Danskerne ser mindre tv, men streamer mere. Det er især blandt de unge, at udviklingen går hurtigt
Danskerne så markant mindre fjernsyn i 2013 end året før, viser DR's årlige medieudviklingsrapport, som netop er udkommet. I 2012 så danskerne i gennemsnit 3 timer og 15 minutters tv i døgnet. I 2013 var det tal faldet til 3 timer.
Det er det største fald i tv-seningen nogensinde, skriver DR i rapporten. 2012 var ellers det første år i lang tid, hvor tv-forbruget faldt. Dengang forudsagde flere eksperter, at traditionel tv-senings dage var talte.
Selv om TV2 taber seere i forhold til 2012, er kanalen stadig Danmarks største, men DR1 på andenpaldsen er vokset lidt og halet ind på konkurrenterne hos TV2.
Danskerne taget til gengæld taget streamingtjenesterne til sig i stor stil, og Netflix er nu Danmarks sjette største kanal, og hver sjette hustand i Danmark er betalende kunde hos den amerikanskejede streamingtjeneste.
»[D]en traditionelle tv-sening er alligevel faldet 8 % fra 2012 til 2013, og fremgangen for streaming lader da også til at være en væsentlig faktor i denne udvikling,« skriver Lars Thunø, forskningschef i DR .
Det er ikke overraskende de unge, der fører an i tv-sening på nettet. Næsten en fjerdedel af al tv-sening blandt unge mennesker sker i dag på nettet. Blandt 15-30-årige indtager Netflix en delt tredjeplads side om side med DR1, men lige efter TV3 og med TV 2 på førstepladsen.
Udviklingen gælder også musik
Rapporten viser også, at de unge i meget høj grad hører musik via streamingtjenester. Hele 39 procent af al musiklytning skete i 2013 på tjenester som Spotify og Wimp blandt de 15 til 29-årige og streamingtjenesterne har hos denne aldersgruppe overhalet radioen som den vigtigste adgang til musik.
»Generelt oplever danskerne stadig radio som den klart vigtigste kilde til at opdage ny musik, men teenagestudiet viser at de unge foretrækker YouTube til at opdage ny musik,« står der i rapporten.
Om denne blog
Teknologi, viden, internet - og om det, det gør ved vores verden
I redaktionen:
Lars Højholt
Didde Elnif
Jens Christoffersen
Simone Sefland
Send bidrag, forslag til artikler eller lignende til web@information.dk.
Derfor kan det også undre, at DR på den ene side gerne vil 'nå' de unge, men på den anden side stadig bruger TV-meter som målemetode.
http://www.dr.dk/p3/sara-david-pa-p3/artikel/mere-praecis-end-politiske-...
Jeg har aldrig set så meget fjernsyn, som jeg gør nu. Det gør jeg, fordi jeg kan bruge DR Seneste Uges TV til at se det, når jeg er klar; børnene kan se deres yndlings-Ramasjang-programmer, når de vil, og ikke når TV-guderne har besluttet at sende dem; og så kan man gemme programmerne med DR NU-scriptet, så man ikke behøver at lade sig bremse af, at programmerne kun ligger der i kort tid.
Ironien er jo så, at jeg sætter de downloadede filer til... mit fjernsyn. Så jeg bruger fjernsynet mere, end jeg ellers har gjort - fordi jeg ikke er bundet til de faste kanaler.
Har ikke ejet et TV i seks år, er jeg stolt af at sige - følger med, selvsagt, men jeg slipper monotone messende ensrettede dikteren, der ellers, mere eller mindre uden min indsigelse, ville forme mit verdensbillede.
Kald det hvad du vil, men min angst er gået over, jeg færdes tryggere på gaden og jeg har det bedre.
Om det er fordi, at "ignorance is bliss" eller om det er fordi verden generelt er et langt bedre sted, end medierne gør den til, ved jeg ikke, men jeg er lykkeligere uden.
Simon
Har ikke ejet et TV i seks år, er jeg stolt af at sige - følger med, selvsagt, men jeg slipper for den monotone messende ensrettede dikteren, der ellers, mere eller mindre uden min indsigelse, ville forme mit verdensbillede.
Kald det hvad du vil, men min angst er gået over, jeg færdes tryggere på gaden og jeg har det bedre.
Om det er fordi, at "ignorance is bliss" eller om det er fordi verden generelt er et langt bedre sted, end medierne gør den til, ved jeg ikke, men jeg er lykkeligere uden.
Simon
PS. Undskyld for dobbelpost, men jeg sidder på en mobil - den åd noget af sætningen.
S.
Det er så vigtigt for mange at udtrykke, at man ikke ser tv eller går i dameundertøj officielt. Helt uinteressant i relation til en livstruende adfærd med TV, Iphones,Ipads Wargames etc.etc.
TV har måske nået et mætningspunkt, styret af, at der blot er 24 timer i døgnet og skal man sove 8 og arbejde 10 med transport, spise 2 (foran TV?) lidt andet 2 timer så er der 2 timer tilbage til TV plus dem, medens man spiser.
2 timer til TV og Iphones,Ipads, wargames etc. så underet er blot, at de få timer er flyttet over på de andre livstruende medier.
Ingen synes, at være opmærksom på, at det øgede forbrug, af det ene eller andet skal tages fra livets kerneydelser.
Kan du ikke tage telefonen fra munden når du giver et kys?
Der er i mit sind og blandt medieforskere ikke megen tvivl om, at tv påvirker seerne. Særligt, hvis man ser det alene og man ellers ikke har ret meget kontakt til andre mennesker. Lad os sige, at man ser bare 1 actionfilm om dagen med ca. 20 mord, krigslignende eksplosioner og meget grov vold. I løbet af et år bliver det til ret mange mord osv. Hjernen skal jo tage stilling til disse indput. Det er ligesom åndelig føde og det skal fordøjes på den ene eller anden måde. Ved 3 timers tv om dagen er man afhængig og når man ikke ser tv, bliver man rastløs. Og ligesom med sprut, cigaretter ect., så virker en omgang tv igen så 'beroligende'. Man 'slapper af'. Gu gør man ej. En vil, som aldrig havde set tv før, ville skrige i rædsel over en dårlig amerikansk action film og sandsynligvis få hjertestop, mens vi andre er tilvænnede. Så jeg giver Simon Rosenkilde ret i, at man bliver mere rolig uden tv. Hvorfor skulle vi ikke blive påvirkede af det vi ser. Ikke alene påvirkede, men desværre også blaserte og dumme. Det er og bliver en ren envejs kommunikation. Og man kan ikke en gang, som min gamle far havde til vane, ringe til DR længere og diskutere programmets kvaliteter med en ansat.
En 'VILD', som aldrig havde set tv før, ville skrige i rædsel over en dårlig amerikansk action film og sandsynligvis få hjertestop, mens vi andre er tilvænnede.
Det var sgu en fejl.
3 timer om dagen er stadig rigtig meget.
Jeg kender folk, der har tv-et kørende fra de kommer hjem om eftermiddagen, til de går i seng. Ikke at de ser det alt sammen, men så bruges det som lydtapet eller kulisse.
Med hensyn til måling - Vibeke Rasmussen - hvad har metermåling med ungdom at gøre?
Metermåling må i øvrigt indeholde det problem, at nogle repræsentative danskere ikke kunne drømme om at lade sig udvælge blandt de 1000 eller 2200 "forsøgspersoner", der udgør målemassen. Hvad med alle de danskere, der ikke vil måles? Tænk nu hvis deres tv-forbrug helt vælter den nuværende opfattelse af, hvad danskerne ser.
Simon Rosenkilde 16. januar, 2014 - 16:20 #
"If ignorance is bliss then knock the smile off my face.", Rage Against The Machine, 1992
Har selv taget konsekvensen af de nye medietilbud og skrottede mit tv for et lille års tid siden. Savner det ikke - det virker nærmest oldnordisk. Derudover er det også befriende ikke at være underlagt et forud tilrettelagt program.
