Pia Fris Laneths blog

Der bliver mere at komme efter

I går brugte Jyllands-Posten 4 sider - og de er store - på lederen af det nye koldkrigscenter, Bent Jensens, påstande om, at Informations Jørgen Dragsdahl har været KGB-agent nummer 1 i Danmark. Cirka halvdelen af pladsen blev brugt på vældig sober journalistik omkring hr. Jensens lange artikel, som til gengæld ikke fortjener denne etiket.

Det varsler ilde for den kommende koldkrigsforskning, at centerlederen formidler sine forskningsresultater med så værdiladede ord, at det i sig selv fremstår som landsforrædderisk at forholde sig kritisk over for USA’s militærstrategi, lige som, at det forhold, at en vidende og engageret journalist som Dragsdahl formåede at påvirke danske politikeres syn på sikkerhedspolitik, udlægges som bevis for, at hans forhold til KGB var af ikke-legal karakter.

Selv om det efterhånden er mange år siden, at Jørgen Dragsdahl har været fastansat på Information, og nu kun bidrager til avisen med sine fremragende sikkerhedspolitiske analyser til ussel freelancebetaling, er det klart, at vi ikke kunne nøjes med et Ritzau-telegram på den sag.

Vores helt egen PET-specialist, Charlotte Aagaard, var så venlig at forlade familiens søndagshygge for at drøne ind på bladet og sammen med vores Christiansborgmedarbejder, Mette Klingsey, sørge for en solid dækning af den sag til dagens avis. I dag fortsætter de med at spørge relevante politikere, forskere og offentlige væsener om de principielle problemer i den sag – herunder, at en forsker kan få adgang til oplysninger hos PET om en borger, som borgeren ikke selv kan få udleveret.

Ministerielle redegørelser er ofte lange og kedelige, men at det kan betale sig at læse det hele, inklusive bilag, kan man forvisse sig om i UIrik Dahlins fokus-artikler om Afghanistansagen. I mere end 28 måneder fortiede regeringen oplysninger for Folketinget om USA’s forbehold over for principperne i Genéve-konventionen i Afghanistan.

Der bliver mere og mere at komme efter i denne betændte sag - den politiske udløber af Guldbrandsens film: Den hemmelige krig - og nu er Information begyndt at lægge sagens akter ud på nettet: www.information.dk/doks/afghanistan.

Flere dokumenter vil følge!

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

I glememr vist at skrive, at Bent Jensen er medlem af JP's bestyrelse.
Han får med andre ord frit spil, og når den dødssyge historie kan medføre fire hele sider, er der ingen ende på hvad vi kan vente os fra hans side fremover.
Hvordan kan han få adgang til informationer, som de mennesker, der anklages ikke kan få !?
Alle, der ikke holder med Bush og Fogh skal kriminaliseres, det må være formålet.

Sandheden er, at en maccarthyistisk heksejagt på anderledes tænkende som i denne regerings tid begyndte med indledningen af "kulturkampen" idag blusser op med fascistoide metoder. Når et lands regering benytter sig af dens efterretningsvæsen til at jagte borgere som mener noget andet end regeringen selv og dets støttepartier, ja så kan jeg genkende trækkene fra min egen barndom og ungdom. Jeg skal i denne forbindelse ikke undlade denne pikante oplysning: jeg kendte og legede som 12årig med Jesper Langballe i Randers idet mine forældres venner var naboer til Jespers forældre.
Og her vil jeg så sætte et stort spørgsmålstegn ved PETs metoder under den kolde krig.
Jeg blev født i Torino i en gade ved navn "Fascistiske martyrers gade". Idag hedder den "frihedens martyrers gade". I min senere ungdom havde jeg den lykke at oversætte flere af Dario Fo´s teaterstykker til dansk for Arne Skovhus og hans Fiolteater (1972-74) og jeg havde naturligvis tæt kontakt til Dario Fo og hans teater som jeg og min daværende samlever besøgte i flere omgange. Dario kørte flere gange med i vores danskindregistrerede folkevognsbus. Samme bus blev efter et af disse besøg på hårdhændet vis(viftende skydeklare pistoler) stoppet af 2 civilkædte betjente uden tydelig skiltning eller politiidentifikation. Vore pas blev fotokopieret.
Idag er jeg i besiddelse af udsagn og dokumenter fra den italienske efterretningstjeneste der påviser at jeg har været Dario Fo's oversætter og at alle hans oversættere blev betegnet som tilhørende Dario Fo's subversive organisation som arbejdede under kulturpolitisk dække, både på nationalt og internationalt plan. Dario Fo selv er heri betegnet som skyggeformand for "de røde brigader".
Naturligvis er disse sigtelser forlængst afvist og bortfaldet, ja de har aldrig eksisteret i andet end efterretningstjenestens forskruede virkelighed, og idag er denne tjenestes udstrakte brug af højreekstremistiske politiagenter under den kolde krig offentlig kendt.
Af disse dokumenter fremgår det også klart og tydeligt at der har været et tæt samarbejde mellem de to landes efterretningstjenester på mange forskellige niveau'er. Således eksisterer der i de italienske arkiver også et dossier på mit navn med et nydeligt portræt (pasbillede) af mig, den subversive, som ung mand.
Hvor mange og hvilke oplysninger har den italienske tjeneste fået af PET?
Kan jeg få indsigt i min egen sag hos PET som givetvis eksisterer?
Eller kan jeg bare nøjes med at spørge Bent Jensen og det nye center for koldkrigsforfalskning og få et klart svar?

Iøvrigt tilsiger jeg Jørgen Dragsdahl min uforbeholdne støtte.

Gianfranco Invernizzi
journalist og filminstruktør