Pia Fris Laneths blog

Det forførte »vi«

»Mestre i masseforførelse« kaldes tre kriminelle herrer, Klaus Riskær, Kurt Thorsen og Peter Brixtofte, på forsiden af dagens avis. Flere psykologer forklarer, at de kommer til tops fordi »vi lader os forføre af deres store armbevægelser.«

Vi? sagde min mand arrigt over morgenkaffen. Han ville ikke rodes ind i det »vi«, der lukkede øjnene for svindlernes svindlen bare fordi han læser sin morgenavis. »Vi?« - hvem er det? gentog jeg som en papagøje til morgenens redaktionsmøde - også fordi, der så ofte står »vi'er« i aviserne som jeg ikke er med i og næppe dækker et simpelt flertal i befolkningen.

Denne brug af »vi« sætter tanken i stå i stedet for at bringe den videre til det interessante, nemlig HVEM er det, der lader sig forføre og derpå: HVORFOR.

Men den betragtning fik ikke lov at flagre ret længe i luften under Børge Outzes strenge blik fra væggen, nej mange om bordet følte sig absolut omfattet af dette forførte VI.

Niels Peter Rygård, erhvervspsykolog, understreger inde i avisen, behovet for at vende kikkerten: »Vi må spørge os selv, hvad det er for et samfund, hvor sådan nogle kan få lov at køre med klatten. Og det er mere interessant end at vide, om de pågældende personer er psykopater eller ej.«

Han har selv et bud på et svar på, hvad der kan få folk til at støtte en leder med psykopatiske træk: »Grupper, der er under stærkt følelsesmæssigt pres, er tilbøjelige til at vælge en psykopat som leder. Når vi oplever mange forandringer, bliver vores angstniveau højt, og så er vi pludselig nemme at forføre, så måske er det et udtryk for, at vi har dereguleret for meget. Psykopaterne er så dem, der forfører, men det siger lige så meget om dem, der lader sig forføre.«

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu