Organisation

Landbrug og Fødevarer

Artikler
Klima
12. maj 2021

Med pyrolyse og biokul vil landbruget klare den halve klimaudfordring. Men hvad er det?

Ved den såkaldte pyrolyseproces, kendt fra blandt andet fremstilling af trækul, kan halvdelen af landbrugets udledninger af drivhusgasser neutraliseres, mener Landbrug & Fødevarer. Også i regeringens udspil til klimaaftale er pyrolyse det vigtigste tiltag. Er det klogt at satse så stærkt på en teknologi under udvikling, spørger nogle
I dag ender meget halm med at blive nedmuldet i jorden, hvorfra indhold af kulstof under forrådnelsen gradvist siver op i atmosfæren som drivhusgassen CO2. Hvis man i stedet kan binde denne CO2 på en måde, så den ikke når atmosfæren, kan klimabelastningen reduceres mærkbart.
Baggrund

Da landbrugslobbyen ville ændre oksekøds image: Sådan gik det galt på Aarhus Universitet

Det blev præsenteret som uafhængig forskning, men landbrugslobbyen fik lov at skrive med. Og da skandalen begyndte at rulle, tilbageholdt Aarhus Universitet sandheden. Her er historien om oksekødsrapporten
Det blev præsenteret som uafhængig forskning, men landbrugslobbyen fik lov at skrive med. Og da skandalen begyndte at rulle, tilbageholdt Aarhus Universitet sandheden. Her er historien om oksekødsrapporten
Nyhed
21. september 2019

Efter oksekødsrapport: Landbrug & Fødevarer erkender ’graverende fejl’ i andre sager

Intern undersøgelse afdækker nye problematiske forhold i samarbejdet mellem Landbrug & Fødevarer og forskere på landets universiteter. Interesseorganisationen beklager og vil stramme op
Ifølge Landbrug & Fødevarers adm. direktør Anne Arhnung vil organisationen nu indføre nye retningslinjer for samarbejde med universiteterne.
Leder
7. september 2019

Sagen om oksekødsrapporten er en fuldtonet skandale. Men Aarhus-rektors reaktion er trods alt et lyspunkt

Rektoren på Aarhus Universitet gjorde det eneste rigtige, da han skred ind over for det komplet korrumperede samarbejde mellem Aarhus Universitet og landbrugslobbyen
Både forskerne bag rapporten og ledende medarbejdere på universitetet havde i ugevis fastholdt, at der var tale om uafhængig forskning. Det afviste rektor ved Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen, fuldstændig. »Det giver slet ikke nogen mening at tale om uafhængighed her,« konstaterede han. Derefter trak universitetet rapporten tilbage. Og den ansvarlige institutleder blev efter alt at dømme fyret.
Analyse
7. februar 2019

Parisaftalens klimamål fortoner sig uden omstilling i landbruget

To ministre skal i dag i samråd om klimakravene til landbruget. Hvis erhvervet ikke kan yde sit markante bidrag, er chancen for at overholde Paris-målet forsvindende lille, viser nye beregninger
I regeringens klimaplan fra efteråret var der kun yderst sparsomme krav til reduktion af landbrugets udledninger af CO2. Og generelt er Danmark med de nuværende planer et godt stykke fra at opfylde ambitionerne i Parisaftalen, der kræver en samlet reduktion på 10 procent CO2 årligt, idet klimaplanen kun reducerer med 1,2 procent.
Kommentar
25. juli 2018

Karen Hækkerup vildleder om kød og klima

Dansk kød er mere klimavenligt end udenlandsk kød. Så langt har Karen Hækkerup ret. Men det er langt fra ensbetydende med, at danskerne »roligt kan sætte tænder i en saftig dansk bøf«, som hun skriver. Det er nemlig en kendsgerning, at kød, også dansk kød, er forbundet med et langt større klimaaftryk end vegetarisk kost 
Karen Hækkerup undlader ifølge Adam Veng at nævne, at Danmark allerede importerer enorme mængder sojabønner; ikke for at bespise mennesker, der ønsker alternativer til kød, men for at fodre de cirka 31 milioner grise, der hvert år fødes i Danmark.
Kommentar
6. februar 2018

Konventionelle landmænd lugter nemme penge i økologi

Det er snarere et ønske om økonomi end om økologi, når konventionelle landmænd pludselig ønsker at omlægge deres landbrug til at være økologiske. Men i sidste ende kan det resultere i et tilbageskridt for den økologiske tanke
En af flere tvivlsomme ordninger for det udvandede økologibegreb er, at økologiske landmænd gerne må bruge et vist kvantum ikkeøkologisk foder til deres produktionsdyr. Ligeledes må økologerne anvende konventionel husdyrgødning (gylle) fra svinefabrikker. Denne gylle er fyldt med restprodukter fra den intensive svineproduktion: tungmetaller som zink og kobber, andre kemiske stoffer, hormonrester med mere, skriver Erik Boel og Holger Øster-Mortensen i dagens kommentar.
Leder
29. december 2017

Noget nyt spirer frem

Et paradigmeskift i dansk landbrug står for døren. Det, der – langsomt, langsomt – er ved at bryde igennem, er en mere bæredygtig og holdbar strategi for landbrugs- og fødevareproduktion.
Et paradigmeskift i dansk landbrug står for døren. Det, der – langsomt, langsomt – er ved at bryde igennem, er en mere bæredygtig og holdbar strategi for landbrugs- og fødevareproduktion.
Nyhed
5. maj 2017

R og DF: Vi vil vide, hvem der opkøber danske landbrug

Bekymrende, at ingen kender omfanget af eksterne investorers opkøb, siger partierne. Landbrug & Fødevarers formand støtter ikke sin viceformand i, at der bør foretages en registrering af købene
Der er i dag intet overblik over, i hvilket omfang liberaliseringen af landbrugsloven i 2014 og prisfaldet på landbrugsjord tiltrækker udenlandske investorer. Men det er der nu flere, der ønsker undersøgt.
Baggrund
3. maj 2017

Landbrugsformand: Udenlandske investorers opkøb af jorden må bremses

Ingen har overblik over udsalget af dansk landbrugsjord, men formanden for Familielandbruget og viceformand i Landbrug & Fødevarer frygter, det er ved at løbe løbsk på bekostning af liv og udvikling i landdistrikterne
Viceformand i Landbrug og fødevarer, Lone Andersen, advarer nu om udenlandske investorer opkøb af dansk landbrug.

Sider

  • Klima
    12. maj 2021

    Med pyrolyse og biokul vil landbruget klare den halve klimaudfordring. Men hvad er det?

    Ved den såkaldte pyrolyseproces, kendt fra blandt andet fremstilling af trækul, kan halvdelen af landbrugets udledninger af drivhusgasser neutraliseres, mener Landbrug & Fødevarer. Også i regeringens udspil til klimaaftale er pyrolyse det vigtigste tiltag. Er det klogt at satse så stærkt på en teknologi under udvikling, spørger nogle
    I dag ender meget halm med at blive nedmuldet i jorden, hvorfra indhold af kulstof under forrådnelsen gradvist siver op i atmosfæren som drivhusgassen CO2. Hvis man i stedet kan binde denne CO2 på en måde, så den ikke når atmosfæren, kan klimabelastningen reduceres mærkbart.
  • Baggrund

    Da landbrugslobbyen ville ændre oksekøds image: Sådan gik det galt på Aarhus Universitet

    Det blev præsenteret som uafhængig forskning, men landbrugslobbyen fik lov at skrive med. Og da skandalen begyndte at rulle, tilbageholdt Aarhus Universitet sandheden. Her er historien om oksekødsrapporten
    Det blev præsenteret som uafhængig forskning, men landbrugslobbyen fik lov at skrive med. Og da skandalen begyndte at rulle, tilbageholdt Aarhus Universitet sandheden. Her er historien om oksekødsrapporten
  • Baggrund
    15. september 2016

    Landbruget lobbyer på livet løs

    Flere kontroversielle sager har præget landbruget i de senere år. Gang på gang har det vist sig, at landbrugets organisationer, og i særdeleshed videncentret SEGES, har haft en finger med i spillet, når der er blevet truffet vigtige beslutninger om erhvervets fremtid. Lobbyen har vokset sig for stærk, mener kritikere
    Da forskere fra Aarhus Universitet i 2010 lavede en rapport, som rejste kritik af forholdene i dansk svineproduktion, kom det Landbrug & Fødevarer for øre. Organisationens folk kontaktede forskerne i Aarhus og bestilte også som modsvar sin egen rapport
  • Nyhed
    15. september 2016

    Dokumentar: Landbrug & Fødevarer modarbejdede undersøgelse af MRSA

    Ny DR-dokumentar afslører, hvordan Landbrug & Fødevarer lagde pres på Fødevarestyrelsen for at forhindre en undersøgelse af, hvor mange avlsgrise, der var smittet med MRSA. Siden er antallet af smittede steget eksplosivt
    Landbrug, Husdyrbrug, Svineavl
  • Nyhed
    5. maj 2017

    R og DF: Vi vil vide, hvem der opkøber danske landbrug

    Bekymrende, at ingen kender omfanget af eksterne investorers opkøb, siger partierne. Landbrug & Fødevarers formand støtter ikke sin viceformand i, at der bør foretages en registrering af købene
    Der er i dag intet overblik over, i hvilket omfang liberaliseringen af landbrugsloven i 2014 og prisfaldet på landbrugsjord tiltrækker udenlandske investorer. Men det er der nu flere, der ønsker undersøgt.
  • Kronik
    21. maj 2013

    Dansk landbrug ud over alle grænser

    Mange af de hotdogs og frikadeller, vi spiser, er lavet på sydamerikansk genmodificeret soja under produktionsforhold, der tager ringe hensyn til miljø, regnskov, lokalbefolkningens sundhed og arbejdstagerrettigheder. Landbruget, fødevareministeren og supermarkederne forholder sig alle fodslæbende til problemet
    Hovedparten af den danske import af soja, hvoraf 80 procent går til produktion af svinefoder, kommer fra Brasilien (billedet) og Argentina.
  • 12. september 2016

    Sådan bliver pengene i landbruget fordelt

    Landbrugets fonde uddeler hvert år en halv milliard kroner til projekter, der kan gavne landbruget. Men flere af fondenes bestyrelsesmedlemmer er også medlemmer af de selv samme erhvervsorganisationer, der ansøger om midlerne. Her er en oversigt over nogle af pengestrømmene
    Landbrugets fonde uddeler hvert år en halv milliard kroner til projekter, der kan gavne landbruget. Men flere af fondenes bestyrelsesmedlemmer er også medlemmer af de selv samme erhvervsorganisationer, der ansøger om midlerne. Her er en oversigt over nogle af pengestrømmene
  • Kommentar
    25. juli 2018

    Karen Hækkerup vildleder om kød og klima

    Dansk kød er mere klimavenligt end udenlandsk kød. Så langt har Karen Hækkerup ret. Men det er langt fra ensbetydende med, at danskerne »roligt kan sætte tænder i en saftig dansk bøf«, som hun skriver. Det er nemlig en kendsgerning, at kød, også dansk kød, er forbundet med et langt større klimaaftryk end vegetarisk kost 
    Karen Hækkerup undlader ifølge Adam Veng at nævne, at Danmark allerede importerer enorme mængder sojabønner; ikke for at bespise mennesker, der ønsker alternativer til kød, men for at fodre de cirka 31 milioner grise, der hvert år fødes i Danmark.