Protokol Om alt det internettet og teknologien gør ved vores samfund

Apple, Facebook og Google: Stop den ekstreme overvågning

Foto: Scanpix/Fang Zhe

I et opsigtsvækkende brev til de amerikanske myndigheder opfordrer otte af verdens største internetvirksomheder til at minimere overvågning af borgerne. Det skriver AFP/ritzau.

Opfordringen kommer som en respons på den amerikanske whistleblower Edwards Snowdens lækager.

I et åbent brev til præsident Barack Obama og Kongressen beder firmaerne AOL, Facebook, Apple, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter og Yahoo politikerne i Washington om at føre an i en verdensomspændende reform af statssponsoret overvågning.

- Vi forstår, at regeringer har pligt til at beskytte deres borgere. Men denne sommers afsløringer fremhæver det akutte behov for at reformere regeringers overvågningspraksisser verden over, står der i brevet.

- I mange lande er balancen tippet over til statens favør og væk fra individets rettigheder - rettigheder, der er indskrevet i vores grundlov. Siden juni har den tidligere efterretningsmedarbejder Edward Snowden løbende afsløret den amerikanske regerings omfattende overvågning af eksempelvis EU-kontorer og europæiske politikeres mobiltelefoner.

Samtidig udstikker virksomhederne, som også inkluderer LinkedIn, Twitter og AOL, til at regeringer verden til at følge en række principper om åbenhed, frihed og individuelle rettigheder.

Læs mere om brevet hos The Guardian – eller hele brevet i dets fulde form her

Om denne blog

Teknologi, viden, internet - og om det, det gør ved vores verden

I redaktionen:

Lars Højholt

Didde Elnif

Jens Christoffersen

Simone Sefland

Send bidrag, forslag til artikler eller lignende til web@information.dk.

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • Torben Selch
Espen Bøgh og Torben Selch anbefalede denne artikel

Kommentarer

"To the National Security Agency analyst writing a briefing to his superiors, the situation was clear: their current surveillance efforts were lacking something. The agency's impressive arsenal of cable taps and sophisticated hacking attacks was not enough. What it really needed was a horde of undercover Orcs."

http://www.theguardian.com/world/2013/dec/09/nsa-spies-online-games-worl...

- Og det mener disse selskaber så alligevel ikke når det kommer til stykket.

For nogen tid siden fik såvel jeg som min ægtefælle indtil flere opfordringer fra Linkedin i vores mail Box om at tilmelde os.
Meddelelsen var udsendt en bekendts navn, så det lignede en invitation fra vedkommende til at tilmelde os Linkedin, - men vor bekendt afviser overhovedet at have sendt os disse invitationer via Linkedin til os.
Vi erfarede desuden, at vi ikke varde eneste der havde modtaget disse invitationer fra Linkedin, - det havde hele registret i vor bekendts kontaktbog å computeren.

Desuden skal vi hele tiden holde os for øje med hvad der er selskabernes primære interesse i amerikansk optik, - at tjene penge.

Det er da også den interesse der mest interesserer disse selskaber, og har gjort det "indtil" nu, hvor det muligvis kan give bagslag at afsløringerne om deres samarbede med NSA er så omfangsrigt som tilfældet er.

Der er kun enkelte formål med deres offentlige skrivelse og det er, - får politikerne til at få sagen til at forsvinde fra offentligheden, får genskabt troen hos brugerne på at deres informationer er sikre i selskabernes hænder, og endelig renselse af deres samarbejde med NSA gennem årene.

Lykkes det vil de alle som én fortsat være gode amerikanske patrioter, og fortsat levere alle data til NSA krypteret medbrugbare NSA nøgler til, som ukrypteret.

Andreas Andersen

Det må være slemt med NSA indblanding i Civilbefolkningens privatliv. Der skal meget til førend de ovennævnte Virksomheder sammen offentlig retter en kritik til USAs præsident. Havde Snowden og Wikileaks ikke offentliggjort bevismatrialet, er det muligt at kun få vidste besked med virkeligheden.
Hvad er virkeligheden, er virkeligheden Det ingen vil tro på elle høre om eller vide besked med

Brian Pietersen

Espen Bøgh

ja, de sociale medier opfører sig som de fleste religiøse sekter og trosretninger, de kan ikke lide at alle ikke bare vil dem.