Nyhedsbloggen Historier du skal læse – bare ikke her

Et mundbindsstudie hvor man reelt kan konkludere meget lidt

Det i pressen meget omtalte danske mundbindsstudie er blevet offentligtgjort og der synes at være tale om et meget omfattende studie, som ikke fortæller os ret meget
Det i pressen meget omtalte danske mundbindsstudie er blevet offentligtgjort og der synes at være tale om et meget omfattende studie, som ikke fortæller os ret meget

Om nyhedsbloggen

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

"Man undersøgte udelukkende, om personerne med mundbind selv blev beskyttet mod virus - og ikke, om de beskyttede andre mod smitte ved hjælp af mundbindet."

Jamen, så ville det jo være en god idé at få netop dét undersøgt, siden det er den eneste grund til at vi overhovedet bruger dem. Dét at man ikke smitter ANDRE, er jo hele ideen med at gå med mundbind. Så skid da ærlig talt hul i en irrelevant konklusion om at "mundbind beskytter ikke imod smitte". Nej, det var jo heller aldrig pointen, vel? Så luk nu spalten, TV2 og andre medier, indtil i kan bringe os det svar der faktisk er relevant i forhold til brugen af, og legitimeringen af brugen af, mundbind.

Filip Meyer, Kristian Spangsbo, Dennis Jørgensen, Egon Stich, Rolf Andersen og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Her i nat faldt jeg over en tilfældig person på Twitter Live, der streamede om netop dette studie. Vedkommende havde givet sin stream titlen ”Study on masks concludes masks were studied,” og ja, dét må man jo sige ;-)

Karin Hansen, Dennis Jørgensen, Søren Løvborg, Morten Balling, David Zennaro og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar

@Bjørn

"Jamen, så ville det jo være en god idé at få netop dét undersøgt"

Helt enig, men hvordan ville du designe sådan et forsøg? Smitten kan overføres ad flere veje, og en positiv test siger ikke noget om, hvordan patienten er blevet smittet.

Jeg har skrevet det før, men for mig at se kan man sætte debatten omkring masker på spidsen og dermed nå relativt let frem til en konklusion. Til dem som tvivler på maskers effekt: Hvis du skulle være tæt på en smittet person i et kvarter, ville du så helst have maske på eller ej? Ville du gerne have at den smittede person bar maske?

Case closed.

Erik Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Erik Karlsen og Dennis Jørgensen anbefalede denne kommentar
Tommy Gundestrup Schou

@Morten Balling
God pointe :)

I USA er der gennemført befolkningsundersøgelser eller hvad den slags nu hedder hvor stater med krav om mundbind blev sammenlignet med stater, hvor der ikke var krav om mundbind. Den undersøgelse konkluderede at de stater med mundbindskrav havde forhindret op mod 450.000 personer i at blive smittede over en periode på en måned mellem april og maj.

https://www.healthaffairs.org/doi/10.1377/hlthaff.2020.00818

Anne-Marie Krogsbøll, Filip Meyer og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Morten Balling
Med forbehold for at jeg ikke har nogle som helst kvalifikationer indenfor medicin, så forestiller jeg mig et studie hvor man placerer en person smittet med corona i et sterilt rum, med forskellige typer mundbind på, og beder vedkommende hoste/nyse/ånde i retning af en plade/net der kan opfange de partikler der måtte blive spredt. Dernæst bedes forsøgspersonen hoste/nyse uden mundbind. Forsøget gentages evt. ved hhv. fem meter, to meter, en meter, halv meters afstand og ved at forsøgspersonen vender ryggen til pladen/nettet. Pladen/nettet sendes til et laboratorium hvor de vurderer smitteopsamling.

Og ja, smitte kan også spredes via berøring af smittede kontaktflader (f.eks. håndtag i busser og toge), men det skal nok være et seperat spørgsmål/undersøgelse ift. om mundbind skulle virke eller ej. Jeg betvivler ikke at mundbind virker, det var kun TV2's artikels - i mine øjne misvisende formulering - der irritererede mig. Den slags kan føre til usaglig skepsis, og så ville det være godt at der kom en undersøgelse, der kun fokuserede på om maskebærere kan smitte ikke-maskebærere. For at afværge spredningen af, og populariseringen af, fortællingen om at masker "slet ikke virker" og en mere klar lægefaglig kommunikation.

@Tommy Gundestrup Schou

"I USA er der gennemført befolkningsundersøgelser eller hvad den slags nu hedder hvor stater med krav om mundbind blev sammenlignet med stater, hvor der ikke var krav om mundbind."

Jeg tror ikke, man kan bruge sådanne undersøgelser til noget som helst. Der er givetvis sammenhæng mellem påbud om mundbind og hvor alvorligt den enkelte stat samt ikke mindst befolkningen har taget pandemien generelt. Og dermed kan man ikke sige, om det er brugen af mundmind eller andre ting såsom social afstand, der har haft betydning.

Det er lidt ligesom at konkludere, at kokosnødder beskytter mod brystkræft, fordi der er lav forekomst af brystkræft blandt en indianerstamme i Amazon-junglen, som har et stort indtag af kokosnødder.

Så vidt jeg har læst, så har man målt coronavirus på mundbind båret at smittede. Noget virus er altså holdt tilbage i mundbind og ikke sendt ud i omgivelserne.

Jesper Frimann Ljungberg

Der er meget useriøsitet i medierne. Lige nu hører vi massiv kritik mod opsporing enheden på rund af et eneste tal. Hvor mange opsporede man ringer til Per smittet.
Helt ærlig.. det vigtige må jo være om man kommer hele vejen rundt. Og det siger dette tal jo ikke noget om.

// Jesper

Bjørn Pedersen
20. november, 2020 - 10:46:

".....et studie hvor man placerer en person smittet med corona i et sterilt rum, med forskellige typer mundbind på, og beder vedkommende hoste/nyse/ånde i retning af en plade/net der kan opfange de partikler der måtte blive spredt. Dernæst bedes forsøgspersonen hoste/nyse uden mundbind."

Et effektivt filter tillader ikke så meget luft og aerosoler at passere som et mindre effektivt filter.

Prøv at puste et stearinlys ud, når du har forskellige typer mundbind på eller overhovedet intet mundbind. Det er en ganske enkel undersøgelse, der dog kræver, at man har et stearinlys og en antændelseskilde. ;-)

Jeg har prøvet det med et engangsmundbind, og det var mig ganske enkelt umuligt.