Protokol Om alt det internettet og teknologien gør ved vores samfund

’Gå ud fra du altid bliver overvåget’

Fra højre mod venstre:Journalist Laura Poitras, direktør for ACLU Ben Wizner, direktør for National Security Defense Project Ahmed Ghapppour, tidligere NSA-medarbejde og whistleblower Thomas Drake, Drakes advokat og menneskerettighedschef ved Government Accountability Project Jesselyn Radack, moderator og jurist Amanda Lynn Jacobsen. Foto: Didde Elnif

Overvågningen har taget overhånd og er nu den største trussel mod demokratiet, advarede flere af Edward Snowdens nærmeste i dag på konference i København

Det var måske en af verdens mest indflydelsesrige kvinder, der i dag gæstede København. Laura Poitras er en ud af de to personer, Edward Snowden tidligt i 2013 valgte at gå til med sin viden. Derfor er hun er hun også kun en ud af to personer, der er i besiddelse af samtlige af whistlebloweren Edward Snowdens dokumenter om NSA-overvågning. Skulle man være tvivl om, hvilken indflydelse det giver, bør man blot kigge på alverdens avisers forsider siden sommer.

De sidste seks måneder har hun stået bag orkesteringen og offentliggørelsen af de mange historier om overvågning af borgerne i både Europa og USA. I dag var hun inviteret til København af Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet for at fortælle om sine erfaringer ved konferencen ‘Stop the Press’ om myndighedernes håndtering af undersøgende journalistik i kølvandet på 11. september-angrebene. 

Til daglig bor Poitras i Berlin, hvor hun p.t. arbejder på den tredje dokumentarfilm i en trilogi om USA efter 11.september 2001, hvoraf den sidste handler om overvågning. Men opholdet i Berlin er ikke frivilligt, fortæller hun.

»Lige nu bor jeg i Berlin, fordi jeg ikke vil risikere at myndighederne konfiskerer det materiale jeg arbejder med eller får adgang til mine kilder.«

Overvågningsliste

Poitras’ frygt er ikke ubegrundet. Hun er de sidste år blevet tilbageholdt ca. 40 gange ved den amerikanske grænser. Hun står på en af myndighedernes lister, (hun kan ikke få at vide hvilken) og har gjort det siden, hun udgav en kritisk dokumentarfilm om livet i Irak efter den amerikanskledede invasion. Derfor må hun nu finde sig i at blive hevet til side af myndighederne, hver gang hun krydser den amerikanske grænse. Også selv om hun er amerikansk statsborger.

Også den tidligere NSA-medarbejder Thomas Drake var blevet inviteret som paneldeltager. Han gik, ligesom Snowden, i 2006 til pressen med vigtig viden om overvågning af borgerne. Men først efter at have prøvet alle andre alternativer ‘inden for systemet’  Og han måtte ligesom Snowden betale prisen ved at blive den første amerikanske whistleblower, der blev anklaget for spionage for at afsløre sin viden til en journalist. Han blev dog senere frifundet, men kun efter at – med egne ord – være »blevet trukket i gennem helvede« 

»De, der – ligesom præsident Obama – siger, at Snowden skulle have klaget internt, ved ikke, hvad de har med at gøre,« fortæller han de godt 300 fremmødte i den gamle ceremonisal i Købehavn Universitets hovedbygning i Indre By.

Udover de to bestod panelet i dagens anledning af bl.a. to af Edward Snowdens advokater samt Ahmed Gappour, der er advokat for aktivist og journalist Barrett Brown, der lige nu sidder varetægtsfængslet i Texas under beskyldning for at have lækket fortroligt materiale, og hvis retssag ifølge kritikere er den seneste af i en lang række af forsøg fra myndighedernes side på at komme kritisk journalistik til livs.

Grænsen er overskredet

Paneldeltagere var enige om, at grænsen mellem overvågning for sikkerhedens skyld og overvågning for overvågningens skyld for længst er blevet overtrådt, og at pilen nu i højere grad peger på det sidste. Med den ene af Snowdens advokats ord må man »altid gå ud fra, at man bliver overvåget.« 

Men med Edward Snowdens afsløringer er der blevet sat gang i en debat, der ikke stopper foreløbig, og som giver kritikerne af overvågning mere og mere ammunition. Både i den offentlige opinion, men også i retssalene, hvor dommere verden over bliver nødt til at forholde sig til spørgsmålet om overvågning, forklarede den anden af Snowdens advokater.

»Så sent som i fredags stod jeg i en retssag i New York og argumenterede for, at NSA’s indsamling af data var ulovlig. Og for første gang fik jeg fornemmelsen af, at dommeren var lydhør. Vi har tidligere prøvet det samme, men tidligere har myndighederne affejet vores spørgsmål med argumentet om, at vi intet grundlag har for at tro, at vi blev overvåget, og at vi derfor ikke en gang kan få vores sag for en domstol. Det kan de ikke længere,« forklarede Ben Wizner, der til daglig er direktør i borgerrettighedsorganisationen, American Civil Liberties Union. 

