Redaktionen læser

Verdens ledere har flotte ord. Vi har brug for politik

»Den politik, der er brug for, eksisterer ikke i dag på trods af alle de flotte ord, du hører fra verdens ledere,« siger Greta Thunberg på COP25
Greta Thunberg på Twitter
Nyhedsbloggen

»Den politik, der er brug for, eksisterer ikke i dag på trods af alle de flotte ord, du hører fra verdens ledere.« Greta Thunberg har holdt sin tale på COP25. Den har allerede bredt sig vidt og bredt på sociale medier.

Se hele Greta Thunbergs tale fra COP25 i Madrid her.

 

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Anders Sørensen

@Leo Nygaard, første del af løsningen er at lytte og ikke være nedladende over for Thunberg og forlange løsninger fra hendes side. Hvorfor forlanger du løsninger af hende, blot fordi hun gør dig opmærksom på dit problem?

Allan Stampe Kristiansen, Anders Graae, Lise Lotte Rahbek, Sven Elming, Petter A. Urkedal, René Hansen, Jens Larsen, Morten Balling, Kim Øverup, Hans Larsen, Tor Brandt, Kim Vildnis, Torben K L Jensen, Flemming Berger, Jeppe Lindholm, Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Albatros Olsen, Susanne Kaspersen, Ejvind Larsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Leo Nygård
Hun er ikke voksen. Hun er ikke betalt politiker. Hun er ikke betalt ansvarlig.

Men dem der er de ting, tillader sig ofte at komme med noget af følgende:
"jeg har kun ansvar for profit"
"det er ikke mit ansvar"
"det er en fejl"
"vi kan ikke gå enegang"
o.s.v

Allan Stampe Kristiansen, Anders Graae, Morten Balling, Kim Øverup, Hans Larsen, lars helde, Carsten Munk, Philip B. Johnsen, Susanne Kaspersen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Leo Nygaard, hvor ser du demokratiet sat til side? Og folket lytter jo faktisk. Hvad er din pointe?

Arne Albatros Olsen

I princippet kunne de lige så godt opføre Hamlet til hver eneste klimakonference.

Allan Stampe Kristiansen, Anders Graae, Lise Lotte Rahbek, Ture Nilsson og Morten Balling anbefalede denne kommentar

Greta Thunberg har mere end løst sind opgave. Klimaet er efter årties dødvande med hendes indsats kommet højt til tops hos såvel politikeres som almindelige menneskers dagsorden - Et vigtigt skridt.

Nu er det først og fremmest politikerne verden over, som må sætte sig i spil med en fælles dagsorden for, hvordan den her klimasituation kan løses.

Der bør sættes ind med officiel oplysning fra staten, gerne gennem DR, om hvad konsekvenserne vil være hvis intet gøres og hvilke tiltag der er nødvendige at iværksætte for at nå målet. Det er vigtig at den brede befolkning forstår situationen og er med.

Allan Stampe Kristiansen, Jens Larsen, Kim Vildnis og lars helde anbefalede denne kommentar

@ Leo Nygaard

Du kan måske selv bidrage, hvis du kan rejse dig fra stolen. FX kan vi voksne støtte op om de unges krav. Strejke fra jobbet fx. Det vil hjælpe sagen! Men det kræver jo mere energi og omkostninger fra de, der blot sidder på deres flade og nedgører andre.

Der findes vel reelt set 3 slags mennesker idag: Dem med håb, dem uden håb og dem der mener at det ikke er noget klimaproblem. Der er kun brug for dem med håb - vi andre bør holde mund, da vi faktisk ikke er en del af løsningen!

Folket er også imod forurenet drikkevand, imod fattigdom i Afrika, imod krigen i Irak, imod tortur og undertrykkelse, imod ødelæggelse af Amazonas og imod klimaødelæggelsen. Men hvor meget af det har folket opnået?

Selv om jeg har sympati for gode tiltag og Greata, mener jeg at hendes ageren har skabt omtale men samtidigt også devalueret vigtigheden af aktion. Her er mere varm luft end handling. Afstanden mellem dem der vil, og dem der kan men ikke forstår er ikke blevet mindre. OK, en hel del kendte har taget selfies med Greta og talt med/omtalt hende, men det er nu deres måde at promovere sig selv på.

