Person

Carl-Henning Wijkmark

Baggrund
11. september 2020

Forfatter Carl-Henning Wijkmark slog et slag for livets værdi. Nu er hans eget slut

En af vores store europæiske forfattere, svenske Carl-Henning Wijkmark, fornyede romanen og spandt tråde mellem det forgangne og nutiden og insisterede på det liv, der leves i dødens nærhed. Fredag døde han selv, 85 år gammel
»Wijkmark var en europæisk forfatter, nærmest for stor til Sverige. En sjælden fugl, der ikke rigtigt, passede ind, selv om han i mine øjne med sin høje ranglede, aristokratiske fremtoning, en slags intellektuel udgave af Max von Südow, også var noget af det mest arketypiske svenske, man kunne tænke sig.« skriver Peter Nielsen.
Essay
5. juni 2020

Derfor er Sverige gået sin helt egen vej under coronakrisen

I den svenske selvforståelse findes der ingen konflikter, som ikke kan løses på saglig og rationel vis
Allerede tidligt i den svenske coronadebat blev det formuleret sådan, at unge menneskers liv i fremtiden blev stillet op over for ældre menneskers liv her og nu.
Anmeldelse
17. oktober 2015

Menneskeliggørelse af aber

En filosofisk eventyrroman og odyssé mod en ny verden på den anden side af Atlantens havstrømme
Anmeldelse
19. september 2014

Forsonet med fortiden

Carl-Henning Wijkmark håndterer elegant eksistentielle spørgsmål om liv og død
Interview
19. september 2014

Hans romaner er debatindlæg mod aktiv dødshjælp

I sine seneste romaner skriver den svenske forfatter Carl-Henning Wijkmark om livets værdighed og mod aktiv dødshjælp. Men det er ikke bare debatlitteratur, den kosmopolitiske forfatter har i sigte, det er det europæiske menneskes sammenhæng med den store historie
Kulturmøder står centralt i den svenske forfatter Carl-Henning Wijkmarks forfatterskab. Også personligt har han altid trivedes bedst i de frugtbare overgange.