Pia Fris Laneths blog

Er vi fanget i en taberkultur? Eller bliver nogen tabt i en vinderkultur?

Tabermoralen stordyrkes i dagens Danmark, står der på forsidens avis. Og fortsættelsen lyder: Vi står på nakken af hinanden for at indtage offerrollen bistået af en voksende godhedsindustri, der er villig til at tale enhver taber sag, hævdes det i en ny bog.

Se det var en forsidetekst, der kunne få visse temperamenter på redaktionsmødet i kog, inklusive mit eget. Er det ikke et udsagn, der direkte ...... på dem, der skvatter af den toptunede 12-gears racermodel, vores omstillingsparate, innovationsorienterede, konkurrencedrevne globaliserede samfund kan sammenlignes med?

En central pointe i Ole Thyssens og Henrik Dahls nye debatbog Krigeren, Borgeren og Taberen er, at taberen ikke bare er i nød, han spekulere ligefrem i at være det. Dvs. kalkulerer om det kan betale sig at arbejde, overdriver sine skavanker for at få flere sociale ydelser og præsenterer sig som et svigtet offer, hvis hans krav afvises.
I en uhellig alliance med en voksende ’godhedsindustri’ af læger, psykologer og socialrådgivere er der blevet udviklet Velfærdskompleks, der ikke opfordrer folk til at gøre sig umage, siger Ole Thyssen til Information.

Hva’behar? siger min indre økonom. Hvordan kan han få det synspunkt til at stemme overens med, at Danmark på en gang har de mest komfortable velfærdsydelser OG noget den højeste beskæftigelsesprocent i verden? Eksempelvis de mest fordelagtige tilbagetrækningsordninger (efterløn osv) OG noget nær den højeste reelle pensionsalder i Europa. Osv.

Stik imod alle klagesange om at velfærdssamfundet ødelægger folks selvopholdelsesdrift tyder statistikkerne da på, at udviklingen af et samfund, hvor ’velfærdsydelserne vælter ned for hylderne’, som der står i artiklen, kraftigt øger folks trang, evne og lyst til at arbejde og forsørge sig selv vokset og driver dem gennem tilværelsen. I artiklen bliver man præsenteret for flere syn på sagen end Dahls og Thyssen – den perfekte debatartikel, skabt til at gøre folk røde i kammen og varme i stemmerne.

Og når man så er færdig med at hidse sig op over tabermoralske overvejelser, kan det anbefales at suse om til side 12-13 og læse en skæv og skøn reportage om det ny- og stenrige partimedlem Zhang Yuchen, som har opført en kopi af det franske flot Chareau Maisons-Lafitte, og lejer det ud til bryllupper, modeshows, som hotel mv.
Absolut en vinder - og han gider hverken høre om Kinas tabere eller på kritik af hans levevis. »Der er ingen, der skal komme her og fortælle mig, hvordan jeg skal bruge mine penge!« vrisser han arrigt af vor mand i Kina, Martin Gøttske.

God weekend!

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu