Nyhedsbloggen Historier du skal læse – bare ikke her

Per Stig Møller: Coronakrisen minder os om, hvor vigtigt det er at bevare kritisk infrastruktur på nationale hænder

Uanset hvordan coronakrisen ender, vil det tvinge verdens lande til at gentænke rammerne for globalisering og internationalt samarbejde, vurderer tidligere udenrigsminister Per Stig Møller
Uanset hvordan coronakrisen ender, vil det tvinge verdens lande til at gentænke rammerne for globalisering og internationalt samarbejde, vurderer tidligere udenrigsminister Per Stig Møller

Om nyhedsbloggen

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

olivier goulin

Nå, det er jeg da glad for at en politiker endelig har indset.
Det har jo ikke skortet på advarsler de sidste 30 år

/O

Allan S. K. Frederiksen, Kim Andersen, Lillian Larsen, Jan Nielsen, Jacob Nielsen, Bjarne Andersen, Martin Rønnow Klarlund, nils valla, Flemming Berger, Bertel Lund Hansen, Per Torbensen, Curt Sørensen, Alvin Jensen, kjeld jensen, Mikkel Zess, David Joelsen, Søren Dahl, Carsten Svendsen, Tommy Clausen, Gert Romme, Anders Reinholdt, Johnny Jensen, Torben Burkal, Peter Hansen, Jakob Silberbrandt, Bjarne Bisgaard Jensen, Randi Christiansen, Anina Weber, Søren Kristensen og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Over 200.000 vælgere skrev under på et stop for slag af Dong aktier til Goldmann Sachs.

- Politikerne gav dem en finger.

Allan S. K. Frederiksen, Kim Andersen, Lillian Larsen, Jan Nielsen, Jacob Nielsen, Bjarne Andersen, Martin Rønnow Klarlund, nils valla, Flemming Berger, Bertel Lund Hansen, Per Torbensen, Curt Sørensen, Alvin Jensen, kjeld jensen, Mikkel Zess, Eric Philipp, Lars Løfgren, Carsten Svendsen, Minna Rasmussen, Tommy Clausen, Hans Larsen, Gert Romme, Dan D. Jensen, Anders Reinholdt, Connie Brask, Torben Burkal, Peter Hansen, Jakob Silberbrandt og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

De solgte ud af dansk infrastruktur: Poul Nyrop Rasmussen, Mogens Lykketoft, Bendt Bendtsen, Anders Fogh Rasmussen, Uffe Elleman Jensen, Helle Thorning Smidt og alle deres venner.

Allan S. K. Frederiksen, Kim Andersen, Lillian Larsen, Jan Nielsen, Jacob Nielsen, Bjarne Andersen, Martin Rønnow Klarlund, nils valla, Bertel Lund Hansen, Per Torbensen, Alvin Jensen, kjeld jensen, Mikkel Zess, Lars Løfgren, Carsten Svendsen, Tommy Clausen, Hans Larsen, Erik Winberg, Torben Burkal, Peter Hansen, Jakob Silberbrandt og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Globalisterne og privatkapitalisterne har med succes sunget deres sirenesang om dynamiske effekter og det frie marked, mens realøkonomien er forsvundet i tågerne af den ene procents skattely.

Nu må det da snart være nok med de løgnehistorier. Sku man synes.

Kim Andersen, Jacob Nielsen, Bjarne Andersen, nils valla, Alvin Jensen, kjeld jensen, Mikkel Zess, Tommy Clausen, Egon Stich, Jeppe Lindholm, Torben Burkal, Peter Hansen og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Søren Kristensen

De navne du har nævnt er korrekte, men hvordan i alverden kunne du glemme at få Lars Løkke Rasmussen med på listen?

Han har også været med til at lave de statslige udsalg, Som Sundhedsminister i 00'erne sendte han store lunser af det offentlige sundhedsvæsen over i hænderne på private aktører og som Statsminister stod han med det øverste ansvar for salget af SSI's vaccinefabrik til saudierne. Hvor meget har vi brug for lige præcis disse frasolgte ressourcer nu?

Allan S. K. Frederiksen, Kim Andersen, Lillian Larsen, Jan Nielsen, Jacob Nielsen, Bjarne Andersen, Søren Kristensen, Martin Rønnow Klarlund, nils valla, Kim Houmøller, Alvin Jensen, kjeld jensen, Thomas Corydon, Mikkel Zess, Jens Christensen, Søren Dahl, Carsten Svendsen, Tommy Clausen, Gert Romme, Erik Winberg, Jeppe Lindholm og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

De nævnte politikere har været nyttige idioter for den ene procent. Som mere eller mindre skjult har erobret kontrollen med mainstream medier, militær, politi, infrastruktur, bank- finans - og den politiske sektor. Og befolkningerne er blevet tyranniseret vha underholdning og frygt for udkommet til at rette ind. En klassiker. En lærd mand som per stig møller burde vide dette, også da han var despoten afr's undersåt. Det er derfor noget sent med denne udmelding, og hjælper som en skrædder i helvede. Hvem mon redder disse kastanjer ud af ilden?

