendt af de fleste i dag, at vi ser historien gennem vor egen tids briller. Og når man tænker på historien i Danmark i de sidste 50 år undrer det mig desværre ikke, at denne historie først kommer frem nu.