Nyhedsbrev

Den gule angst huserer i Europa

Kære europæer!

En statsmandsbegravelse blev det ikke til. Og på grund af sanktioner og rejseindskrænkninger kom der stort set ingen internationale statsledere for at hylde ham, da han blev bisat i Moskva i lørdags. Ja, selv Putin var der ikke (om end Viktor Orbán var der). Det kaster et endnu mere tragisk skær over en af det 20. århundredes vigtigste politiske figurer: Mikhail Gorbatjov, der ufrivilligt endte med at lægge Sovjetunionen i graven.

I Vesteuropa husker vi ham helst som lederen, der reformerede Sovjet, nedrustede, gav østbloklandene frie hænder til reformer og lod Berlinmuren falde. Med andre ord: Som manden, der lagde Den Kolde Krig i graven. I Rusland er der et andet og mere smerteligt billede af Gorbatjov, som forrådte supermagten Sovjet og lagde grunden for 1980’ernes nedtur og 1990’ernes enorme økonomiske krise.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her