Faktum er at vi alle i den vestlige verden må ofre en hel del for at opnå et resultat. For samtidigt er der miliarder af mennesker der skal løftes op på et anstændigt niveau, så en 50% reduktion i EU rækker ikke langt. Regnestykket må hedde, hele verdens forbrug -50% og så fordelt nogenlunde ligeligt på alle mennesker. Men den er der ingen i den vestlige verden der hopper på. Hverken med eller uden Greta.

Men hvis man har det personligt bedre med at støtte Greta og stadig fortsætte med at rejse og forbruge, så værsgo for mit vedkommende. Men tro ikke at det hele falder på plads ved at like en lille vred pige fra sverige.

@Leo og David

Greta er blevet en form for talskvinde for dem som har indset problemet (i hvert fald noget af det). I starten bed jeg også mærke i at Greta havde meget få konkrete forslag, og det forstod jeg egentlig godt, for de potentielle løsninger er pest eller kolera (mere eller mindre bogstaveligt).

Det tager dog intet fra det Greta har begået. Den pige er for sej. Alt det mange tusinde forskere og milliarder af mennesker har prøvet at få bare på agendaen, uden succes, klarede Greta med et hjemmelavet papskilt og en god portion stædighed.

Nu er tingene meget mere på agendaen end før Greta, og det er ikke hende som skal komme med løsningerne. Det lader heller ikke til at være videnskaben, hvor man lukker dem som gør for meget opmærksom på problemerne ned. Derfor havner bolden hos politikerne, som måske i virkeligheden ikke har så meget at sige, fordi de har en flok økonomer i nakken.

Løsningen kommer ikke oppefra. Den kommer fra os alle sammen, den dag vi indser at det gigantiske hamsterhjul kun kører rundt så længe vi finder os i at være hamstere, med friværdi, pensionsopsparing i index fonde og en spritny plug-in hybrid i carporten. Større end naboens, ofcurz.

Allan Stampe Kristiansen, Anders Graae, Lise Lotte Rahbek, Petter A. Urkedal, Kim Vildnis og Kim Øverup anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

@Morten Balling. Dine sidste fire linier er lige midt i prik.

@Morten Balling og Nike
Vi kan ikke hver og især nedbringe vores forbrug. Det svarer til at vi hver især skulle bede om at få vores løn reduceret. Vi er jo et samfund bygget på kapitalisme. Den velhavende og magtfulde del af befolkningen ville jo grine af det hele vejen ned til banken.
Ligesom i en familie eller i en stat, skal der regler til som rammer alle lige meget. Det skal komme oppefra og være retfærdige. Det sidste er nok svært at realiser.

@David Joelsen

For noget tid siden så jeg et foredrag på KU med den amerikanske professor Karen Seto. Hun er ekspert i bæredygtighed ifm. byer. Hun advarede om at noget af det hun ville sige om den nære fremtid kunne opfattes som skræmmende, og selvom hun var meget "diplomatisk" i hendes ordvalg, var tilhørerne pænt chokerede bagefter.

En af tilhørerne spurgte lettere fortvivlet: "Er der da slet ikke noget vi kan gøre, hver især?". Seto tænkte lidt, og så svarede hun (frit fra hukommelsen):

"Den bedste metode til at skære sit ressourceforbrug ned, jeg kender, er at tænke over, at hver gang vi hiver penge op af lommen for at betale noget, så har det vi betaler for kostet energi og andre ressourcer at producere. Derfor kan man med fordel, når man står med plastikkortet i hånden, overveje om det man er ved at betale for VIRKELIG er noget man har brug for?"

Penge er ikke værdi, og man skal være varsom med at tro at man kan omsætte værdi til et beløb i en valuta, men Seto's idé er alligevel en god indikator på, hvad det er der skal til. I Danmark bruger vi, i gennemsnit, ca. 4-10 gange så mange ressourcer som vi kan, hvis naturen skal kunne nå at genskabe dem. Ergo ville vi kunne løse problemet ved at skære vores forbrug ned til 10-20% af hvad det er nu. Det forudsætter at alle de andre verdensborgere "vil lege den samme leg", og derudover er der hele spørgsmålet om ulighed, så tanken er "lettere" utopisk, men Seto var den første voksne jeg hørte, som turde sige tingene højt. The truth, the whole truth, and nothing but the truth.