Selv om vi har muligheden for det, vælger langt de fleste danskere lynhurtigt internet fra, konkluderer kommission
Danskerne udnytter ikke i optimal grad muligheden for lynhurtigt bredbånd. Det konkluderer produktivitetskommissionen i sin rapport, der netop er blevet offentliggjort.
Det er ellers regeringens målsætning, at alle danske husstande i 2020 skal have mulighed for at få en internetforbindelse med 100 Mbit/s i download og 30 Mbit/s i upload.
I 2012 var 65 pct. af alle husstande og virksomheder i Danmark dækket af en infrastruktur, der muliggjorde en bredbåndsforbindelse med en kapacitet på mindst 100 Mbit/s downstream og 39 pct. med en upstreamkapacitet på 30 Mbit/s, og dermed er der ikke langt til at nå de 100 procent, som er regeringens målsætning. Men en så hurtig internetforbindelse er slet ikke efterspurgt af danskerne, konkluderer kommissionen.
»I øjeblikket synes efterspørgslen efter bredbåndskapacitet ikke at følge med udbuddet – eksempelvis abonnerer kun 1,4 pct. af bredbåndsabonnenterne på en forbindelse på 100 Mbit/s eller mere,« skriver kommissionen i sin rapport og tilføjer:
»Der synes at være en modsætning mellem princippet om markedsbaseret udrulning og målsætningen om en bestemt minimumskapacitet.«
God digital infrastruktur
Den danske digitale infrastruktur er dog er høj kvalitet samlet set, skriver kommissionen. Dog er der tendens til monopoler på kabel -og fibernettet herhjemme. Derfor foreslår kommissionen, at der laves en analyse af bl.a. TDC's rolle på det danske marked for kobbernet for at fastslå om produktivitet og konkurrence kunne forbedres ved f.eks. at stille krav om opsplitning af selskaber, så de ikke både betjener kunder og veligeholder og udbygger infrastrukturen.
Det er den samme løsning, man i dag kender fra jernbanenettet, som er er drevet af Banedanmark, men hvor DSB, Arriva m.fl. betjener kunder.
»Sådan en opsplitning på det digitale område er sket i storbritannien og sverige. storbritanniens oprindelige telemonopol Bt har oprettet en ny enhed, Openreach, til at drive infrastrukturen. Indførte man noget lignende i Danmark, ville det betyde, at TDC skulle oprette et selvstændigt selskab til at stå for driften af kobbernettet, kabel-tv-nettet og fibernet- tet. Det selskab skulle så afholde sig fra at betjene husholdninger og virksomheder,« skriver kommissionen.
Om denne blog
Teknologi, viden, internet - og om det, det gør ved vores verden
I redaktionen:
Lars Højholt
Didde Elnif
Jens Christoffersen
Simone Sefland
Send bidrag, forslag til artikler eller lignende til web@information.dk.
Det skulle vel aldrig have noget at gøre med prisen?
En ting er jo muligheden for at købe det..
Hvad vi ser er resultatet af privatisering, dyrt og halvdårligt internet. Prøv at se hvad de betaler i Sverige for det samme.
Hvem var det lige der i sin tid valgte at sælge det statsejede teleselvskab da det var det helt rigtige tidspunkt at eje teleselvskab.
Ville være et rigtigt godt sted at få lavet en undersøgelse af hvorvidt privatisering er noget positivt eller negativt.
Der er mange muligheder for at oprette et frit marked:
- Nationalisering af transportnettet (ligesom fx. vejnettet og gps).
- Regulering af prisen på netværkskapacitet handlet mellem udbydere.
- Regulering af standarden for sammenkobling mellem frie udbydere og netværksmonopolet.
Det er med andre ord ikke nødvendigt at bryde monopolet på selve nettet. Men det er ikke acceptabelt, at et privat monopol selv dikterer (eller "aftaler") priser og servicevilkår.
Måske er det helt fornuftigt med et privat monopol på lysledernettet i et lille land. Der skal bare justeres lidt på deres forretningsmodel.
