Nyhedsbrev

En kold skulder på Bali. Den tid er forbi, hvor Vesten sætter dagsordenen

Kære europæer,

Verden mødes i disse uger til klimakonference i Egypten, og tirsdag til onsdag mødes verden til G20-møde på Bali.

I Europa vil vi så gerne have, at verden dermed fikser klimaet og kigger på krigen mellem Ukraine og Rusland, hvor Zelenskyj efter Ruslands ydmygende tilbagetrækning har besøgt Kherson – vel at mærke med det ukrainske flag og EU-flaget vejrende demonstrativt over Zelenskyjs hyldest til den ukrainske hær i byen.

Men groft sagt har Ukrainekrigen for det første medført, at »krig slår klima«, som avisen Die Zeit spidst har formuleret det: Ikke bare energikrisen og fødevarekrisen, men også inflationen, energikrisen og den nye økonomiske ustabilitet, som Ruslands krig har bidraget kraftigt til, har fået en lang række lande til at gå i en krisemodus og glemme klimapolitikken, så 2022 igen vil bringe vækst i de globale CO₂-udledninger.

Desuden må Europa atter sande, at vores dagsorden absolut ikke står alene. Tværtimod: Den multipolare dagsorden, som vi længe har set under opsejling, ser efterhånden ud til at melde sin ankomst i praksis, når de 20 største økonomier mødes på Bali.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her