Jan Nielsen, Bjarne Andersen, Martin Rønnow Klarlund, Alvin Jensen, kjeld jensen, Thomas Corydon, Mikkel Zess, Søren Dahl, Lars Løfgren, Erik Winberg, Jeppe Lindholm, Ebbe Overbye og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar

Per Stig rører her ved noget helt centralt, og dette er absolut meget vigtigt at huske - også af hensyn til andet end corona..

For selv om ingen ønsker det, har Europa faktisk altid været i indbyrdes krig, og vi har nu den længste fredsperiode i Europas historie. Så måske en vakker dag lukker en krig alle Europas grænser,

Jacob Nielsen, Kim Houmøller og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Det undrer ikke, at en dansk politiker taler om national sikkerhed. Det har været den danske opfattelse fra dag et i pandemien. Hvis kongeriget vil oprette produktion af værnemidler, respiratorer og livsnødvendig medicin (noget sådan findes i øjeblikke ikke mod covid-19), så er det bare at gå i gang, men de europæiske borger vil sætte pris på, at de europæiske lande organiserer den nødvendige produktion på europæisk plan. Når vi kommer dertil, er det endog tænkeligt at kongeriget DK vil integrere sig i et europæisk system.

Per Stig Møllers konklusion er totalt forkert!

Et af de store problemer i håndteringen af corona-krisen er netop, at nationalstaterne har insisteret på at løse den enkeltvis i stedet for at indse, at der er tale om en international epidemi. Og af den derfor skal håndteres i internationalt samarbejde.

Præcis som klimakrisen, som også skal - og kun kan - løses i internationalt samarbejde.

Svaret på vores udfordringer - hvad enten det er klimaet, corona (og den nødvendige økonomiske genopretning bagefter) - er mere globalisering, mere og tættere internationalt samarbejde.

Nationalisme er gift for problemløsning.

Jeg er ikke abonnement på Kristelig Dagblad, så jeg kan ikke læse artiklen. Men hvis PSM mener, at nationalstaterne kan klare corona-krisen - og andre grænseoverskridende kriser - individuelt, så tager han naturligvis fejl.
Det burde da nu være tydeligt, at optimale løsninger kræver solidaritet og internationalt samarbejde.
Tænk, om hele EU var gået sammen om at hjælpe Italien, da epidemien brød ud dér. Hold-da-op hvor ville det have sparet os for meget!

Jeppe Lindholm

At det gik så slemt i Italien skyldes bl.a. at der først i marts måned, da corona krisen var i sit opløb, blev afholdt en vigtig mega stor fodboldkamp i Milano med titusindvis af begejstrede tilskuere med få centimeters afstand fra hinanden råbende, krammende, kyssende osv.. En vild trykkoger for virus. Her desvære corona virus, hvis smitte eksploderede i nord Italien herfra.

Et arrangement som de Italienske myndigheder burde have krævet afløst. Men det gjorde de ikke.

I Østrig fik coranavirus ligeledes lov til at brede sig. Selv om myndighederne havde kendskab til faren vedblev skiliftene med at køre med tætpakkede mennesker. Sæcon vare ca. 5 måneder. 5 måneder, hvor et års indtjening skal hentes hjem. Den økonomiske interesse fik lov til at vinde over det rationelle. Kapitalstærke og magtfulde mænd i lokalsamfundet, som bl.a. står som ejere af de indtjenende skilifte og hvis magt rækker ind i de østrigske top politiske kredse fik lov til at køre videre selv om myndighederne havde kendskab til corona smittespredningen. Først med flere afgørende dages forsinkelse blev skilifterne stoppet og ski gæsterne sendt hjem over stok og sten. Bl.a. til Danmark.

@Jens Winther.
Du konkluderer forkert.
I udgangspunktet starter al forandring ved een selv, og afhænger derfor ikke af international samarbejde, snarer tværtimod.

@Nils Valla, du har ret i, at vi alle selv og på eget initiativ kan gøre vores til at skabe en bedre verden, reducere vores CO2-belastning, vaske hænder for at hæmme spredning af covid-19 osv. Men mon ikke det giver større resultater at supplere med internationalt samarbejde.

Hvis alle gjorde som forslået var der ingen brug for internationalt samarbejde.

Sagen er den, hvis ikke vi kan finde ud af det på individuelt niveau kan vi heller ikke på internationalt. Der er nemlig ingen forskel på hvad der skal gøres. Det "rette svar" er ens for begge.
Den større mængde af mennesker udligner ikke "hurdlerne" hos den enkelte.

Bevares, samarbejde er ikke dårligt men godt. Faktisk helt nødvendigt.
Men "internationalt samarbejde" skurer stadig forlorent i mine ører.
"Internationalt samarbejde" har sku hidtil fortrinsmæssigt, drejet sig om skabe pengetanke store nok.
"Internationalt samarbejde" har også hidtil drejet sig om forcere specifikke politiske synspunkter igennem.

Men ser man individet som enkeltstående hjerneceller og fællesskabet som hele hjernen, bliver det også indlysende det enkle menneske ikke kan eksistere udelukkende i kraft af sig selv, med dybt afhængig af fællesskabet.
Så i sidste ende, jo-tak (alligevel) til "internationalt samarbejde" ;-)