Protokol Om alt det internettet og teknologien gør ved vores samfund

Glenn Greenwald forlader Guardian, starter nyt medie

Guardian-skribenten Glenn Greenwald, der sammen med filmskaber Laura Poitras har afsløret NSAs massive overvågningsprogrammer gennem Snowdens læk, forlader avisen og starter nyt medie støttet af eBay-milliardær Pierre Omidyar. Foto: Scanpix

Journalisten bag afsløringen af NSAs massive overvågningsprogrammer forlader The Guardian. Tirsdag aften lokal tid annoncerede Glenn Greenwald på sin blog beslutningen om at bryde med det britiske dagblad.

»Glenn Greenwald er en bemærkelsesværdig journalist, og det har været fantastisk at arbejde sammen med ham,« skriver en talskvinde for The Guardian i den fælles udtalelse. Greenwald roser Guardians »redaktører og journalister« og er »utrolig stolt af, hvad vi har opnået« men er »ikke i stand til at give detaljer« om det nye inititiativ. Lidt flere detaljer kunne nyhedssitet Buzzfeed dog godt præsentere, og citerer Greenwald for at arbejde på et »et meget velfinansieret og meget betydeligt nyt medie«, mens Reuters og Washington Post oplyser, at det er eBay-milliardær Pierre Omydiar, der bliver sponsor.

Bruddet kommer i forlængelse af en turbulent tid for både Greenwald og The Guardian. Avisen har oplevet stigende pres fra britiske myndigheder i takt med de omfattende afsløringer af de amerikanske og britiske efterretningstjenesters masseovervågning af internettraffik. Greenwalds partner David Miranda blev 19. august tilbageholdt under en mellemlanding i London, og tvunget til at overdrage materiale som tilhørte Greenwald. Siden blev avisen truet med sagsanlæg, hvis medarbejdere ikke på kommando destruerede harddiske for øjnene af agenter fra sikkerhedstjenesten GCHQ. Guardians Chefredaktør Alan Rusridger skrev næste dag om hændelsen, der ligesom tilbageholdelsen af Miranda har vakt international protest og beskyldninger om krænkelse af pressefriheden. Senest har en række britiske medier anført af Daily Mail meldt deres støtte til sikkerhedstjenesten MI5’s hårde kritik af Guardian, som de mener truer den nationale sikkerhed ved at offentliggøre lækagerne fra Snowden. Og sidst, men ikke mindst har chefredaktør Alan Rusbridger distanceret sig fra Greenwald, og kaldt ham en »blogger« og »femte statsmagt« med henvisning til Julian Assange.

Internet-guld

Det nye medies investor Pierre Omidyar grundlagde i i 1995 eBay og solgte to år senere foretagendet og blev derved milliardær. Forbes anslår den fransk-fødte iransk-amerikanske iværksætters personlige formue til 8.5 milliarder dollars, som placerer ham på 47. pladsen på listen over verdens rigeste.

Greenwald siger selv, at der vil blive tale om en helt ny type medie. »Min rolle, udover at rapportere og skrive, er at skabe en ny journalistisk enhed fra grunden af«, fortæller han til Buzzfeed, og tilføjer, at han vil hyre journalister og redaktører som »deler en journalistisk etik« han respekterer.

Washington Post skriver at både Laura Poitras, der udover Greenwald har fuld adgang til Snowden-dokumenterne, er blevet tilbudt en stilling. Og ifølge Washington Post skulle også forfatter og journalist Jeremy Scahill fra The Nation være på vej.

Greenwald bliver iflg. Washington Post boende i Rio De Janeiro, men den nye og endnu ikke navngivne organisation vil åbne kontorer i San Francisco, New York og Washington. Omydiar har endnu ikke officielt bekræftet initiativet, men tweetede tidligt tirsdag med henvisning til Washington Posts afsløring om NSAs massive indsamling af kontaktlister og emailadresse-bøger: »Der røg forsamlingsfriheden«.

Om denne blog

Teknologi, viden, internet - og om det, det gør ved vores verden

I redaktionen:

Lars Højholt

Didde Elnif

Jens Christoffersen

Simone Sefland

Send bidrag, forslag til artikler eller lignende til web@information.dk.

Anbefalinger

  • Andreas Trägårdh
  • Brian Pietersen
  • Mogens Højgaard Larsen
  • Jan Pedersen
  • Britta Hansen
Andreas Trägårdh, Brian Pietersen, Mogens Højgaard Larsen, Jan Pedersen og Britta Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Marianne Rasmussen

Det bliver spændende at følge dette nye medie.

