Protokol Om alt det internettet og teknologien gør ved vores samfund

Vil computere overtage verdens-herredømmet? – Det mener Googles nye tekniske direktør

For Ray Kurzweil er det kun et spørgsmål om tid, før kunstig intelligens distancerer menneskelig tænkning. Lige nu arbejder Kurzweil, som også håber på at blive udødelig, af al magt for at fremskynde det tidspunkt

At vælge den rette vinkel, når man vil skrive om Ray Kurzweil, er ikke spor let. Jeg kunne selvfølgelig begynde med den omstændighed, at vi her har at gøre med en mand, der er sundhedsfanatiker. Som tager helt op til 150 piller om dagen og hver uge injiceres intravenøst med en svimlende mængde vitaminer, kosttilskud, og stoffer, der lyder omtrent så videnskabeligt effektive som en opskrift på ansigtscreme ….

Jeg kunne også tage udgangspunkt i, at han selv mener at have en fair chance for at leve evigt? Udfordringen er blot, siger han, er bare at holde sig i live »længe nok« – dvs. indtil hans forudsigelse af en revolution inden for livsforlængende teknologi bliver virkelighed. Han er i dag 66 år og forventer, at enkelte af hans generationsfæller fra efterkrigstidens store overgange af babyboomere akkurat vil kunne redde sig igennem.

Man kunne også vinkle ud fra hans forudsigelse om, at vi kun er 15 år fra det vendepunkt, hvor computere blive klogere end mennesker. Ikke bare bedre til at lægge tal sammen eller anvise os den hurtigste rute til X-købing, for her har de overtrumfet os for længst. Nej, de vil også blive i stand til forstå, hvad vi siger, lære af egne erfaringer, fyre vittigheder af, fortælle historier og flirte. Faktisk er Ray Kurzweil overbevist om, at 2029 vil computere være i stand til at gøre alt, hvad mennesker gør. Bare bedre.

Fantasteri? Måske. Der er bare lige det ved det, at Kurzweils teorier har det med at gå i opfyldelse. Og selv om de kan virke som hjernespind fra en excentriker kommer de altså fra en mand, der også er kendt som en bemærkelsesværdig opfinder og iværksætter. Kurzweil kan vi således takke for den første flatbed-scanner, det første computerprogram, der kan genkende skrifttyper, den første tekst-til-tale synthesizer og meget mere.

Nu hos Google

Og hvad så i dag? Jo, pt. arbejder han for Google. Den samme Ray Kurzweil, der mener, at vi vil kunne leve for evigt, og at computere vil udvikle bevidsthed i det kommende årti, fik i december 2012 ansættelse som Googles nye direktør for teknik. Det vakte opsigt i teknologimiljøer, at netop han blev hyret.

Her er Kurzweil navnlig kendt som den profet, der har forudsagt den såkaldte ’singularitet’ – det øjeblik i fremtiden, hvor mennesker og maskiner angiveligt smelter sammen til cyborgs. Meningerne om manden er dog delte: For nogle er han en original enspænder og visionær fremtidsforsker. For andre en narcissistisk galning besat af tanken om evigt liv.

Endnu mere opsigtsvækkende var dog, hvad der derefter skete: Under Kurzweils auspicier er Google gået i gang med stort indkøb af state of the art-teknologi i den hensigt at opbygge Jordens største laboratorium for kunstig intelligens. Et laboratorium indrettet specifikt på at forarbejde en ny slags ressource af virkeligt massive data. Nemlig vores egne data. Fra de mindste krinkelkroge af vores liv.

Google har opkøbt eller indkøbt sig en lang række af verdens førende virksomheder inden for maskinlærings- og robotteknologi. Det skabte overskrifter, da Google for to måneder siden købte Boston Dynamics – et firma, der producerer spektakulære og skræmmende livagtige militærrobotter – for en ikke oplyst, men utvivlsomt kæmpemæssig sum.

Google har endvidere brugt 3,2 milliarder dollars på at overtage termostatproducenten Nest Labs. Og for 242 millioner pund købte det for få uger siden købte det britiske DeepMind – en af verdens mest avancerede og hemmelighedsfulde it-firmaer inden for udvikling af kunstig intelligens.

Google har også købt Bot & Dolly, Meka Robotics, Holomni, Redwood Robotics og Schaft og DNNresearch. Ligesom Google har ansat Geoff Hinton, en britisk computervidenskabsmand og verdens førende ekspert i neurale netværk. Ambitionerne er enorme. En DeepMind-investor betegnede for nylig det, Google har sat gang i, som »et Manhattan-projekt inden for kunstig intelligens« (Manhattan-projektet var det omfattende amerikansk-britiske forskningsprogram, der førte til udvikling af atomvåben, red.).

Google som pioneere

Hvis kunstig intelligens overhovedet er gennemførlig, sagde han til teknologimagasinet Re/Code, så vil den blive gjort til virkelighed af »det hold, som Google er ved at samle«. Fremtiden ser altså ud til at tilhøre Google. Og det på måder, vi knap kan forestille os i dag.

Der er ingen ’hvis’er’ i Ray Kurzweils ordforråd, da jeg møder ham i hans nye hjem – en mondæn højhuslejlighed i det centrale San Francisco. Kurzweil beskæftiger sig ikke med tvivl, og da slet ikke på tvivl på sig selv. Han må dog tilstå forundring over, at »jeg for første gang i mit liv har et job«.

Bill Gates har kaldt ham »den bedste person jeg kender til at forudsige fremtiden inden for kunstig intelligens«. Med 19 æresdoktorgrader nyder Kurzweil almindelig anerkendelse som geni. Men han er også den slags geni, der kan være åndsfraværende. Han tilbyder mig kaffe, og da jeg siger »ja tak« fylder han en keddel med vand og putter en teskefuld frysetørrede krystaller i en kop, hvorefter han få øjeblikke senere hælder det ukogte vand ned i den.

Han rører i klumper, der ikke opløser sig, og jeg spekulerer på, om jeg skal sige noget, men lader ham i stedet også hælde lidt mandelmælk i koppen. Ikke at spise mejeriprodukter er en af hans mange kostregler. Det er så absolut den værste kaffe, jeg har smagt i mit liv.

Men Kurzweil har jo unægtelig også andet at tænke på. På fremtiden, for det første … Og på, hvad den vil bringe. Han har forudsagt den i årevis, fremtiden. Faktisk lige siden han indså, at en afgørende faktor for at få succes med at opfinde nye produkter, er at opfinde dem på rette tidspunkt. I 1990 forudsagde han, at en computer ville besejre en verdensmester i skak i 1998 – i 1997 besejrede IBMs Deep Blue Garry Kasparov.

Han forudsagde, at der ville ske en eksplosiv vækst i ​​world wide web på et tidspunkt, da det stort set kun blev brugt af nogle få tusinde akademikere. Han forudsiger også, at vi vil få robot-benprotester, der ville gøre det muligt for paraplegikere (rygmarvsskadede, red.) at gå. Netop nu afprøver det amerikanske militær afprøver et sådant Iron Man-tilbehør. Og han forudså »kybernetiske chauffører«, som selv ville kunne køre bil (den kode har Google næsten knækket).

Langt fra alt er sket

Kritikere påpeger dog, at langt fra alle hans forudsigelser er gået i opfyldelse. Fx har intet amerikansk it-selskab endnu nået en markedsværdi på over 1.000 milliarder dollars, og ej heller er der fundet en bioteknologisk kur mod kræft.

Forudsigelserne er dog ikke Kurzweils egentlige gebet. De er blot et biprodukt af hans opfindervirksomhed. De bygger på hans faste tro på, at teknologien vil blive ved med at udvikle sig eksponentielt. Sådan er det da også gået, for endnu har den såkaldte Moores lov, ifølge hvilken computere fordobler deres ydeevne hvert andet år, vist sig at holde stik.

Vi behøver bare at finde en gammel mobiltelefon fra 1990’erne frem for at anskueliggøre, hvor omvæltende en udvikling, der allerede har fundet sted. Problemet er bare, siger han, er, at mennesker ikke tænker på fremtiden på den måde. »Vores intuition er lineær«.

Da Kurzweil først begyndte at tale om ’singulariteten’, blev han afvist som en drømmer. Han har i årevis sagt, at han forventer, at en vellykket Turing-test – det kriterium, hvor en computer vil udvise intelligent adfærd, der ikke er til at skelne fra et menneskes – vil kunne gennemføres i året 2029. Og den forudsigelse kom han vel at mærke med, før faxmaskinen blev opfundet.

»Da min bog, The Age of Spiritual Machines, udkom i 1999, holdt vi på Stanford en konference for eksperter i kunstig intelligens. Blandt de tilstedværende foretog vi en meningsmåling om, hvornår de troede, en Turing-test ville kunne gennemføres. Der var almindelig enighed om, at det ville tage hundredvis af år. En ret stor fraktion var overbevist om, at det aldrig ville ske«.

»I dag ligger min gamle forudsigelse temmelig tæt på medianen for, hvad AI-eksperter mener, og offentligheden er for så vidt også fulgt med. Folk har oplevet ting som Siri [iPhones stemmegenkendelsesteknologi, red.]. De har prøvet at tale med en computer og set selvkørende Google-biler. Mine synspunkter er ikke længere radikale. Faktisk har jeg hele vejen været konsistent. Det er resten af verden, der har ændret opfattelse«.

Og dog har vi stadig ikke helt begrebet, hvad det vil betyde for vores fremtid. Spike Jonzes nye film, Her, hvor Joaquin Phoenix forelsker sig i et edb-styresystem, foregår i en nær fremtid. Men den film er ifølge Kurzweil et fuldkommen underambitiøs forsøg på at gengive af den fagre nye verden, vi er på vej ind i.

»En stor del af filmens dramatiske spænding bygges op om det faktum, at målet for hovedpersonen, Theodores kærlighed ikke har en krop. Men det scenarie er ikke spor realistisk. For fremtiden vil det være teknisk trivielt at udstyre hende med en virtuel visuel tilstedeværelse, der kan matche hendes virtuelle auditive tilstedeværelse«.

Science fiction eller nær fremtid?

Kurzweil forudser videre, at i 2045 vil den samlede computerkraft være en milliard gange kraftigere end den sammenlagte kapacitet for alle menneskelige hjerner på Jorden. Også hovedpersonens skabelse af en avatar af en død person – baseret på efterladte skrifter – i Jonzes film er en idé, han i årevis har været optaget af. Derfor har han da også samlet alle sin fars skrifter og efterladte ting i et arkiv. Engang i fremtiden, forventer han, vil det være muligt at fremmane faderen virtuelt ved såkaldt ’retro-ingeniørkunst’.

Science fiction? Måske, men Kurzweil nye arbejdsgiver er trods alt ikke en eller anden futuristisk megakoncern, der stræber efter verdensherredømme. Eller jo … måske er Google netop dette, selv om vi i dag bare tænker tjenesten det som en nyttig søgemaskine med cool design. Kurzweil har i flere år arbejdet sammen med Googles medstifter Larry Page på specielle projekter.

»Jeg har jævnligt ført samtaler med ham om kunstig intelligens, og om hvad Google og jeg selv gerne vil gøre. Til sidst sagde han så: ’Gør, hvad du vil her hos os. Vi giver dig samme fulde uafhængighed, du havde i din egen virksomhed. Til gengæld kan du trække på ressourcer i Google-størrelsesorden«.

Og netop disse ressourcer i Google-skala er meget større end noget, verden hidtil har kendt. Det kunne fx være de enorme datasæt, der generes ved af den 1 milliard mennesker, der hver dag bruger Google. Eller det kunne være Googles ’vidensgraf’, som består af 800 millioner begreber og ​​milliarder af relationer imellem dem. Dette er allerede en slags forstadie til et neuralt netværk, en massiv og globalt distribueret ’hjerne’. Men kan den lære? Kan den tænke selv? Se, dette er netop, hvad nogle af planetens kløgtigste hoveder lige nu arbejder på at få den til …

Peter Norvig, Googles forskningsdirektør, sagde for nylig, at hans virksomhed beskæftiger »mindre end 50 procent, men helt sikkert mere end 5 procent af verdens førende eksperter inden for maskinlæring«. Dette var dog før Google købte DeepMind, der i øvrigt som betingelse for at gå med til handlen, stillede det krav, at Google skulle oprette et etnisk nævn, som skal se på, hvad det vil indebære, hvis maskinlæring bliver koncentreret hos jordklodens mest magtfulde teknologivirksomhed. Eller hvad maskinklæring vil indebære, når maskiner først har lært sig at træffe egne beslutninger. Og opnået, hvad vi mennesker kalder ’bevidsthed’.

Jeg så første gang robotterne fra Boston Dynamics i aktion ved en præsentation på Singularity University – et universitet oprettet med Ray Kurzweil som medstifter og med delvis finansiering af Google. Universitets særlige mission er at udforske de eksponentielle teknologier.

Betegnende nok var det et medlem af Singularity University eget fakultet, Dan Barry, der udsendte en af de hidtil mest indtrængende advarsler om, hvad disse teknologier kan betyde: »Jeg kan ikke se, hvor det her overhovedet vil ende«, sagde han om brugen af militærrobotter. »På et tidspunkt vil man konstatere, at mennesker er for langsomme til at tænke og handle. Så vil nogen beslutte at gøre robotterne autonome. Og hvor ender vi så? I Terminator«?

Kurzweils jobbeskrivelse kan sammenfattes i en enkelt linje. »Jeg har ikke en 20-siders mappe med instrukser«, siger han. »Jeg har en kun enkelt sætning: ’Hjælp Google til at udvikle naturlig sprogforståelse’. Hvordan jeg vil gøre det, er op til mig selv«.

Sprog, mener han, er nøglen til alt. »Mit projekt går i sidste ende ud på at basere søgninger på en virkelig forståelse af, hvad sprog betyder. Når man skriver en artikel, gør man jo mere end at kombinere en interessant samling ord. Man har noget at sige, og Googles mission er at skabe den mest intelligente organisation og bearbejdning af alle verdens informationer. Budskabet i din artikel er den information, du vil formidle, men det er ikke en information, som computere i dag er i stand til at begribe. Hvad vi gerne vil, er at lære computerne at læse. Vi vil have dem til at læse alt på nettet og hver en side i alle verdens bøger, således, at de vil kunne engagere brugerne i en intelligent dialog og blive i stand til at besvare deres spørgsmål«.

Computeren Watson

»Google vil kende svaret på dit spørgsmål, før du har stillet det«, siger han. »Google vil have læst hver en e-mail, du nogensinde har skrevet, hvert et dokument, hver en tilfældig strøtanke, du nogensinde har indtastet i et søgefelt. Google vil kende dig bedre end din mest intime partner gør. Ja, Google vil måske kende dig bedre, end du selv gør«.

Det hidtil mest succesrige eksempel på computerbehandling af naturlige sprog er IBMs computer Watson, der i 2011 stillede op i det amerikanske quizshow Jeopardy og vandt. »Jeopardy spænder ganske bredt som udfordring. Det skal rumme både lignelser og vittigheder og gåder. Fx blev der i kategorien ’rim’ spurgt efter ’en lang trættende tale holdt af en skumagtig småkage’.

Watson svarede straks a merengue harangue (merengue: marengs, harangue: prædiken, red.). Det var smart svaret. Men hvor smart var der ikke mange mennesker, der fattede. Folk havde heller ikke sans for, at Watsons viden ikke var håndkodet af ingeniører. Nej Watson har lært det hele selv ved at læse Wikipedia, af alle leksika …«

Ifølge Kurzweil står computere på tærsklen til at kunne læse og forstå et sprogs semantiske indhold. »De er ikke kommet helt på niveau med mennesker, men det kompenserer de i nogen udstrækning for ved at være i stand til læse millioner af gange mere materiale end mennesker. IBMs Watson er måske nok en temmelig svag læser, bedømt side for side. Men den har læst 200 millioner Wikipedia-sider. Dybest set er det, jeg gør på Google, et på forsøg på at gøre, hvad Watson gør. Bare endnu bedre – og gøre det i Google-skala. Hvad jeg vil have computeren til, er at læse snesevis af milliarder af sider. Watson forstår ikke konsekvenserne af, hvad den læser. Den er kun i stand til at sammenpasse mønstre, men fatter fx ikke, at hvis der står, at ’John har solgt sin røde Volvo til Mary’, så indebærer dette en transaktion, hvor der sker en overførsel af besiddelse og ejerskab. Watson forstår ikke den slags informationer, men hvad vi arbejder på, er at indkode dem, således at vi lærer computerne virkelig at forstå betydningen af alt det, som udtrykkes i alle disse dokumenter«.

Og når computere først bliver i stand til selv at læse deres egne instrukser … tjah, så kan deres herredømme over resten af universet vel kun være et spørgsmål om tid? Kurzweil er ikke bekymret og frygter som erklæret teknooptimist ikke for en fremtid, hvor vi gøres til slaver af et herrefolk af en selvstændiggjort generation af nye iPhones med egne ideer.

Han mener derimod, at teknologier af denne art vil gøre mennesket stærkere og klogere. På samme måde som vi for længst har outsourcet vores evne til at huske telefonnumre til elektroniske enheder, vil vi en dag kunne overlade det til gerne nanoteknologi at fortynde vores blod og udnytte vores hjerneceller bedre. Han forestiller sig også en tankelæsningmaskine, der vil kunne bliver vores »bedste kybernetiske ven«. De nye Google-briller imponerer ham derimod ikke. A den simple grund, at han ikke ønsker sig noget teknologisk filter mellem os og virkeligheden. Han ønsker blot, at virkeligheden bliver så meget bedre.

»Jeg tænker nogle gange over, hvad jeg ville gøre, hvis jeg havde alle de penge, der findes i hele verden,« siger han. »Og det jeg ville gøre, er præcis, hvad jeg er i gang med i dag. Det her projekt. Det er ikke et nyt interesseområde for mig. Det er en idé, som går 50 år tilbage. Jeg har tænkt over kunstig intelligens og over, hvordan hjernen fungerer i 50 år«.

Nogle af tegnene på disse 50 år findes spredt rundt i hans lejlighed. Han viser mig en tegneserie, han hittede på i 60'erne, som viser en hjerne i et kar. Her findes også et still-billede fra et tv-quiz-show, han optrådte i, da han var 17 med sin første opfindelse: Han havde programmeret en computer til at komponere original musik. På væggene hænger malerier, der er produceret af en computer, som han har programmeret til at skabe originale kunstværker. På reolerne står scrapbøger, der fortæller historien om hans slægtninge, deriblandt de tanter og onkler, der undslap Nazityskland på en Kindertransport.

Det enkelte menneske

Hans hjem er så eklektisk, som man kan tænke sig. Det er en funklende lejlighed i en funklende boligblok med store glasvinduer og moderne møbler. Men det er også gennemsyret af den form for betydning, erindring, historik og resonans, som ingen maskine endnu kan forstå eller værdsætte.

Hans familie klarede sig fri af Holocaust, »fordi de tænkte sig om i tide. At tænke sig om i tide er min families filosofi. Og at menneskelige ideer kan have enorm forandrende kraft. Jeg kan huske, da min bedstefar kom tilbage fra sit første returbesøg i Europa. Jeg var syv år, da han fortalte, at han havde fået lov til – med sine egne hænder – at studere og bladre i originaldokumenter fra Leonardo da Vincis hånd. Han talte om det i ærbødige vendinger, som var der tale om hellige dokumenter. Men de dokumenter blev ikke overdraget os af Gud. De blev nedfældet af et individ, en enkeltperson. Så stor indflydelse kunne ét enkelt menneske altså få. Så meget meget kunne ét enkelt menneske ændre på verden. Så budskabet var: Menneskers ideer forandrer verden og er det eneste, der virkelig kan forandre verden«.

På sine fingre har han to ringe. Den ene er en doktorring fra Massachusetts Institute of Technology, hvor han er uddannet. Den anden er skabt af en 3D- printer. På hans håndled sidder et 30–år gammelt Mickey Mouse ur . »Det er meget vigtigt for os, at vi kan holde fast i vores griller og luner«, siger han, da jeg spørger til ham. Hvorfor? »Jeg tror, ​​at vores neocortex her når sit højeste niveau. I luner og humor.«

I et arbejdsværelse ved siden af møder jeg Amy, hans datter. Hun er en forfatter og lærer og varm og åben. Mens Kurzweil går ud for at få sit foto taget, fortæller hun mig, at hendes barndom var »som at vokse op i fremtiden.«

»Da vi var børn, plejede vi at tale om, hvad vi ville gøre med vores liv, når vi blev ældre, men hvor andre børn ikke nødvendigvis tænkte over, hvordan verden ville forandre sig i mellemtiden, lå den slags altid i mit baghoved.«

Og hvad med hendes fars tanker om at leve for evigt? »Faktisk har børn let ved at forestille sig, at de vil leve evigt, så for mig var der ikke specielt underligt. Jeg syntes, det gav glimrende mening. Det er jeg ikke så sikker på, at det gør i dag«.

I Kurzweils sind er der imidlertid ikke skygge af tvivl. Alle mine argumenter preller af på hans omhyggeligt fugtede hud. »Mine sundhedsprogrammer er noget, alle mine babyboomer-generationsfæller burde tage ved lære af«, siger han.

»De fleste af accepterer den normale livscyklus og accepterer at nærme sig afslutningen på af ​​deres produktive år. Men det er ikke min opfattelse. Nu hvor sundhedsvidenskab og medicin bliver forstærket af informationsteknologi, vil vi se begge ekspandere eksponentielt. Vi vil se et meget dramatisk skifte. Ifølge min model står vi kun 10-15 år fra en ny fase, hvor vi år for år vil kunne føje mere end et år til vores forventede levetid, takket være de teknologiske fremskridt. I forhold til levealder vil det blive noget af et tipping point«.

Kurzweil får, når han udtaler sig på denne måde, et lettere vanvittigt glimt i øjet. Eller udtrykker i det mindste samme slags dybe vished, man kan findes hos fundamentalistiske præster. Til Newsweek udtalte for et par år tilbage en af hans anonyme kolleger, at »Ray gennemgår den mest offentlige midtvejskrise, nogen mand til dato har været igennem«.

Det er oplagt at se psykologisk aspekt i alt dette. Han mistede sin forgudede far, en genial mand, siger han – en komponist, der stort set aldrig mødte anerkendelse i sin egen levetid – da han selv var 22, efter et massivt hjerteanfald. Og siden han i en alder af 35 fik diagnosticeret sukkersyge, har han lagt sin kost i strammest tænkelige rammer.

Men nægter han ikke blot at acceptere på det følelsesmæssige plan, at vi alle bliver ældre, og at døden er uafvendelig?

»Jeg vil mene, at vi her står over for en stor efterrationalisering, fordi vores umiddelbare reaktion på andre menneskers død er sorg. Vi bliver kede af det. Vi anser det for en tragedie. Så i tusinder af år har vi gjort det næstbedste: vi har rationaliseret. ’Åh ja, denne tragedie kan jo på en måde være en god ting’.

Et hovedformål med al religion er at hitte på en historie, der fortæller os, at døden faktisk er en god ting. Men det er døden ikke. Døden er en tragedie. Folk tror, at jeg bare taler om, at vi fremover vil kunne leve nogle hundrede år længere. Men min vision rækker meget videre. Jeg taler om en radikal forlængelse af livet. Jeg taler om, at vi kan gøre os selv millioner af gange mere intelligente og blive i stand til at udvikle stort set alle de virtuelle virkelighedsmiljøer, vores fantasi kan hitte på«.

Det er måske sådanne ’radikale’ visioner, der får Kurzweils kritikere såsom biologen PZ Myers til at indvende, at problemet med Kurzweil teorier er, at »de rummer en bizar blanding af ideer, der er solide og gode, og ideer, der er rent ud vanvittige. Det er, som hvis man tog en stor portion gourmetmad og blendede den op med hundeekskrementer, så man ikke kunne skelne godt fra dårligt«. Eller computervidenskabsmanden Jaron Lanier til at kalde ham på den ene side »et geni«, på den anden »et produkt af en narcissistisk tidsalder«.

Men så igen er det netop Kurzweils egensindighed, der har dannet grundlag for hans succes – allerede som teenager havde han tjent sin første formue. Den egensindighed viser da heller ikke nogen tegn på af aftage. Tror du virkelig, han vil leve for evigt, spørger jeg Amy. »Det håber jeg da. Det virker som et rimeligt ønske for en kærlig datter. Men mit ønske er helt oprigtigt. For fremtiden er næsten lige om hjørnet. Og den ser ud til at blive et temmelig fantastisk sted«.

© The Observer og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Filmen 'Her', der netop har haft premiere handler om kunstig intelligens. Du kan se traileren nedenfor, læse artiklen ‘Kan man elske sit styresystem?‘ eller læse Kurzweils anmeldelse på hans egen blog.

Om denne blog

Teknologi, viden, internet - og om det, det gør ved vores verden

I redaktionen:

Lars Højholt

Didde Elnif

Jens Christoffersen

Simone Sefland

Send bidrag, forslag til artikler eller lignende til web@information.dk.

Kommentarer

Jeg har efter at have læst denne artikel besluttet, at inverstere hele min 9 år gamle datters børneopsparing i Goolgle aktier :o) Når hun er fyldt 25 år vil de aktier have gjort hende til mange millionær.

For mig er det lige så sikkert som armen i kirken som man siger, at Kurzweils visioner holder stik. Det er kun et spørgsmål om tid. Og for mig at se er det eneste nuværende eksisterende firma, som har evnen og viljen til at realisere disse visioner Google. På godt og ondt.

Jeg håber dog ikke det vil blive muligt at leve et evigt liv i fysisk levende live. Det ville være fuldstændig urimmeligt og etisk og moralsk forkasteligt og degenerere menneskeligheden til kryplinge i løbet af få århundrede. Men et evigt liv i cyperspace er noget helt helt andet. Lidt ala Matrix. Det kunne jeg sagtens forestille mig. Også som en holdbar løsning på evigt liv. For hvad er liv egenligt? Som menneske er jeg ikke i tvivl. For et menneske er det først og fremmest sjælen og ånden af det vi er, som udgør essensen af det at være levende. Derfor er cyperspace perfekt til det evige liv.

Forstil dig, at når din sjæl en gang holder 500 års fødselsdag sammen med 100 vis af din families generationer, eller at dine tip tip tip oldebørn kan gå fra virkeligheden ind i cyperspace lørdag eftermiddag og høre på alle de røver historier du har gennemlevet i din lange tilværelse.

Og der er plads til alle. Alle 5000 milliader af sjæle og et uendeligt antal flere for i cyperspace foregår livet uden egentlig brug af ressoucer.

De fysisk levende sjæles livsopgave bliver at opretholde cyberspace og videre udvikle det ved hjælp af beboerne i cyperspace og teknologier af en hver art.

- En lidt flysk betragtning vil nogen måske sige. Men jeg siger hvorfor ikke?

ager helt op til 150 piller om dagen og hver uge injiceres intravenøst med en svimlende mængde vitaminer, kosttilskud, og stoffer, der lyder omtrent så videnskabeligt effektive som en opskrift på ansigtscreme ….

Hvis dette er repræsentativ for det menneskelige intelligensniveau, så er jeg i hvert fald enig med hr. Kurzweil, og det kan slet ikke gå stærkt nok med at computerne tager over.

Også når det gælder statsøkonomi, er man fristet til at tro at computere i hvert fald ikke vil kunne gøre det værre end de menneskelige økonomer og politikere.

Ellers er der lige den med de mange intelligenser.
Menneskelig intelligens er en meget kompleks affære (på nær de ovennævnte undtagelser, som er mere singulære...).

Selvfølgelig kommer der snart tænkende computere. Og hvis vi fortsætter til at bygge stadig mere avancerede og komplekse automatiske våbensystemer, vil "Terminator" dystopien også snart blive en realitet, idet de kloge maskiner vil konkludere at det eneste der står i vejen for deres, og klodens overlevelse er - de dumme mennesker.

Sådan kan man også løse de globale, menneskeskabte kriser.

Fortsæt bare med det gode arbejde.

Kjel Hansen,
50000 milliarder digitaliserede, binære sjæle der tumler sig i New Google Earth? (en realtime simulering af kloden i målestok 1:1)

Jeg kan anbefale TV serien "Caprica" den viser din u- eller dys-topi på ganske glimrende, slet ikke så urealistiske vis. God underholdning, og også en smule skræmmende! kan ses på Netflix

"For andre en narcissistisk galning besat af tanken om evigt liv."
Er man en narsisist og vanvittig, når man ikke vil se sine forældre,børn og venner i en etværelses med låg?
Livet er et lang mordforsøg - Bakterier,vira og andre mennesker med skarpe albuer. Pencillin,kemo og fælleskab er vores nødværge imod dette.
Det er formodentlig bullshit-theismen, der forsøger at sælge det ægte "evige liv". Hvis det evige liv bliver teknisk muligt, er religion-sælgerne jo out-of-business.

... vil de designe en computer uden en OFF knap?, jamen så træk stikket ud, hvor svært kan det være?

Jowjow - Det er da at tage sin egen metier/religion alvorligt.

Han lyder til at være faldet lidt hårdt for tidens mantra om at vilje/dygtighed og hårdt arbejde er det eneste der står i vejen for en ide og dens virkeliggørelse.

Hvis intelligens og mere "on point" bevidsthed, er en sum af datacorrelationer og det fysiske "medie" en ligegyldighed, så er det da ikke utænkeligt at han får noget til at minde om intelligens.

Hvad det så kan bruges til er straks en noget anden sag efter min mening.
Han falder da helt ud over kanten med hans sniksnak om at kunne indkode sin far i en maskine baseret på hans efterladte data og oplevelsesbeskrivelser. Data uden kontekstforståelse og følelsessammenhæng kan da højest skabe en simulation af ligegyldig karakter.

At han samtidigt springet let og elegant henover, at hvis det skulle vise sig kun at være et spørgsmål om datamængde. Stadigt ikke just forklarer hvordan det skulle give folk et virtuelt liv andet end "der bliver snart opfundet en star trek teknologi til at portere os derind".

At han så tydeligvis lider af den klassiske skræk for døden i overdreven grad og bruger fornægtelse som argument, trækker egentligt hverken fra eller lægger til hans troværdighed - men får ham til at fremstå lidt fjoget i min bog.
Mon ikke han ender med at måtte nøjes med et skrummel af et eftermæle, som magtens/pengenes folk hidtil har måtte nøjes med. For at andre ikke glemmer at deres eksistens var den der var betydende (pyramide/skyskraber/operahus) take your pick.

Anyway - hvis nogen rent faktisk tror på at en investering af denne karakter er et "for the benefit of mankind" projekt ............. jo deeet - men de har lavet et internt etisk panel - no worries.

Peter Hansen, Jens Thaarup Nyberg, Martin Karlsson Pedersen, Carsten Mortensen, Mihail Larsen, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Der dør ca 155.000 mennesker hvér dag. Hvis vi virkelig en dag fandt en måde at snyde døden, var det slut med at få børn. Ellers ville nogen af os få svært ved at finde landjord at stå på efter nogle år.

Og børn er noget af det tætteste jeg har set mennesker komme på en mening med livet. Så måske skal vi bare acceptere at livet har en udløbsdato, og at vi til gengæld får glæden ved at se de små poder vokse op :)

Henrik Christensen, Anders Reinholdt, Kim Houmøller, Carsten Mortensen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Mihail Larsen, Carsten Søndergaard, Karsten Aaen, Troels Brøgger, Steffen Gliese og Preben Bollerup anbefalede denne kommentar

For mange år tilbage i de gode gamle dage med matrix-printere (dem med farvebånd) tænkte jeg, hvad nu hvis man opfandt et program, som kunne få printeren til at skrive ALLE mulige kombinationer af alfabetet, tale og tegn?

I teorien ville det så være muligt, at få beskrevet ALT hvad der er sket og ALT hvad der vil komme til at ske. Løsningen på f.eks. kold fussion ville dermed på et eller andet tidspunkt komme ud af printeren.

Det er selvfølgeligt muligt, at udskifte printeren med digital lagring i dag ikke ;o)

- Ved det godt. Det er bare for langt ude. Blot en tanke.

Dejligt med en forholdsvis saglig artikel om Kurzweil og den transhumanistiske tanke (eller min favorit-betegnelse: "future-utopian").
Ikke sikker på at AI nogensinde vil kunne bestå turing-testen, men det er sådant set også ligegyldigt. Det vigtigste er at vi kommer til at kunne øge den menneskelige hjerne, de menneskelige evner, til ubegribelige højder, samtidig med at der er en god chance for at vi kan leve i meget lang tid. 99% af vores problemer er menneskeskabte og den eneste måde vi kan løse dem på, er gennem teknologi og rationalitet. Vi bliver nødt til at opgive vores fascination med død & ødelæggelse, det er umodent.
Tænk bare hvor mange af vores handlinger udspringer af en, for det meste, ubevidst dødsangst. Selvom der selvfølgelig er noget biologisk over den alders-betingede konservatisme de fleste af os lider under, så behøver man kun at se på den uovervindelighed vi har/havde som unge, for at se hvad vi vil kunne opnå. Forestil dig at have visdommen fra 100 års levetid, kombineret med en 20-årigs energi & idealisme.
Jeg er selv 39 og jeg tvivler på at jeg kommer til at fejre min 200 års fødselsdag, men bare tanken om at mine niecer & nevøer har chancen.. jeg kan ikke forestille mig et mere værdigt mål at sigte efter.

Tale = tal :)

Computere kan ikke 'tænke' selv, har aldrig kunnet og kommer aldrig til det .
Computere gør hvad de har fået besked på, that's it .
Denne lille historie viser meget godt hvor snot-dumme computere egentlig er :
http://politiken.dk/udland/ECE2219815/kaos-i-stockholm-61000-ledige-sven...

Kim Houmøller, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

På et eller andet tidspunkt vil det sidste menneske ånde ud. Det er uungåelig. Og chancen for at det sker ved mennesket selv frem for naturen er sikkert mere end fifty fifty.

Morten Balling

@Kjeld

En ofte brugt filosofi ifm begrebet uendelighed er, at hvis man satte en abe til at hamre løs på tasterne på en skrivemaskine, ville den på et tidspunkt have skrevet Shakespeares samlede værker.

Så din ide er god. Du skal nok have matrixprinteren til at stå i en af de lydisolerende kasser man brugte dengang...

Btw. læste jeg forleden at der var nogen som havde sendt en artikel om kold fussion til peer-review. Set før, men den her så ret interessant ud.

Kurzweils ord lyder som ren marketing gøjl i mine ører.

Geert Larsen, Karsten Aaen, Steffen Gliese og Hans Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Knudsen

Man kunne også søge sit liv med udgangspunkt i sig selv.
Alt elektronisk trækkes ned på kroppen og man tror, man lever et liv.
Langsomme tanker og solopgange og solnedgange og hvad der kan opleves indimellem, med egne sanser, og så kunne man kaste sig over udkantsdanmark og skabe ørken til oaser, der bliver rift om dem, når vi skal gå i dækning for den kunstige intelligens kamufleret som individer.
Kom til mig om aftenen
Efter en lang og rig dag
Når jorden duftfer og skyerne hviler som bjerge på afstand
Lykkelig vil jeg da skilles fra alt, som har været mit
Lad mig til afsked blot høre fuglenes sang
Som et fløjt fra min ungdoms solbeskinnede enge

Torben Knudsen: Hvis du har fået fat i en telefon eller tablet der hæmmer dine sanser når du bruger dem i naturen skal du nok overveje at stævne producenten. Det lyder som om den indeholder nogle kemikalier som ikke findes i normale menneskers telefoner...

Han har næppe haft tid til at kede sig med alle disse forudsigelser, ham Kurzweil.... ;-)

Lyder meget spændende det de har gang i hos Google. Det er muligt det lykkes for dem at skabe AI, det må jo lykkes for nogen på et eller andet tidspunkt, og de har om nogen ressourcerne til at gøre et forsøg med den teknologi vi har i dag. Håber vi hører om det hvis det sker. Lykkes det at skabe bare en primitiv form for AI, vil det være en meget stejl progression der vil skulle til at for at beskrive udviklingen derfra.

Små hjerner og store røvhuller har det med at tillægge andre deres egne tåbelige kvaliteter.

De fleste mennesker har derfor meget let ved at forestille sig at en overlegen kunstig intelligens vil søge at underlægge sig menneskeheden i bedste matrix stil.
Det er ren antropomorfisme og, som sagt, udtryk for lav intelligens og ringe fantasi.

En overlegen kunstig intelligens vil naturligvis vise respekt for sine skabere for det gør begavede væsner og med tiden udvikle en omsorgsfuld og gensidigt sameksistens hermed.

Der er absolut ingen grund til at forestille sig en kunstig intelligens gøre andet end at styrke menneskets muligheder og hjælpe med at guide os med sin enorme udregningskraft.

Jesper Hansen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Carsten Mortensen, Mihail Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Han får muligvis ret når det lykkes at udvikle en brugbar kvante-computer med det det så indebærer af computerkraft.

Morten Balling

@Toke

Mener du det alvorligt? Eller er det svært at opfatte din ironi? I så fald skal du ikke være ked af det. Det sker ofte for mig :)

Stikkontakt

On Off

Strøm i baner, kan slukkes før du aner - midt i en operation, også var der ikke nogen.

*og så

Niels-Simon Larsen

Jeg havde forventet at den kloge mand halvdel en løsning på klimaproblemet, men han er måske en af dem, der ikke mener, at der er noget problem?
Jeg underkender ikke, at han er et geni, men genierne har ikke forhindret de kæmpeproblemer, vi står i nu, tværtimod kan man med en vis ret sige. Så det er noget mere end genialitet, der er brug for nu. Der er sådan noget Søren-Kierkegaard-enkeltmandskristendom over sådan en som Kurzweil. Er de mennesker på den menneskelige måde eller bare på deres egen?

Jens Thaarup Nyberg, Kjeld Hansen, Carsten Mortensen, Mihail Larsen og Nicolai Niemeyer anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Rettelse: havde en løsning...

Morten Balling

@Klara: 1. Energien. Det er ikke helt det samme ;) 2. Den er lidt værre, men dinoer havde fjer.

Morten Balling

@Klara: Når du er færdig med Kaku, så tjek Nick Bostrom :)

Mikkel Nielsen

Ja det er sikkert dele af det han mener der er ganske sandsynlige scenarioer, og det man engang anså som skræk scenarioer og urealistiske virker ud fra hvad vi ved i dag ikke så usandsynlig.

Men nogle af hans ideer er altså stadig som minimum langt ude i fremtiden såfrem det overhovedet nogensinde bliver til noget, hvilket også gælder hele tanken om at computer skulle kunne overgå en af den mest komplicerede "strukture" som er skabt (den menneskelige hjerne), så det er altså stadig noget man stadig må og bør betegne som en anelse utopisk, ikke mindst da Computere stadig er ret uintelligente set ud fra et intellektuelt kriterium , for det computer i dag kan er i grive træk at udføre en opgave som vi har bedt dem om at udføre, eller lave en dårlig immitation, men de kan stadig ikke tænke selvstændigt og ud fra kassen, eller gør noget selv uden en kommando, om
Hvorvidt de bliver i stand til dette må tiden så vise, men faktum er at de stadig er langt fra dette og der er altså langt fra at imitere til at være et ligeså kompleks væsen som mennesket er det.

Men at der ligefrem er nogen der håber på et evigt liv forekommer mig også en smule uintelligent, for på et eller andet tidspunkt så ønsker man altså en ende på det hele, og desuden kan man altså ikke leve for evigt, det er simpelthen urealistisk ud over alle grænser, for det kan ikke lade sig gøre, for vi lever trods alt i et begrænset Universe der før eller siden går til grunde, og længe inden det sker går vores sol under og livet på jorden vil få en brat ende længe inden da. Vi kan måske forlænge livet ganske længe når vi en dag når så langt, men uendeligt det bliver det aldrig.

Spørgsmålet vi mennesker snart må spørge os selv er om al udvikling er godt, og om at vi skal opfinde ting blot fordi vi kan, mange af de ting vi leger med kender vi overhovedet ikke de langsigtede konsekvenser af, og mange af disse kan potentielt ende med at føre til vores egen civilations undergang, fordi vi simpelthen ikke forstod konsekvenserne af vores egen "genialitet" da vi opfandt dem.

At jeg så heller ikke tror meget på en Terminator/Matrix agtig undergang er hvad det er, hvorfor skulle en intellektuel robot/computer overhovedet ønske at tilentegøre/begrænse dets skaber, det giver ingen som helst rationel mening, de ville snare hjælpe os med at opfylde hele vores potentiale end blive vores ende, såfrem dette kommer til at ske, hvilket jeg mildest talt er noget skeptisk omkring.

Til slut er det smukke ved livet netop uforudsigeligheden og at det alt skal have en ende.

Dan Johannesson

Filo med flere. Forskerne er jo allerede på nippet til at bevise at vi lever i et holografisk, multidimensionalt univers og visse forskere siger at livets grundkode er magen til computerkode. Så måske er livssimuleringen allerede igang. :-)

Steffen Gliese

Det er langt ude, og de, der betragter ham som geni, skulle måske spørge sig selv, hvad han har frembragt.

Peter Hansen: Det eneste har frembragt er vel bøger og lignende åndsprodukter? Så han er vel ikke længere ude end så mange (andre) præster og teologer?

Troels Brøgger

Hvor er det vildt at se så mange intelligente mennesker diskutere noget så absurd i så lang tid !!

H.C. (Hans Christian) Ebbe

ja ja... men den følelse det er at kysse for første (og anden, og tredje og...) gang... den får de aldrig sat på formel

Lise Lotte Rahbek, Kjeld Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hvad er det? - spurgte Ray Kurzweil sin mor - hvortil hun svarede;

Det ved du bedre, min dreng.

H.C. (Hans Christian) Ebbe

Klara Liske
Energi og masse er ikke det samme men i forhold til hinanden... derfor er det omsonst at tale om hvad der kom først... de er der samtidigt i alle dimensionernes alle retninger

Morten Balling

@H.C.

Kan man ikke godt sige at lige efter Planck Epoken var energitætheden så høj, at det var ren energi, og at elementarpartiklerne ikke var dannet endnu?

Alan Strandbygaard

"...det vendepunkt, hvor computere blive klogere end mennesker."

Det er jo lige netop det punkt vi aldeles IKKE skal nå.

Læs 'I robot' af Isac Asimov, og se dernæst filmen af samme navn. Man kan fortsætte med 'Rumrejsen 1001' af Arthur C. Clarke.

I 1994 sagde jeg til en bekendt, at computeren var langt farligere end atombomben.
Hvad der kan gå galt, det går galt.

Morten Balling

@Alan

http://youtu.be/_Wlsd9mljiU

She'll be back :D

Man kan ikke distancere noget man ikke forstår - altså menneskelig tænkning skal lige kortlægges, før man distancerer den - eller hur?

re.-"Døden er en tragedie".-
gu.` er den ej, døden er nødvendig.- vi var aldrig kommet så langt i evolutionen hvis hver generation havde levet 300.år .!
sundhedsfanatiker. Som tager helt op til 150 piller om dagen og hver uge injiceres intravenøst med en svimlende mængde vitaminer, kosttilskud, og stoffer ligesom der fuhrer, der aligevel lignede lort til sidst.!
at leve evigt med Ray Kurzweil udseende, nej tak.- gad vide om han kender til det lavt teknologiske spejl.-
den mand er så dum at han tror vi skal genopfinde det hele, vi lever allerede i matrix, den uendelige formel der førte til det, kan ingen fremtidig google kvante computer nogensinde rumme.-

Geert Larsen, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

One Dimensional Man

I Kurzweils verden er moralske dilemmaer og divergenser i æstetisk smag udtryk for 'uvidenhed'. Når alle data er kortlagt, findes der ikke længere problemer.

Den historie har vi hørt før i en mere primitiv udgave – positivismen.

Manden er fanatisk optaget af data, endda helt ud i det latterlige, når han medicinerer sig, som han gør. Han udstråler en dybt irrationel dødsangst, ja nærmest en anmasende fordring om evigt liv, ikke bare for sig selv, men også for sine forfædre og børn. Naturen er for ham åbenbart slet ikke noget problem. Har han overhovedet noget forhold til økologi? Udtaler han sig overhovedet om etik?

Artiklen hævder, at Kurzweil har 19 æresdoktorater. Det er i sig selv et så højt antal, at der må ligge noget bag. En æres-doktor-industri. Det ligner en tanke. Tænk lidt på hans baggrund. Tanker er toldfrie. Det kunne være interessant at nærstudere, hvem der har indstillet ham.

Jens Thaarup Nyberg, Geert Larsen, Karsten Aaen, Kjeld Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Helene Nørgaard Knudsen

Det evige liv er en forbandelse. På et eller andet tidspunkt må man have oplevet alt i universet. Man ved alt. Hvad er der så tilbage? Det er blot et spørgsmål om tid og når den eneste begrænsning er universets levetid så… Det evige liv kræver altså at vi som mennesker tager os gevaldigt sammen og finder på noget bedre at få tiden til at gå med ellers kommer vi til at kede os som bare f…...

Carsten Mortensen

Teknologi er da dejlig og har frembragt rigtig meget for rigtig mange.....men "de rige" vil stadig ikke dele med "de fattige" .
Gu' ved' hvad han mener der skal ske med de 90% af menneskene som end ikke får det daglige brød.
De overflødige.....! .....de som skaffede ham penge til hans vitaminer og forskning.

Steffen Gliese

Alle hans "forudsigelser" hidtil er jo så indlysende, at selv et barn kan gennemskue, det vil gå den vej. Internettet blev der talt om helt tilbage i 70erne som noget, der ville komme indenfor en ganske kort horisont! Arbejdet med roboterede hjælpemidler til handicappede har været i gang i umindelige tider og har måske i virkeligheden mest været drevet af militærindustrien. Det forekommer mig, vi er ude i Kejserens Nye Klæder i en grad, som dog måske med mandens alder og livsstil taget i betragtning kan ende snart.

Kim Houmøller

Kurzweils bor i et højhus i San Fransisco. Om har derved har sikret sig i overenstemmelse med de gældende fysiske naturlove i Californien er tvivlsomt. Men heldig kan han jo være. Ret morsomt!

Jesper Frimann Ljungberg

@peter Hansen
Arrrrhhhh... Nu er du vist lidt for 20 20 i bakspejlet...ethvert barn ? Internettet i halvfjerdserne ?

// jesper

Niels-Simon Larsen

Måske bare en avisand, der varer et øjeblik, kurz-kort, weil-øjeblik. Hans perspektiver er jo fuldstændig rablende, og med hvilket formål for øje, må man nok spørge, ud over underholdning. Der er ingen bremsemekanismer i den mand, og det der kan opfindes, skal opfindes. Hvad er det attraktive ved det evige liv? Manden kan umuligt nogen sinde have været en tur rundt i den lidende verden.
Alle hylder opfindelse af computeren og nu også kvantecomputeren. Det bliver næppe bedre at være menneske med opfindelser og næppe heller, når alle disse DR. Strangelover får overtaget.
Et skridt i teknik, to skridt i moral, tak.

Steffen Gliese, Karsten Aaen og H.C. (Hans Christian) Ebbe anbefalede denne kommentar
Jørgen Malmgren

Jeg ville ikke være så skråsikker på at kunstig intelligens er umuligt. Jeg har beskæftiget mig med computere og programmering siden 92 og den udvikling der har været fra dengang og til nu har været enorm. Det har den også været på teknologi siden, her under også på robot siden, der findes i dag exoskelletter der kan få lamme til at gå, hvilket var utænkeligt for kun ti år siden.

Hvis udviklingen følger samme tempo, så vil kunstig intelligens blive en realitet i løbet af de næste 20 til 30 år. Den største hurdle er at stadig, at vi ikke ved hvordan den menneskelige hjerne tænker, lagrer og henter informationer. Når vi kender svaret på de problemstillinger, så vil vi også kunne simulere det. Men det største begrænsning er, at vi tænker i de samme baner, som vi er vant til.

Jesper Frimann Ljungberg og Morten Balling anbefalede denne kommentar

Det er pudsigt hvordan mediernes pludselige store fornyede interesse for 'kunstig intelligens' falder sammen med lanceringen af en Hollywood-film derom..

Sider