Redaktionen læser

Carsten Jensen gør status over Afghanistan

 
Politiken
Nyhedsbloggen
»Katastrofer rammer kun sjældent bygninger med solide fundamenter. Katastrofen er korthusets anden natur, den skrøbelige konstruktions uundgåelige endeligt i kollapset. Vores drøm, og det var kun en drøm, om at skabe demokrati i Afghanistan var aldrig andet end et korthus.«

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Ja, den artikel kan bestemt anbefales. Carsten Jensen opsummerer sine oplevelser og viden fra flere rejser i Afghanistan mellem 2002 og 2016. Han fortæller om sine samtaler med soldater fra alle sider, krigsherrer, embedsmænd, politikere, talebanere og med almindelige afghanere såvel som ledende lokale skikkelser. Hans beretninger om korruption, bortførelser, lovløshed, udplyndringer af landsbyer og enkeltindivider. er næsten ikke til at forstå. Og slet ikke, at disse forbrydelser blev begået af politi, militær og de krigsherrer og lokale forbryderbander, der blev vore allierede, hvis blot de deltog militært i krigen mod Taleban. Talebans fjender er det afghanske folks venner, troede man.
I 2009 stod det ham klart, at mens politikere og presse i Danmark gav ”det indtryk, at vores udsendte soldater var børnehavepædagoger, som var kommet til Afghanistan for at hjælpe skolepiger over vejen”, var situationen en helt anden. Frem for at blive mødt med kærlig omfavnelse og betragtet som hjælpere og beskyttere kunne de danske soldater nu kun bevæge sig omkring i svært armere køretøjer af frygt for ”fjenden”, som på det tidspunkt foruden talebanere også må have omfattet en del ”almindelige” afghanere. For i 2012 kunne danske officerer berette, at de havde dræbt 3.000 mennesker svarende til 5% af befolkningen i deres ansvarsområde. Et sådant succeskriterium kan forekomme noget indskrænket for en freds-, ordens- og demokratiskabende indsats. Det er nok heller ikke det bedste grundlag for en tillidsskabende kontakt til lokalbefolkningen. Så måske var det én af grundende til, at soldaternes sikkerhed bag panser og plade efterhånden kom så meget i fokus, at det til sidst blev det altoverskyggende mål i indsatsen.
Vi får også historien om hvorfor de danske tropper blev udstationeret i den mest voldelige provins i Afghanistan og havde 4-7 gange større tab sammenlignet med Norge og Sverige. Kort fortalt var det en direkte konsekvens af de beslutninger, der blev truffet af Anders-Fogh-Rasmussen-regeringen.

Alvin Jensen, Morten Kjeldgaard, Klaus Schwab, Kubilay Karahan og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

.... ikke desto mindre er det Mette Frederiksen, som dette blads chefredaktør mener er den rette til at tage ansvar og beklage fiaskoen i Afghanistan. Det er fejt!

olivier goulin

Jeg vil ikke gå så langt som at sige, at Aghanistan ikke kan moderniseres eller aldrig vil blive det - men der er ingen tvivl om, at det ikke er nogen nem opgave, og vil tage lang tid. Man skal huske på, at landbefolkningen i hele denne region, som også omfatter Iran, Pakistan og til dels Nordindien - stadig lever mere eller mindre uændret, som de har gjort i århundreder. Traditionerne og værdierne er sejlivede i denne del af verden.

Afghanistan har altid været lidt af en røvernation. Regionale magtforhold har været afjort ved væbnet kamp - ikke ved valgkamp. Demokrati er simpelthen et fremmedelement i denne kultur - og der skal mere end nogle pigeskoler og en centraladministration i Kabul til at ændre på det forhold.

Derfor er der een ting som vestlige aktører, militære som civile, er nødt til at forstå: Tiltag, som ikke respekterer afghanernes traditioner, værdier og religion - vil ikke blive vel modtaget, men snarere vække stor vrede og modstand - og ikke kun fra Taleban. Fra et meget stort flertal af befolkningen - fraset en lille vestligt orienteret elite i Kabul. Det er et ærekært folk, som man nemt kan støde - selv utilsigtet

/O