Det virker lidt underligt, at Greenwald nu lader sig ansætte på denne måde. Han har ellers altid lagt vægt på at læserne var med til at betale*. Hvis jeg ikke husker meget forkert, så var det også en del af hans aftale med The Guardian.

Men spændende ser det ud med navne som Poitras og Scahill.

*Reader-funded journalism:
http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/jun/04/reader-funded-journ...

I intend to publish all the documents I have. The more threats I get from the US and UK, the harder I will work to publish this information,” siger Greenwald til fransk radio.

http://rt.com/news/greenwald-guardian-news-project-242/

Benjamin Bach, lars abildgaard og Torben Selch anbefalede denne kommentar

Hvor meget opsnapper NSA og den vestlige efterretningstjeneste egentligt? Kan man ikke bare gå ud fra.. ALT?

En kommentar fra The Nation:

- The Washington Post claims the new outlet is seeking to hire Laura Poitras (the filmmaker and writer who was a key part of the Snowden bombshells) and Jeremy Scahill. Those two have not commented.

http://www.thenation.com/blog/176670/glenn-greenwald-exits-guardian-help...

Vibeke Rasmussen

Ifølge denne biografi om Pierre Omidyar, begyndte hans 'opfindelse' Ebay, som en håndsrækning til hans kæreste, der samlede Pez dispensers :

[citat]"Ebay, the multibillion-dollar online auction company that changed e-commerce, all started with Pez. Software developer Pierre Omidyar was having dinner one night in 1995 with his girlfriend, an avid Pez collector. She bemoaned the lack of fellow collectors in the San Francisco Bay area, and he suggested using the Internet to find trading partners. To help her, he posted a page called Auction Web on his personal Web site letting people list items for auction—including his girlfriend's Pez dispensers.

To his amazement, the site attracted so many buyers and sellers that he soon had to set up a separate site devoted to auctions, which he dubbed eBay."[citat slut]

The rest is history, som man siger … og desuden har han siden giftet sig med sin kæreste, som nu har over 400 Pez i sin samling. ;-)

Vibeke Rasmussen

Et andet, ifølge Reuters mindre succesrigt, tiltag er Honolulu Civil Beat:

"Among his ventures is Honolulu Civil Beat, a news website covering public affairs in Hawaii. Civil Beat aimed to create a new online journalism model with paid subscriptions and respectful comment threads, though it is unclear how successful it has been."

Anders Vang Nielsen

"Og sidst, men ikke mindst har chefredaktør Alan Rusbridger distanceret sig fra Greenwald, og kaldt ham en »blogger« og »femte statsmagt« med henvisning til Julian Assange."

Uden at kunne være sikker, går jeg ud fra denne udlægning af Alan Rusbridgers syn på sagen stammer fra DemocracyNow!'s udsendelse fra den 23. september: http://www.democracynow.org/2013/9/23/spilling_the_nsas_secrets_guardian...

I den kontekst har jeg svært ved at se, hvordan der er tale om en distancering fra Greenwald, som han beskriver som "knowledgeable". Hans udsagn om "den femte statsmagt" pointerer netop en sammensmeltning af denne og "den fjerde" af slagsen (pressen) i rapporteringen om NSA og de andre skurke. Jeg vil endvidere mene der skal læses ret dybt mellem linjerne, hvis man skal spore en henvisning til Julian Assange, som ikke nævnes en eneste gang i DemocracyNow!'s timelange interview.

Og er "blogger" virkelig så nedladende en betegnelse? (Den er vel i dette tilfælde om ikke andet korrekt - Greenwald har blogget i årevis, heriblandt gennem The Guardian - http://www.theguardian.com/commentisfree/series/glenn-greenwald-security...).

Kan det lade sig gøre at få en kommentar fra dette blogindlægs forfattere? Tak.

Benjamin Bach, Claus Jensen og Anders Feder anbefalede denne kommentar

Hej Anders, vi løber stadig rundt i Rio så kort svar: Ja, du har delvist ret, men jeg synes det har været kendetegnende at Guardian - også her på konferencen hele tiden - skifter mellem "vi er alle i sammen båd, vi er alle journalister" og så udtalelser som "it was important for me that there was a Guardian reporter, a conventional reporter, in the room along with Glenn and Laura" om Greenwald. Jeg havde chancen for at grille David Leigh lidt her dagen inden annonceringen af dette og han talte også om Greenwald som en del af den her Fifth Estate og de juridisk/ledelsesmæssige problemer, det giver at have partnerskaber med Wikileaks og Snowden. At Guardian begynder sin erklæring med at rose Greenwald som *journalist* og at Greenwald på sin side roser redaktørerne og journalisterne men ikke ledelse og organisation er også sigende. Håber det er svar nok.

