Nyhedsbloggen Historier du skal læse – bare ikke her

Småbørns altruisme

Vil småbørn frivilligt tilbyde frugt og snacks til fremmede, selvom de selv er sultne? I et nyt studie med 100 19 måneder gamle småbørn var svaret overraskende nok ja
Vil småbørn frivilligt tilbyde frugt og snacks til fremmede, selvom de selv er sultne? I et nyt studie med 100 19 måneder gamle småbørn var svaret overraskende nok ja

Om nyhedsbloggen

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvorfor overraskende? Mennesket er i sin natur generøst og altruistisk. Det er der skrevet bøger om. Læs fx "Det generøse menneske" af Tor Nørretranders

Hanne Utoft, Dorte Haun Nielsen, Viggo Helth og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Tommy Gundestrup Schou

Det er jo bare det samme forsøg der er lavet med aber (som også gør det) og fugle (som også gør det). Det ligger sikkert i overlevelsesinstiktet hos de fleste flokdyr. I flok er vi stærke så vi skal alle overleve.

Naturligvis ikke overraskende for almindelige mennesker med normale erfaringer fra det virkelige liv.

Men alligevel værd at pointere, fordi det er i lodret modstrid med det grundlæggende dogme i herskende mainstream-økonomisk teori. Hvis deres dominerende, "naturlige" egoisme fjernes fra de samfundsøkonomiske modeller, svækker det kraftigt deres evne til at modellere og forudse effekterne af aktuelle tiltag.

Det vil f.eks. betyde, at man ikke kan fastholde, at markedspriser altid er retfærdige eller at der altid er positive beskæftigelseseffekter af at gøre folk fattigere. Man bliver simpelthen tvunget til at se lidt på, hvordan mennesker agerer i virkeligheden. Et meget svært skridt for teoretiske økonomer, der gerne vil gøre tingene simple for at kunne sætte det på matematiske formler.

Susanne Jais Mølmark, Lillian Larsen og René Arestrup anbefalede denne kommentar
Liselotte Paulsen

Jeg har et rendezvous med et kragepar hver morgen, og jeg skulle hilse og sige, at det er fatter der spiser først! Til gengæld gemmer han så også til forråd. Det gør mutter ikke.

Jeg har som forælder tit set denne altruistiske adfærd, men jeg skal hilse og sige, at det modsatte også er betydeligt fremherskende, eksempler på en adfærd der viser en nærmest psykopatisk ligegyldighed med andre børns smerte, afsavn eller ubehag, især blandt søskende, men ja, vi mennesker fødes med et altruisme-anlæg, men det skal fremelskes og næres for at blive til noget, for vi fødes også med det modsatte.

Maj-Britt Kent Hansen og Dorte Haun Nielsen anbefalede denne kommentar