Protokol Om alt det internettet og teknologien gør ved vores samfund

Udkast til ACTA-lignende handelsaftale lækket

Wikileaks lækkede i går en del af den foreløbige aftaletekst om TPP, en handelsaftale, der minder om ACTA. Aftalens afsnit om intellektuelle rettigheder kan få store konsekvenser for internetbrugere og adgangen til medicin i de berørte lande, hævder kritikere

Forhandlingerne om en ny ACTA-lignende handelsaftale er inde i sin sidste fase. Det viser et lækket udkast af aftalens kapitel om intellektuelle rettigheder, som i går blev lækket af Wikileaks. Omkring 40 procent af verdens samlede BNP bliver berørt af den ny handelsaftale. Aftalen hedder TPP (ikke at forveksle med de aktuelle forhandlinger om en transatlantisk frihandelsaftale mellem USA og EU, kaldet TTIP) og omfatter 12 stillehavsnationer, inklusive verdens største og tredjestørste økonomier i form af USA og Japan. Udkastet er dateret d. 30 august i år og fylder i alt 94 sider. 

Forhandlingsforløbet bliver i en udtalelse på Wikileaks' hjemmeside stærkt kritiseret af stifteren, Julian Assange. 

»Den amerikanske regering presser TPP igennem den lovgivende forsamling i al hemmelighed,« skriver Julian Assange på Wikileaks’ hjemmeside, hvor han også advarer mod konsekvenser af de nye regler om intellektuelle rettigheder, som ifølge ham, vil have vidtrækkende konsekvenser for brugen af internettet. 

»Hvis TPP bliver til virkelighed, vil den træde individuelle rettigheder og ytringsfriheden under fode« 

Electronic Frontier Foundation, en amerikansk organisation, der ifølge eget udsagn kæmper for borgernes rettigheder på nettet, kalder TPP »den værste trussel mod internettet siden ACTA,« og sammenligner dermed TPP med handelsaftalen ACTA, der i 2012 blev nedstemt i Europa-Parlamentet efter store folkelige protester i blandt andet Danmark.

Internetudbydernes rolle

Et af aftalens uafklarede punkter er ifølge lækket, hvilken rolle internetudbydere skal spille i at få bugt med ulovlig fildeling på nettet. Her presser USA aggressivt på for at få internetudbyderne til at lukke for internetadgangen for brugere, der mistænkes for at bryde copyright-regler.

En mindre håndfast tilgang støttes dog af langt størstedelen af landene, heriblandt Canada og Japan. De foreslår en mere ‘incitamentsbaseret’ tilgang, hvor udbyderne skal have konkrete incitamenter til at imødegå ulovlig fildeling. 

Alle landene er dog enige om, at internetudbyderene skal påtage sig mere ansvar og eventuelt kunne straffes, hvis de ikke reagerer over for copy-rightbrud. 

Historisk set har mange internetudbydere vægret sig ved at påtage sig en politi-rolle, hvor de aktivt skal gå ind og blokere for brugeres adgang, ligesom kritikere ofte påpeger, at det ikke er internetudbydernes ansvar, som private virksomheder, at regulere borgernes adgang til internettet.

Noget tyder dog på, at udbyderne i de 12 lande kommer til at spille en større rolle, eftersom alle landene er enige om, at internetudbyderene skal have mere incitament og eventuelt kunne straffes, hvis de ikke reagerer over for copy-rightbrud.

Ifølge juraprofessor og ekspert i internetlovgivning ved Ottawa Universitet, Michael Geist, vil aftalen, hvis den bliver vedtaget, som den ligger nu, kræve store ændringer i mange af de berørte landes lovgivninger om f.eks. pritvatlivsbeskyttelse.

USA modarbejder billig medicin

Et andet af aftalens helt store uafklarede tvister er – ligesom med ACTA – spørgsmålet om patent på medicin. Her er der igen stor uenighed blandt de involverede lande. Mens de sydsøstasiatiske lande kæmper for en lempelse af patentreglerne, der vil gøre medicin billigere og lettere tilgængeligt, kæmper amerikanerne for at skærpe reglerne, så brud på patenteret medicin skal straffes hårdere. Den tilgang har mødt heftig kritik af blandt andet Læger Uden Grænser. 

»Lækket bekræfter, at den amerikanske regering fortsætter med at tromle dens handelspartnere ned, når den møder modstand mod de krav, som i vid udstrækning vil begrænse adgangen til billig medicin for millioner af mennesker,« siger Judit Rius Sanjuan, direktør i den amerikanske Læger Uden Grænser i en udtalelse.

Følg skribenten, Simon Fancony, på Twitter her

Om denne blog

Teknologi, viden, internet - og om det, det gør ved vores verden

I redaktionen:

Lars Højholt

Didde Elnif

Jens Christoffersen

Simone Sefland

Send bidrag, forslag til artikler eller lignende til web@information.dk.

Kommentarer

Jens Overgaard Bjerre

Alt i alt er det de verdensomspændende koncernes - især medicinalindustrien - magt, som skal tvinges ned over hovedet på os. Med hensyn til medicin, skal fattige mennesker i asien og afrika og andre lande vedblive med at betale store beløb til medicin i forsøget på at komme fri af sygdom og for tidlig død, både for dem selv men også for deres børn. Det er rædsomt at se på hvordan de ikke kan betale for medicinen til deres kære fordi den er patenteret i hoved og røv. Og det vil man altså opretholde. Sig dog nej og lad os komme ud af af det EU. Det gavner kun det rige. Og den med at det drypper på degnen og derfra på os andre, et bare en gammel skrøne.

