Protokol Om alt det internettet og teknologien gør ved vores samfund

Hvem er Judith Butler?

Det er et Wikipedia ‘edit-a-thon‘ som dette, Astrid Maria Bigoni vil arrangere for at få flere kvinderelaterede emner på Wikipedia.

Matthew (WMF)

Det er ikke kun i bestyrelseslokaler og i dagbladsspalterne, at kvinder er underrepræsenteret. I det digitale opslagsværk Wikipedia er der store huller, hvis man leder efter kendte kvindelige personligheder - ikke mindst i Danmark. Nyt initiativ vil rette op på situationen.

Søger du efter Judith Butler på Wikipedias danske side, er der ikke meget at finde. Den kendte kønsforsker og queer-feministiske teoretiker er i det store online opslagsværk kun ledsaget af en sparsom beskrivelse på godt seks linjer.

Til sammenligning finder man en omfattende beskrivelse af operativsystemet Linux, ligesom fodboldtræneren Peter Sørensen, der blev fyret i sidste uge fra sin post i AGF, allerede er opdateret med seneste nyt til et ellers fyldigt opslag.

Ligestilling på Wikipedia har vist sig at være en svær kamp at kæmpe. Manglen på artikler om feminisme og kvindelige personligheder er stor, og kun 9 pct. af de frivillige bidragsydere, der leverer indhold til Wikipedia, er kvinder.

Kvindekampen er ikke lyserød

Det er ikke kun et dansk problem, og kampen for at udligne kønsforskellene på Wikipedia har stået på i lang tid i både Danmark og i udlandet. I Danmark er indsatsen dog hidtil slået fejl.

For at udligne kønsforskelle blev den danske version af Wikipedia i efteråret pakket ind i lyserøde gevandter i et forsøg på at rekruttere kvinder. Det var nedladende og faldt hurtigt til jorden, fortæller Astrid Maria Bigoni, der er sociolog med fokus rettet på den digitale kultur.

»Når man gør teknologien lyserød, skaber det en afstandstagen til et ret seriøst emne,« lyder vurderingen fra Astrid Maria Bigoni. Hun tager nu kampen op i et nyt initiativ, hvor hun håber at samle både mænd og kvinder til at skrive om feminisme og kvindelige personligheder. 

»Fænomener og termer, der er grundlæggende for feminismen, har ofte slet ikke nogen artikel på den danske Wikipedia. Det er huller, som på sigt har betydning for hvem, der kan lære og forstå feminisme.«

For ikke at ende i samme misere som i efteråret gælder det om at bygge bro mellem de hjemmevante bidragsydere, der kender det gængse sprog og redigeringsetik, og dem der har den rette viden om de emner, der er underrepræsenteret, mener Astrid Maria Bigoni.

»Det er vigtigt, at det er et bredt arrangement, og man behøver bestemt ikke være cand.mag eller kvinde for at deltage. Jeg vil ikke lave et edit-a-thon, der kun er for kvinder. Snarere et der handler om feminisme,« fortæller hun.

Ved at samle både faste bidragsydere og nye ansigter i samme lokale håber hun, at de kan overkomme et af sitets tilbagevendende problemer. Hård tone i det mandsdominerede fællesskab af bidragsydere har hidtil virket afskrækkende for nye medlemmer, og det har især kostet på kvoten af kvindelige bidragsydere.

Forfattere vs. kvindelige forfattere

Ulighedsdebatten på Wikipedia er ikke ny, men blussede voldsomt op i 2012, da en af Wikipedias internationale bidragsydere skilte kvindelige forfattere ud fra listen over amerikanske forfattere, og gav dem deres eget opslag.

The New York Review of Books kaldte det sexistisk, og den amerikanske forfatter Amanda Filipacchi skrev et debatindlæg i New York Times, hvor hun rasede over symbolikken i handlingen. »Det er en lille ting som dette, der gør det sværere og langsommere for kvinder at opnå ligestilling i den litterære verden,« skrev Filipacchi.

Det førte til fælles front i det globale wikipediafællesskab. I en arbejdsweekend i februar blev der alene til et arrangement i New York tilføjet 90 nye artikler om kvinder til Wikipedias digitale arkiv, og godt 70 artikler blev redigeret. Indtil den dag fandtes intet opslag om det betydningsfulde feministiske værk, ‘I love Dick‘, der er skrevet af den kvindelige professor og kønsteoretiker Chris Kraus.

