Pia Fris Laneths blog

Grænser for ytringsfrihed?

I samtlige landsdækkende aviser udtrykker lederskribenterne fuldt berettiget glæde over, at Københavns Byret i går frifandt Berlinske Tidendes ansvarshavende chefredaktør og to af bladets journalister for at have viderebragt oplysninger om, hvordan Forsvarets Efterretningstjeneste forud for den amerikansk ledede invasion i marts 2003 vurderede truslerne fra Irak.

En sejr for pressefrihedens princip.

Men som en deltager på redaktionsmødet påpegede, så har selvgodheden over den danske tradition for ytringsfrihed det med at overskygge, at det kun er et fåtal danskere som reelt har ytringsfrihed – med mindre de er villige til at betale store personlige omkostninger for at bruge den.

Politikere, journalister og en mindre gruppe intellektuelle kan – og det gør de – ytre sig næsten grænseløst om hvadsomhelst, mens det store flertal af både offentligt og privatansatte sætter deres job på spil, hvis de ytrer sig kritisk om, hvad der foregår på deres arbejdsplads – uanset om de forhold, de ytrer sig om, har offentlighedens interesse. Det er en længere sang værd.

OG når man så har brugt et minuts tid på at tænke på omfanget af ens egne ytringsmuligheder kan man med fordel slå op på side 8 i dagens avis og midt i en fremragende reportage fra Venezuelas valgfest læse om, hvordan det amerikanske firma Penn, Schoen og Berland gang på gang har været involveret i totalt misvisende politiske meningsmålinger i områder af verden. hvor USA har 'særlige' interesser i valgets udfald. Her nævnes i flæng: Serbien 2000, Hviderusland 2001, Georgien 2003, Ukraine, 2004.
Det er mere end en tanke værd.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu