Pia Fris Laneths blog

Åh mandage

Nogle mandage er næsten ikke til at få gang i, som nu denne mørke, regnfulde decembermorgen, hvor en af de bedrøvelige topnyheder, man kunne indtage sammen med kaffen var den irakiske præsidents, Jalal Talabanis, afvisning af en vigtig anbefaling fra Baker-Hamilton-rapporten.

Det tværpolitisk panel, der ledes af forhenværende udenrigsminister James Baker og det tidligere kongresmedlem Lee Hamilton opfordrer blandt andet til en nedskæring af de amerikanske styrker i Irak og til dialog med Iraks nabolande Iran og Syrien. Begge dele er Talabani positivs stemt over for, men han er til gengæld arg modstander af, at indlede en forsoningsproces med folk fra den afsatte diktator Saddam Husseins styre. Sunniarabere i Irak har hilst denne anbefaling særligt velkommen, mens præsidenten mener, at det vil "stride imod det irakiske folks lange kamp mod diktatur".

Jamen, man forstår jo præsidentens ubehag ved udsigten til at skulle have folk, der har været del af Saddams rædselsregime, til atter at hænge ud på regeringskontorerne – men der er bare ingen anden vej end forsoningens stenede rute til fred og et sammenhængende samfund, og derfor var det morgenens dårligste nyhed.

Alvoren af Talabanis afvisende holdning understreges af, at irakiske sikkerhedsstyrke selv samme søndag i Iraks hovedstad, Bagdad, fandt ligene af 60 mænd. Mange af ofrene har været udsat for tortur, hænderne var bagbundne, og de var skudt i hovederne – ifølge nyhedsbureauet AFP’s kilde, der - selvfølgelig - tolkede masselikvideringen som en del af det etniske opgør, der er i gang i hovedstaden imellem sunnimuslimer og shiamuslimer. Søndag aften var der i løbet af dagen indløbet rapporter om, at mindst 28 mennesker var dræbt under etnisk vold eller oprørsangreb rundt om i landet.

Kun en lille trøst, at det britiske udenrigsministerium, just har offentliggjort en beslutning om, ikke længere at bruge termen ’krigen mod terror’.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu