Redaktionen læser

Frederiksen og Kurz er EU’s nye Team Enfant Terrible

 
Altinget
Nyhedsbloggen
Statsministerens rejse til Israel er en omvendt udgave af Lene Espersens droppede rejse til Arktis i 2010. Dens betydning ligger i de signaler den sender om en helt ny udenrigspolitisk orientering. Spørgsmålet er, om Socialdemokratiet har flertal for den kurs i længden

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Man kan få den tanke, at Mette Frederisksens politik = Inger Støjberg minus lagkager

Jørgen Mathiasen

I betragtning af de fejlvurderinger, man har kunnet iagttage dels hos socialdemokratiske partisoldater, som mener, at de skal forsvare alt og derfor parkerer dømmekraften eller hos kommentatorer som er faldet i spinsumpen, er det et øjeblik af klarhed, som er værd at gentage her, når ansv. chefredaktør Jakob Nielsen (Altinget) skriver, at Berlin i 2021 er Danmarks suverænt vigtigste allierede.

Men det omvendte er ikke tilfældet. Der er vid og bred enighed i tysk politik om fornuften i fællesindkøb af vacciner, især fordi det løfter Berlin ud af det problem, at Tyskland kunne få en fortrinsstilling i vaccinekampagnen, da BioNTech er et tysk firma. Det ville skabe problemer overalt, også med Frankrig som er Tysklands suverænt vigtigste allierede

Hvad meningen med det danske stunt er, (der havde Trier Mogensen da en pointe), har vi endnu til gode at se. Det falder i forlængelse af Mette Frederiksens bemærkninger forud for budgetforhandlingerne i EU i 2020. Da havde samme karakter af anarki og indebar også en alliance med den konservative forbundskansler i Østrig. Jacob Nielsen har nok en pointe i, at der hverken for det eller Frederiksens Israel-politik er et flertal på det længere sigt.

Jørgen Tryggestad

"Det danske stunt" omkring vacciner med Israel kunne ha fået en norsk kopi hvis den norske statsminister havde takket ja til Netanyahu's vaccine-invitation i februar,

men den norske statsminister Erna Solberg takkede nej til Israelsk invitation til "et omfattende partnerskap om utvikling og produksjon av vaksiner":

nrk.no 09-03-2021 kl.16:16

Norge sa nei til vaksine-samarbeid med Israel

Israel inviterte i februar Norge med på et vaksinesamarbeid, men dette ble avvist, skriver Dagens Næringsliv. Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad og Frp-nestleder Sylvi Listhaug reagerer på at Norge sa nei til den israelske invitasjonen. – Det ble gjort en vurdering av om vi hadde mer å hente på samarbeid med Israel på det tidspunktet. Da var den helsefaglige vurderingen at det hadde vi ikke. Derfor svarte vi Israel at vi ikke så behovet for et forsterket samarbeid om dette nå, sier statsminister Erna Solberg til DN.

https://www.nrk.no/nyheter/koronaviruset-1.14855584

Fra den norske finansavisen Dagens Næringsliv:

Erna Solberg takket nei til omfattende vaksinesamarbeid med Israel.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu inviterte Erna Solberg med på et omfattende partnerskap om utvikling og produksjon av vaksiner. Norge takket nei.

Publisert: 09.03.21
https://www.dn.no/politikk/norge/benjamin-netanyahu/erna-solberg/erna-so...

Anders Thornvig Sørensen

Jørgen Mathiasen 07. marts, 2021 - 11:27

Og der findes SPD-partisoldater. Man kan vælge at se partisoldater allevegne, hvis man har lyst. Det er dog nok snarere på Facebook og Twitter man finder dem, end her.

I mellemtiden udvikler stadig flere EU-lande et vaccinesamarbejde med Rusland, nu hvor tyskerne som de første har lukket ånden ud af flasken.

De europæiske lande er begyndt at få mere fart på vaccineringen. Lad os håbe på en forholdsvis normal turistsæson til sommer, så millionbefolkninger endelig kan få nogle penge i kassen.

Jørgen Mathiasen

@Anders Thornvig Sørensen
Hvis den danske regering og Folketinget ville tage et globalt medansvar, så kunne man være tilfreds med det.
Det består i at tage vare på opgaven med at vaccinere danskerne med de vacciner, der er til rådighed, nemlig de europæiske, og undlade at lægge beslag på dem, der ellers kunne stå til rådighed for fattige lande, hvor der vil blive en stor mangel på vacciner, således som Oxfam netop har gentaget.

Jeg skal ikke spekulere i, om den danske regering også skal til at drive vaccinationspolitik sammen med Visegrad-landene og anvende ikke-godkendte vacciner, bl.a fordi det er ret åbenlyst, at der ikke vil være et flertal for den slags i Folketinget, og fordi den i efteråret tog nogle beslutninger om epidemi-bekæmpelsen sammen med de nærmeste samarbejdspartnere i Europa. Man skulle helst kunne kende forskel på H. C. Andersens eventyr og dansk udenrigspolitik.