Peter Jensen, Romed Bucher, Morten Lind og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Kan I huske den gang vore kære ledere tog den omfattende debat om disse emner med os, og derved fik afklaret, hvad vi som folk gerne vil have en aftale skulle indeholde?

Det kan jeg heller ikke.

Demokrati - min bare røv. Når vore kære ledere bruger tiden på at diskutere frikadeller og samtidig prøver at luske ting som TPP igennem, uden nogen opdager det, så har vi et dårligt reality-program, og ikke et demokrati.

Søren Peter Langkjær Bojsen, Hugo Pieterse, Toke Andersen, Flemming Scheel Andersen, Peter Jensen, Romed Bucher, Christian Pedersen, Morten Lind, Mona Jensen, jens rasmussen, Dennis Berg, Niels-Holger Nielsen, Heinrich R. Jørgensen, Janus Agerbo, Morten Rasmussen, Rune Petersen, Benjamin Bach, Henrik Darlie, Jette M. Abildgaard, Michael Madsen, Tue Romanow, lars abildgaard og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Jette M. Abildgaard

Here we go again....the never ending sad story.....''we'' are the 1%....:(:(

Niels-Holger Nielsen

Det var ikke nok, at sige nej sidste gang. Monopolisterne helmer aldrig, men venter til vi sover på laurbærbladene. Så er både pressen og politikerne i seng med fjenden.

lars abildgaard, Hugo Pieterse, Flemming Scheel Andersen, Peter Jensen, Romed Bucher, Christian Pedersen, Hugo Barlach og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Heinrich R. Jørgensen

Trans-Pacific Partnership (TPP) er næppe blot en handelsaftale eller et et forsøg på internet-censurering.

Sigtet synes snarere at være at skabe rammerne for et Inter-National Takeover, hvor Big Business, Big Banks, Big Pharma osv., forpligter stater til at bøje sig for deres vilje. En über-nedrig variant af fascisme, hvor galskaben ikke holdes inden for de enkelte stater, men bliver international. En variant af korporatisme, hvor relationen mellem stat og korporationer ikke længere er et partnerskab indenfor en statslig ramme, men bliver inter-nationalt, hvorved staterne i praksis bliver korporationernes tjenere.

Således vil ingen stat længere reelt kunne have som mission at tjene folkets bedste interesser. Ingen stat vil længere kunne beskytte befolkningens sundhed og andre vægtige interesser, idet staters juridiske apparat vil kunne anvendes af korporationer til at tvinge staten til at tillade hvad korporationerne ønsker at tilbyde. Stater vil i praksis ikke længere være suveræne og autonome.

Når tilstrækkeligt mange opvakte personer i USA og andre steder fatter hvad TPP går ud, og dermed hvilken rolle menigmand er tiltænkt af Big Business og deres villige slynglerne på det politiske parnas, må det udløse ballade i stor skala.

Søren Roepstorff, Søren Peter Langkjær Bojsen, Niels-Holger Nielsen, Hugo Pieterse, Toke Andersen, Torben Selch, Romed Bucher, Flemming Scheel Andersen, Morten Lind, Mona Jensen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar

Det minder unægtelig om DK 1992 og EU-traktaten. Taber magt-relationerne i første omgang, bliver hurtigt til 2 ud af 3 i håb om, at forvirringen igen kan brede sig over de politiske mediemonopoler. Lærer de hoveder da slet ingenting om offentlighedens rolle overfor magtens monologiske gentagelser. Det ér slet ikke det, som vi i offentligheden efterlyser. Og af gode grunde. Især at uligheden imellem rig og fattig Europa over kun øges for tiden...

Med venlig hilsen

Monopolisterne helmer aldrig, men venter til vi sover på laurbærbladene

Ja, og det har vi jo i den grad gjort! Vi har endda overladt det til højrefløjen at definere hvad "socialisme" betyder.

Selv i dag, efter så mange år i limbo, er venstrefløjen stadig ikke i stand til at definere hvad den egentligt ønsker at stå for.

Jette M. Abildgaard og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Jens O.B.

Det er desværre ikke kun i Afrika og Asien hvor fattige mennesker kommer til at betale oppustede priser for medicin.

Også her i smørhullet findes der en hel del mennesker der ikke har råd til den medicin de har brug for. Dag for dag, og det bliver kun værre.

Derudover sker der at de fleste ikke en gang aner findes medicin der muligvis er meget bedre end den de får, fordi deres læge er forpligtet til at vælge den billigste løsning for dem, og nævner slet ikke de andre, dyrere medikamenter man ikke får tilskud på.

Jeg ved det fordi jeg har oplevet det på egen krop. Begge dele.

Jette M. Abildgaard og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Jette M. Abildgaard

Filo Butcher,

Denne artikel maa interessere dig:

http://www.information.dk/telegram/478770

Saa vidt jeg husker, saa siger ''man'' i Danmark, at ''jamen, der er gode penge i det'' og, saa gaar alting jo ''fint'' i landet der pludselig er begyndt at miste en del borgere....helt ''tilfaeldigt'' selvfoelgelig.....:(:(