@uffe hellum
Måske skulle du prøve at sætte dig ind i, hvordan reglerne faktisk er. Erhversministeriets hjemmeside er et godt sted at starte. Du kan også læse rapporten
Så kunne du måske fortælle os noget, der både var rigtigt og interessant
Lars :)
Det er udemærkede tal 100/30 men tager vi en gennemsnitsfamilie med far, mor og 2 børn har de med ret stor sikkerhed minimum 3 computere. De fleste familier har 4. Og 4 smartphones. Det hele går på nettet. Bare noget så enkelt som at streame bliver lige pludselig noget helt andet når der streames 2 til 3 film eller serier i ultrahd. Begynder man at sende telefonsamtaler gennem nettet samtidig så bliver båndbredden hurtigt "spist". Vi taler om 2020 her. Der er stadig 6 år til men ser man på teknologi og udvikling så er der bare svært ikke at undervurdere behovet.
Det har jo kun været en katastrofe for DSB, at de ikke længere har forpligtelsen til at vedligeholde og udbygge skinnenet og signalsystemer.
På samme måde er det tilfældet med fiberstrukturen, der måske ligger bedst i det samarbejde mellem elselskaberne, der breder sig landet over.
For mange år siden fortalte en IT-ingeniør mig, at vi reelt har 3 eller 4 indbyrdes uafhængige og landsdækkende kabelsystemer, fordi netop DSB i sin tid anlagde en langs alle banestrækninger.
Jeg ved ikke, hvad jeg skulle bruge sådan en højhastighedsforbindelse til.
Når jeg engang finder ud af det,
og har råd til det
så køber jeg det. Måske.
Hvorfor skulle man dog besvære sin pengepung med det.
Jeg har købt en 20Mbit download og 2 Mbit upload forbindelse, som mit teleselskab reklamerede med de kunne levere, i praksis dog knap ca. 18 Mbit download og ligeledes knap 1,8 Mbit upload.
Jeg får dog kun ca. 14 - 15 Mbit download og nogenlunde i samme forhold upload, altså mangler jeg en 3 - 4 Mbit som jeg betaler for, - men ikke får!
- Hvad skal jeg så købe e endnu dyrere forbindelse for hvor jeg sikkert vil få en endnu ringere ydelse for den afkrævede betaling; "køb 100 Mbit og nøjes med 60 Mbit", - jeg ville da føl mig endnu mere snydt af mit teleselskab så vandet driver så meget, at jeg ville være nødt til at anskaffe mig en drænpumpe.
- Det er nok med én drænpumpe i min tegnebog fra mit teleselskab!
Siden mit internet blev kablet for ca. 8 år siden, har jeg med jævne mellemrum fået en besked fra selskabet om, at de nu udfaser min forbindelse og automatisk opgraderer mig til den dobbelte hastighed for samme pris. Det er lige sket igen, med Waoo, som dog tillader sig at forhøje med kr. 10.
Hvad skal jeg dog bruge det nymodens automobil til ? Gamle Rikke foran vognen bringer mig til kirke hver evig eneste søndag formiddag.
"Selv om vi har muligheden for det, vælger langt de fleste danskere lynhurtigt internet fra, konkluderer kommission"
Det tro da faaan.
Selv om vi har fiber rullet ud i hele vores område, nøjes de fleste med den billigste 40/40MBit forbindelse, fordi det er fint hurtigt nok i dag, men du kan selv og hurtigt skifte til 200/200MBit så snart behovet viser sig. Den mulighed skal vi naturligvis alle have så snart som muligt. Al anden snak er bagstræberisk. Her er ikke tale om en udgift men en fremsynet investering.
Speed is king. Og streaming er fremtiden. I Danmark har vi haft TDC som i årevis har siddet som en forstokket prop i udviklingen. Følgende konsekvenser af Henning Dyremoses meget dårlige og fuldstændig visionsløse drift af TDC er, at Danmark har mistet IT-udviklngspotentiale til Sverige som var langt langt hurtigere med at lægge fibernet. Det betød af blandt andet Spotify blev udviklet af svenskere og ikke danskere. Henning Dyremose stod i spidsen for TDC da 2 mbit var ved at blive standard og dengang valgte på allerbedste og må man sige nærmest eksemplarisk fodslædende vis at blive ved at at sælge ISDN forbindelser på 128KB - hvilket i mine øjne var intet mindre end en skandale. Denne efterslæbene tilstand fortsætter og fortsætter. Som jeg skrev i begyndelsen er streaming fremtiden. Og den kræver meget høje nethastigheder og hvis vi skal tiltrække og være del af den fremtidige udvikling, så skal hastigheden op og priserne ned.