Vibeke Rasmussen

Journalisten Adrienne LaFrance, beskriver her Pierre Omidyar og sin tid som reporter på hans 'Honolulu Civil Beat'. Det kan måske give en fornemmelse af, hvad man kan forvente af det kommende medie. Hun afslutter:

"Based on what I’ve seen from Omidyar, he believes journalism is a vehicle toward a better functioning democracy. Though Civil Beat will remain separate from his new venture, it’s fair to see this next step as an extension of what he has learned in Honolulu. The lesson so far seems to be that journalism’s loftiest values are still worth backing, and the most fearless reporters are the ones who can best uphold them."

Vibeke Rasmussen
Vibeke Rasmussen

Pierre Omidyar fortæller selv:

"As many of you know, I’ve had an interest in journalism for some time now. I’ve been working on Civil Beat for three years and through my philanthropic work at Omidyar Network and Democracy Fund, we’ve supported many efforts around the world related to media, citizen engagement, and government transparency and accountability.

Separate from my work with Omidyar Network and Democracy Fund, and as part of my growing interest to preserve and strengthen the role journalism plays in society, I explored purchasing The Washington Post over the summer. That process got me thinking about what kind of social impact could be created if a similar investment was made in something entirely new, built from the ground up. Something that I would be personally and directly involved in outside of my other efforts as a philanthropist.

I developed an interest in supporting independent journalists in a way that leverages their work to the greatest extent possible, all in support of the public interest. And, I want to find ways to convert mainstream readers into engaged citizens. I think there’s more that can be done in this space, and I’m eager to explore the possibilities.

Right now, I’m in the very early stages of creating a new mass media organization. I don’t yet know how or when it will be rolled out, or what it will look like."

http://www.civilbeat.com/posts/2013/10/16/20165-pierre-omidyar-my-next-a...

Vibeke, hvad har du gang i? Det er jo komplet irrelevant, og nu har du smidt godt halvdelen af indlæggene på det.

Vibeke Rasmussen

"… hvad har du gang i?"

Ja, det du da nok spørge om, Dennis Berg. Hvad tænkte jeg dog på, sådan at 'smide' om mig med 'irrelevante' links til oplysninger om Glenn Greenwalds kommende chef/ samarbejdspartner og oplysninger om dennes hidtidige projekter inden for og tanker i øvrigt vedrørende undersøgende journalistik og nye medieformer.

Nu kan vi så bare håbe, at Henrik Moltke og Sebastian Gjerding også indser irrelevansen – og at mine kommentarer optager alt for meget spalteplads – og fjerner dem igen. Og dermed genopretter relevans og orden i kommentarsporet.

Anders Vang Nielsen

@Henrik Moltke

Tak for svar! Det bekræfter hvad man kunne have på fornemmelsen, nemlig - som du siger - at der foregår mere mellem linjerne end man umiddelbart kan uddrage af, hvad der bliver sagt. (Jeg vil nu stadig mene at jeres udlægning af Rusbridgers standpunkt er at spinde rigeligt videre på enkeltstående udtalelser, men fred være med det!)

På baggrund af det hele, må man vel sige at der foregår en yderst interessant udveksling mellem disse "fjerde" og "femte statsmagter" (hvis man for alvor kan tale om den slags definitioner), og at forholdet mellem dem virkelig er i spil for tiden. I tilfældet om The Guardians/Greenwalds rapportering om NSA etc., har "blog-delen" unægteligt haft meget at sige, ikke mindst fordi det tilsyneladende har været sådan det hele startede (Snowden læste Greenwald og fik kontakt til medierne gennem ham).

Vi har at gøre med en ganske stor debat om definitioner af journalistiske begreber, juridiske aspekter inklusive, pressefrihed, uafhængighed osv. osv., og jeg håber at se mere om alt dette fra jeres hånd!

Det er altid godt med nye medier, men vi har ikke brug for flere mastodonter på den front.

En skønne dag opdager journalisterne at det rent faktisk ikke er så svært at lave noget selv, man opretter bare en hjemmeside og skriver nogle artikler så er den kørende.
Det der skal til er, at alle disse selvstændige journalister også får deres arbejde samlet, for eksempel på en fælles oversigtsside, så der er gode muligheder, som bruger, for at finde lige netop det man vil.

Den fremgangsmåde vil aflive de store mastodonter ret hurtigt, et meget mere nuanceret billede af nyheder vil komme frem, hvad jeg vil sætte pris på.