Demokratiet er på spil

Og selv om det kan virke som små sejre i en meget stor kamp mod meget store fjender, så er de langt fra ligegyldige i det store regnestykke. Det er nemlig selve demokratiet, der er på spil, mener Drake.

»Der er ingen plads til hemmelige overvågningsprogrammer, hemmelige retssale, hemmelig stævninger eller hemmelig regeringsførelse i et demokrati. Det vil æde det op indefra.«

Mens det meste af paneldebatten hovedsagligt var fokuseret omkring de amerikanske erfaringer med myndighedernes magtbeføjelser, drejede diskussionen herhjem, da der blev åbnet for spørgsmål fra salen. 

På et spørgsmål om Danmarks om, hvorvidt der ville komme flere historier om det efterretningssamarbejde ved navn »9 Eyes«, som Danmark også deltager i, svarede Poitras, at sådanne historier allerede var under forberedelse.

På et andet spørgsmål, om hvad europæerne kunne gøre for at beskytte sig selv mod overvågning, var svaret fra tidligere NSA-ansat, Thomas Drake ganske klart. Ifølge Drake må Europa indse, at det ikke kan fortsætte sin kurs som hidtil, når det gælder samarbejdet med USA.

»Jeg ville opfordre europæerne til at træde ud af USA’s paraply.«  

Læs interview med Thomas Drake i Information tirsdag

Om denne blog

Teknologi, viden, internet - og om det, det gør ved vores verden

I redaktionen:

Lars Højholt

Didde Elnif

Jens Christoffersen

Simone Sefland

Send bidrag, forslag til artikler eller lignende til web@information.dk.

Kommentarer

HURRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!! Hip Hip Hurra

Og så en lille copy: "hemmelige retssale" .. dermed må TTIP jo være OUT .. gentager OUT!

Kalle Nielsen, Brian Pietersen, Michael Madsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Ja - svært imponerende er det :) Ingen grund til at panikke over et problem med støv på.. Hvad mon der skal til , for at stats og justisministeren bliver sigtet for medvirken til spionage ? Med indragelse af pas og den slags ? Skal man ringe og melde dem ?

Mvh

Sup Aya Laya, Torben Selch og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Halloee Information

Det er ikke en nyhed

Det har været sådan i flere årtier nu

Femte kolonnefolk var mennesker der gik fjendens ærinde imod demokratiet, og som oftest var det til yderliggående eller ekstreme politiske ideologier.

Disse yderliggående eller ekstreme politiske ideologier gav mange brave danske mænd og kvinder deres liv imod under frihedskampen, - for demokratiet i Danmark!

Disse femte kolonnefolk der modarbejdere demokratiet blev kaldt "nyttige idioter", og man foragtede dem i det offentlige rum.

Venstrefløjen har aldrig haft besvære med at få denne betegnelse klistret på sig, derimod, eller "heldigvis" har det altid ligget langt væk fra højrefløjen, - men de er jo heller ikke blevet overvåget i helt samme grad, for de var åbenbart gode og sunde nationalister i tjenesternes optik.

I dag må vi desværre erkende at mange i de offentlige tjenester tilsyneladende er "nytte individer" for en fremmed magt, og bag hemmelighedsstemplet undergraver demokratiet for borgerne i deres eget land, ved aftaler med denne fremmed magt, der strider mod demokratiet kerneværdier.

Man kan ikke hverken gradbøje eller i det skjulte lade som om demokratiet kerneværdier ikke er berettiget, uden at de går ud over demokratiets bærende kerneværdier.

Demokratiets kerneværdier er; "frihed, privatliv, og retssamfund", og nedbrydes eller omgås disse er vejen åben for totalitærstaten, for demokratiets kerneværdier er værnet og skjoldet imod totalitærstaten dannelse!

Amerika gør først og fremmest noget for Amerika, og i deres optik om den "ny verdensorden" er imperiet styret af Amerika det vigtigste, - så hvis nogle vestlige politikere i Europa tror, de har en siddeplads ved bordet i dette imperium, - så er de verdenshistoriens mest "nyttige individer"!

Morten Andersen, Niels Mosbak, Lars Jensen, Flemming Scheel Andersen, Lise Lotte Rahbek og Torben Selch anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Overvågning hører til dansk kultur.
Det undrer mig, anonyme kilder er en mindre trussel mod demokratiet, end overvågning er. Anonyme kilder forhindrer offentligheden i vurdering af kilderne, og kræver ubetinget tillid til fx. journalister, som modsat agiterer for mistillid til offentlige myndigheder.