Jeg ser næsten aldrig gammeldags tv mere, kun lidt nyheder elllers så er det on demand, hvis der har været en god dukomentar, ellers så er det netflix eller hbo. jeg gider ganske enkelt ikke at andre bestemmer hvad jeg skal se og hvornår, har jeg lyst til en serie mareton ja så tager jeg en har jeg lyst til dukomentar så ser jeg det fra youtube eller DR´s side kun når der er live sport gider jeg at se gammeldags tv.
og der er ikke grund til at skrotte TVet. jeg har købt mig en WD box der streamer netflix og youtube. ellers så er det på med computeren og ser fra den via hdmi til tvet.
Michael Kongstad Nielsen, DR vil gerne have flere unge seere. For at finde ud af, hvad seerne gerne vil have, laver man målinger. Unge foretrækker at 'streame' – på smartphones og tablets. Derfor undrer det mig, at DR vælger tv-meter-målinger, da den forudsætter, at man ser tv på den traditionelle måde, altså på en tv-skærm med en fjernbetjening inden for rækkevidde. Dét giver, i hvert fald for mig, ikke rigtig mening.
Så jeg vil give dig ret: Metermåling har ikke meget med ungdom at gøre. :-)
"Og man kan ikke en gang, som min gamle far havde til vane, ringe til DR længere og diskutere programmets kvaliteter med en ansat."
Ja, der var også engang, hvor man havde et begreb som "telefonstorm". Det var, når tilpas mange seere havde ringet til DR og beklaget sig. Nu véd man dårligt nok, hvor man skal henvende sig, det være sig med ros, ris eller forespørgsler.
Derfor kan DR også med et rimeligt mål af sandhed, når der i medierne rejses kritik af specifikke programmer, påstå, at de ikke har fået nogen klager.
En anden ting, der undrer mig: - hvorfor er tv og medierne i det hele taget så optaget af at tækkes de unge? Som er de mindst trofaste, eller de mest ustabile seere, og de mest ligeglade med de foreliggende autoriteter i medieverdenen, og tillykke med det, men altså hvorfor er de unge så interessante, når det alligevel mest er fingeren, man får af dem? Kunne de ikke bare passe sig selv.
Jeg havde da på fornemmelsen, at de ikke viser noget for mig - og det havde jeg helt ret i: https://signup.netflix.com/BrowseGenres/New-Arrivals/RA
Det føltes som i sin tid at kigge på hylderne hos Christianshavns Video, Blockbuster m.fl. Absolut intet af interesse.
De unge er interessante, fordi de er forudsætningsløse og erfaringsløse. Sådan var vi også selv en gang. Måske ikke så meget mht. tv, men så da hvad angår andre medier som ugeblade. Siden blev vi blaserte. Havde set og oplevet det meste.
Jeg mindes, at en voksen slægtning læste Romanbladet. Og gav det videre til en anden voksen slægtning. På forsiden stod: "Læst. NN". Et meget nært familiemedlem af mig tilføjede: "at du gider". Det kunne man også i dag føje til mangt og meget.
"The Medium is (still) the Message" for en hel del. Det kan man også overføre på den uforståelige accept af at modtage "budskabet" på en i mange tilfælde lille skærm med dårlig lyd.
Jeg havde da på fornemmelsen, at de ikke viser noget for mig - og det havde jeg helt ret i: https://signup.netflix.com/BrowseGenres/New-Arrivals/RA
Det føltes som i sin tid at kigge på hylderne hos Christianshavns Video, Blockbuster m.fl. Absolut intet af interesse.
Smag er som bekendt en individuel affære, men du skulle nu unde dig selv at se "Unsere Mütter, unsere Väter" - et tysk produceret, historisk drama, som yder et godt bidrag til at forstå, hvad der drev den yngre tyske generation til at gå med på den nazistiske dagsorden og giver et billede af, hvordan det forandrede dem undervejs.
Information behandlede serien med en artikel i april 2013, hvor følgende blandt andet fremgik:
"Otte millioner tyske tv-seere har fulgt med, og de har ikke bare set en fremragende filmserie, men har også været vidne til en ny og meget direkte måde at skildre krigsårene på, som hidtil ikke har været mulig, fordi nazitidens samlede ugerninger ikke efterlod plads til at skildre den enkelte tysker med al dennes skrøbelighed og med dennes indre konflikter og dilemmaer.