Ydermere skal man huske på, at der i virkeligheden ikke er nogen udgiftsforskel for leverandøren ved at levere højere eller højst mulige hastighed. Det er kun, fordi man kan graduere sin pris, at man gør det. Én hastighed, den hurtigste, burde være fint nok til alle. I et kommunalt eller regionalt selskab.
jeg har fiber og det er NICE, prisen nej det er ikke dyrt. tværtimod, så er prisen ca den samme som det ADSL jeg hade før, hastigheden den er derimod NOGET anderledes når folk ikke vælger fiber så ved de ikke hvad de vælger fra, forbindensen er klippe stabil. og lyn hurtig
En ting er at vi kan købe internet til høj hastighed, noget andet er prisen.
Jeg kan sagtens se fordelen ved hurtigt internet, så man kan se TV på den måde, leje film og sådan noget. Det bliver dog voldsomt udhulet af prisen. Fastsætter staten en maksimumpris pr. Mb hastighed, for eksempel 1 krone månedtlig, og 0.1 øre pr. MB trafik er det noget andet. Så vil teleselskaberne kunne se fordelen ved at lave noget hurtigt, modsat nu hvor de udelukkende ser fordelen ved at have eneret..
@Ole Hansen
" Fastsætter staten en maksimumpris pr. Mb hastighed, for eksempel 1 krone månedtlig, og 0.1 øre pr. MB "
Are You joking? Jeg bruger 10 - 20 GB om dagen (Streaming TV, Streaming radio, tablets, telefoner, computere, Minecraft server osv i hjemmet).
Dit regneeksempel vil lige forøge min udgift til DSL med en faktor 3.5
@uffe hellum
"- Regulering af prisen på netværkskapacitet handlet mellem udbydere.
- Regulering af standarden for sammenkobling mellem frie udbydere og netværksmonopolet."
Halleluja. Din bøn er blevet hørt og dine ønsker gennemført. Sådan fungerer det allerede i dag.
Der er en upræget fejl information om prisen på fiber.
http://www.bredbaandnord.dk/Privat/Pakker/Waoo1.aspx
for 279/md der kan du få 50/50 fiber net,
Set overfor
http://privat.tdc.dk/element.php?dogtag=p_shop_bb_bb20
20/2 dog med tdc musik for samme pris 279 kr/md.
50/50 er i mine øjene mere værd end TDC musik
og forøvrigt så har alle waoo kunder/medlemmer. adgang til waoo tv der giver ca 20 kanaler som man frit kan bruge på sin pc. så for unge, der kun vil ha web tv der er waoo perfekt.
Det største problem er jo at de største udbydere har delt landet mellem sig.
TDC på den ene side og elslskaberne på den anden.
Der er altså ikke frihed til at vælge udbyder som man kan med tele- og elnet.
Før det delte monopol ophæves politisk sket der ikke noget, og at der ikke er sket noget politisk bekræfter hykleriet
Johnny Larsen
TDC har reelt set opkøbt alle elselskabernes fiberafdelinger og lagt dem ind under navnet WAOO. Så der er faktisk kun en spiller på markedet. Gæt hvem.
Nej, Peter Taitto, der tager du helt fejl. Waoos fiber sorterer under de enkelte regionale elselskaber. TDC har derimod enormt besvær med at klare deres forpligtelser igennem selskabet YouSee.
Det var satans. Du har ret. Jeg var ellers 110% sikker på, at TDC havde opkøbt hele dynen for længe siden.
@Peter Taitto
Derudover er der en fiberleverandør som man normalt ikke hører om. Banedanmark har noget der ligner er par tusinde kilometer fiber samt endnu mere kobber.
Glad for at læse jeg ikke er den eneste med et, mildest talt, anstrengt forhold til TDC. Jeg undgår dem bevidst når jeg kan, også selvom de skulle være billigere hvilket jeg dog aldrig har oplevet. TDC er rigtig nok det værste der er sket for Danmarks IT-position (eller mangel derpå).
Bøjden
Ja, det husker jeg godt. De lagde fiber og tomme rør ned langs sporene for en del år siden. Det var vist i forbindelse med renovering af spor og slibning af skinnerne. Ved du om de bruges?