I Danmark og muligvis også andre vestlige lande udgør ensartet nyhedsformidling en anden alvorlig trussel mod demokratiet. Befolkningen kan vanskeligt tage stilling til noget, vi ikke får kendskab til, og når mennesker mødes, snakkes ofte om det, nyhedsmedierne formidler.

Børge, hvis du argumenterer for at kriminalisere whistleblowing, så argumenterer du for at afskaffe en af de vigtigste og i USA og til dels også i Danmark eneste modvægte til bevægelsen mod fasciststaten.

Michael Madsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Julean Jens Michlas Nielsen

Utroligt at der ligefrem sker noget i Danmark i der noget med Grundlov og demokrati at gøre. At der virkelig er nogle der kan forstå hvad reelt er ved at ske.

Man overvåger ikke en mas for at finde nogle terrorister, som ingen ved hvad vil. Når NY Times brokker sig over at FBI er involveret i al terroren i USA og Boston Bombningen mere består af Blalckwater lejesoldater en to unge brødre den ene nøgen i håndjern den ene dag og så gennemhullet af bly dagen efter så er det fordi vi lever i meget skumle tider. http://www.avisen.dk/blogs/julean/bostonbomberen-var-statsterror-viser-u...

Hvad er sandsynligheden for at en stat i skjul totalt overvåger sin befolkning er en fredelig stat og ikke en elite der bruger staten til at udrense sine modstandere i et diktatur? http://www.avisen.dk/blogs/julean/russia-today-viser-vestlige-demokratie...

USA er i totalt skift og i anledning af 50 året for Kennedy mordet sagde hans nevø det lige ud, at CIA myrdede hans onkel og de stadig er en udemokratisk magtfaktor under udemokratisk styring. http://www.avisen.dk/blogs/julean/breaking-news-kaempe-slag-imod-den-ang...

Landet er under kontrol af kræfter der ikke har en døjt med demokrati at gøre. Demokratisporet døde i 1963.

Hvis vi som samfund ikke kan udrense mafia og udemokratiske kræfter fra vores samfund så havner vi en mareridtsagtig udgave af 1984 og vi dokumenteret god på vej.

Morten Andersen, Torben Selch, Michael Madsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Jette M. Abildgaard

Det er sgu ikke kun overvaagningen der har taget overhaand ......

Apropos journalisters kilder og anonymitet, så var en af pointerne på arrangementet i går, at når staten overvåger AL kommunikation (som vi må antage), så gælder det også kommunikationen mellem journalister og deres kilder.

Deep Throat, aka FBI direktør Mark Felt, kunne være anonym i forhold til staten da Washington Post skrev om Watergate sagen i 1970'erne. I dag ville masseovervågningen af kommunikation og personers bevægelse (geolocation data fra elektroniske enheder som smartphones, netværksforbundet CCTV med biometrisks ansigtsgenkendelse, eller automatiske nummerpladelæsere) have afsløret Deep Throat meget hurtigt.

En af paneldeltagerne, Jesselyn Radack, talte om "drug dealer" taktikken når man skal kommunikere anonymt, for eksempel "burner phones". Et uregistreret taletidskort er ikke nok: man skal rent faktisk smide mobiltelefonen ud efter et par opkald (deraf navnet "burner phones"). Men overvågningen er så massiv, at selv "drug dealer" taktikken ikke er nogen garanti.

I USA bruger man meget aktivt data mining af alle mobilopkald for at finde ud af hvem der bruger hvilke burner phones ("det er jo bare metadata..."). Det officielle mål er narkopushers (DEA står bag projektet), men hvis de får 100% succesrate, vil det også ramme andre som har behov for anonymitet, for eksempel whistleblowers der vil kommunikere med journalister.

"Demokratiet". -Fis i en hornlygte!
Demokratiet er blevet reduceret til et hult begreb, som udelukkende anvendes til at kontrollere os. Derfor magthavernes nidkære trang til at beskytte det. Vi har ingen kontrol, ingen rettigheder, ingen stemme der bliver hørt.
Er jeg modstander af demokratiet? -Nej, hvis det fandtes som andet end et tarveligt bluffnummer, ville det være fantastisk. Så kunne jeg skrive dette uden at være bekymret for at blive registreret som et problem.

Kristian Løwenstein

Wauw. Surveillance gone into hyperdrive.
Maybe you wanna watch this interview, learn something, or not, no pressure.
http://billmoyers.com/segment/heidi-boghosian-on-spying-on-democracy/

But if you end up with a funny feeling in your tummy then write an article, go to a demonstration, join a peaceful organization (dont be scared) or write your local politician or government representative, dont worry they properly already have your contact information.

And if your tummy stays funny just have a coke.

kind regards

Jette M. Abildgaard

TAKE ACTION: DEMAND AN END TO MASS SURVEILLANCE

https://en.necessaryandproportionate.org/take-action/access