Tv-serien viser nemlig det enkelte menneskes individualitet og modsætningsfyldthed og ikke som repræsentant for et styre eller en bestemt ideologi; det er noget nyt, når det gælder fremstillingen af den del af den tyske historie."
http://www.information.dk/456165
Af artiklen fremgik det, at DR overvejede at købe rettighederne, så serien har muligvis allerede været vist der.
Beklager det obfuskerede citat i det ovenstående. Informations ringe kommentarmodul giver desværre ikke mulighed for at rette fejl. Citatet slutter ved "Absolut intet af interesse" og mit indlæg begynder ved "Smag er som bekendt en individuel affære."
Ja, Kristoffer - nu var jeg meget kategorisk. Kan nok tænke, at der ind imellem er noget som den tyske serie, du nævner, der er værd at se, men den farvelade, Netflix anvender som trækplaster, siger mig ikke noget. Jeg løb såmænd samtlige tilgængelige emneforsider igennem, inden jeg fældede min dom ;-)
For at se den samlede indholdsfortegnelse, er man vel nødt til at melde sig ind?
Maj-Briit Kent Hansen
Fornylig så jeg den walisiske serie Secret Life of Birds på netflix. En dokumentarserie på seks afsnit om hverdagspipfugle i Wales. Intet mindre! Tempoet og seriøsiteten i serien bragte minder frem om DR i gamle dage, hvor der var fokus på indhold fremfor form. Den slags ser man masser af på især svensk tv om formiddagen og eftermiddagen og også mere og mere på DR2, DR3 og DRK.
Nu swapper jeg lidt mellem dokumentarserien Det vilde Kina, BBCs The Blue Planet, den fremragende animationsserie F som Får og så et par af de noget bedre serier fra USA - Fringe og Supernatural. Du kan finde dem alle på Google. Kæresten og jeg blev fornylig færdig med sjette sæson af den sympatiske seriemorder Dexter og vi venter nu på, at netflix hælder de to sidste sæsoner ned i tønden.
Netflix har masser af mainstreamfyld. Ingen tvivl om det. Men de har altså også dokumentarer, interviews, debatter, indiefilm m.v., som man næppe nogensinde vil se uanset hvor trofast man er overfor biografen Øst for Paradis. Og noget af indholdet bliver man virkelig positivt overrasket over, at finde på netflix.
Ok, Peter - nu dækkes mit behov egentlig rigeligt af netop DRK og DR2. Skal jeg være helt ærlig, er der mere i tv, jeg kunne have lyst til at se (mestendels på DRK), end jeg har tid til.
Men lad os så sige, at der ingenting var af interesse - som i aften. Kunne jeg så få et indblik i Netflix' indholdsfortegnelse via Google? Det vil jeg ikke mene. Jeg skal kende titlerne, som du venligt anbefaler - så kan jeg selvfølgelig finde dem og en nærmere beskrivelse via Google. Men jeg er såmænd ikke utilfreds over en aften uden tv. Der er stakkevis af bøger og aviser, der venter.
Men ellers kan man selvfølgelig lade det komme an på en prøve, da den første måned er gratis.
Maj-Britt Kent Hansen (i går 23.46)
Jeg forstår ikke helt dit indlæg. De unge er da ikke forudsætningsløse eller erfaringsløse. De har levet i masser af år og har erkendt alt muligt om livet. De har fundet ud af sig selv og deres nærmeste, de ved, hvad det hele går ud på, de mangler bare fundamentet for en holdning til livet uden for sig selv.
Michael - det, jeg mener, er, at der løbende kommer nyt (ungt) publikum til "kulturen". Og dermed er der aftagere til alt det, vi andre (gamle) ikke længere beskæftiger os med.
Sådan fungerer reklameindustrien også.
Hvad er det, der synges?
"For de gamle, som faldt,
er der ny overalt,
de vil møde, hver gang der bliver kaldt."
Måske upassende at benytte her, da det jo handler om 1864 og stammer fra "Det haver så nyligen regnet", men ser man bort herfra, så er det vel sådan, det er. Nye kommer til. Hele tiden.
Jamen, Maj-Britt, jeg tager udgangspunkt i, at de unge ikke gider se tv - hvilket jeg anerkender dem for, men jeg undrer mig over, hvad de så gider. Netflex eller streaming, har de selv noget på hjertet? Og hvorfor bruger etablerede DR så mange kræfter på nogle, der giver dem fingeren, hvad jeg igen godt kan forstå de gør. Har du set det sidste nye Metro Ekspres i togene? Det er total lefleri for de unge, med helt lav profil såsom nyt om de kendte, sex med de kendte, sport med de kendte osv. Hvorfor gør de unge ikke oprør?
Michael - jeg mener nu nok, de gider se - bare ikke på et fjernsynsapparat, og vel slet ikke sammen med forældrene.
Man skal jo sådan være "on the go". Læse, lytte, streame, spise og drikke. Bla. i toget. Jeg kommer der for sjældent, så jeg har ikke stukket næsen i det nye Metro Ekspres, men jeg har bemærket, at en ung kvinde stiger på bussen - de få gange jeg også gør - for at lægge en stabel af ME. Næste gang tager jeg et eksemplar og ...
Hvorfor de ikke gør oprør? Kunne det tænkes, at det interesserer - en del af - dem. Jeg er tilbøjelig til at tro det.
Maj-Britt
Det er umuligt, at se en samlet liste over alt hvad de har liggende. Og det er højst besynderligt. Men netflix har tilsyneladende valgt en model, hvor man går lidt på opdagelse i det udvalg, man ser på skærmen lige nu og her. Udvalget på skærmen skifter så nogle minutter senere eller hvis du lukker og åbner siden igen.
Selv om det kan være irriterende, så tvinges jeg også til, at åbne øjnene op for det, de foreslår. Og jeg må erkende, at jeg har fundet og set nogle rene små perler nu og da. Og de perler dækker hele spektret fra udenlandske tv-debatter til fremragende, men ukendte zombiesplatblodfilm med et budget på 50.000$ (inkl. busbilletter til instruktør og kameramand). :)
Mit daglige tv-forbrug ligger på ½-1½ time og det fyres primært af på netflix. Og det irriterer mig, at DR ikke har lavet og markedsført et lignende app til min wdtv live boks og bluray afspiller. For DR2 og DRK sender masser, jeg gerne vil se. Men jeg er træt af programoversigter og fastlåsningen til et tv på et givent tidspunkt.
Man burde altid tage kopi af sine kommentarer, så man siden kunne /forstå/undre sig over, hvorfor de er blevet slettet.
Jeg havde skrevet noget om at optage på gammeldags video for selv at kunne bestemme, hvornår man vil se udsendelser. Det var åbenbart for stærke sager.
Nu tager jeg en kopi!
Maj-Britt – og her taler jeg af erfaring – det skal du nu ikke regne med. At blive klogere. Til tider foregår sletningen uden nogen som helst form for logik.
Ja mine kommentarer bliver også tit slettet, uden at jeg forstår hvorfor. Det bliver denne så også hurtigt, for dette har jeg også opdaget at kritik af dette ikke falder i god jord.
Men Information har nu stadig det, efter min mening, bedste netavis-debatforum.
Det skyldes blandt andet, at man ofrer ressourcer på at moderere kommentarfelterne, og tak for det. At man så også med jævne mellemrum oplever at stå fuldstændigt uforstående – og til tider grænsende til 'krænket' – over for at have fået en kommentar fjernet, er sådan set, når først man får det lidt på afstand, en ringe pris at betale for at få lov til at udtrykke 'sin uforbeholdne' i et forum, som ikke så meget som nærmer sig samme lave niveau, som de mudderkastende fora andre avisers debatter har udviklet sig til.
Så alt taget i betragtning … ;-)
Vibeke
hørt! :)
Klart vi slukker for TV'et når vi dagligt får serveret den ene løgn efter den anden, det bliver man sgu da træt af, har fx. totalt droppet at se TV-avis og finder nyhederne på nettet via alternative medier... Føler TV nyhederne taler ned til mig, på en underlig måde