Blot en symbolsk handling?

Udbredelsen af de internationale edit-a-thons på Wikipedia, er dog kritiseret for blot at være en symbolsk handling uden større effekt.

I et blogindlæg på avisen The Guardian stiller den britiske journalist og kritiker Jonathan Jones spørgsmålstegn ved, om Wikipedia er det bedste sted at tackle problemer med ligestilling. Selv om det kan være med til at skabe større bevidsthed omkring feminisme, så er det kun overfladisk og man skal ikke tro, at det løser det grundlæggende problem med underrepræsentation af kvinder.

Det anerkender både Astrid Maria Bigoni og hendes samarbejdspartner Nene La Beet.

»At der ikke er så mange kvinder på Wikipedia er et symptom på et større problem i vores samfund. Men det er en god idé at sætte ting i gang og skabe lidt motivation,« mener Nene La Beet, og tilføjer at det kommende edit-a-thon forhåbentlig vil få flere kvinder til i fremtiden at skrive artikler til Wikipedia.

Det danske edit-a-thon er stadig på planlægningsstadiet, men man kan følge fremgangen på de to ophavskvinders twitterfeed: @astridmn og @labeet.

Om denne blog

Teknologi, viden, internet - og om det, det gør ved vores verden

I redaktionen:

Lars Højholt

Didde Elnif

Jens Christoffersen

Simone Sefland

Send bidrag, forslag til artikler eller lignende til web@information.dk.

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Finn Årup Nielsen

Jeg er ikke helt enig med visse udsagn som Astrid Maria Bigoni fremkommer med.

"For at udligne kønsforskelle blev den danske version af Wikipedia i efteråret pakket ind i lyserøde gevandter i et forsøg på at rekruttere kvinder. Det var nedladende og faldt hurtigt til jorden"

Det er ikke præcist at "den danske version af Wikipedia i efteråret pakket ind i lyserøde gevandter". Der var blot tale om en enkelt såkaldt projektside. Det er for mig at se ikke korrekt at betegne siden som nedladende. Siden var skabt af to (en?) af de ganske aktive kvinder på den danske Wikipedia og jeg forestiller mig da ikke at den var ment nedladende. Jeg anser heller ikke siden som nedladende. Det er ikke korrekt at det "faldt hurtigt til jorden". En hvilken som helst person kan gå ind på siden og der se at siden stadig er lyserød, og der ganske vist er redigeret siden den kom i medierne, men at den ikke er ændret i sit grundudtryk: https://da.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikipedia_for_kvinder

"Hård tone i det mandsdominerede fællesskab af bidragsydere har hidtil virket afskrækkende for nye medlemmer, og det har især kostet på kvoten af kvindelige bidragsydere."

Jeg er ikke helt sikker på at det er korrekt. Det er nok muligt at nogle bliver afskrækket af tonen på Wikipedia, men jeg kender ikke til nogle undersøgelser der angiver at det specielt er kvinder der skulle blive afskrækket på grund en "hård tone".

Det er mere korrekt hvad Nene La Beet siger: "At der ikke er så mange kvinder på Wikipedia er et symptom på et større problem i vores samfund." For eksempel er 15%-85% ratioen man ser blandt Wikipedia-skribenter stort set det samme som man ser hos meningsdannere.

Der har tidligere været afholdt edit-a-thon, blandt andet om 1864. Det er ikke fordi sådanne arrangementer bliver overrandt. Hvis Bigoni og La Beet kan nogle tricks til at narre flere M/K'er til at skrive på Wikipedia skal de være velkomne.

Finn Årup Nielsen

Hvis jeg har lov til at kritisere mig selv angående 'men jeg kender ikke til nogle undersøgelser der angiver at det specielt er kvinder der skulle blive afskrækket på grund en "hård tone".'

En survey "Conflict, Confidence, or Criticism: An Empirical Examination of the Gender Gap in Wikipedia"
http://uxscientist.com/public/docs/uxsci_23.pdf har undersøgt dette aspekt og finde rent faktisk at støtte for at kvinder er mindre tilbøjelig til at deltage "due to the high level of conflict involved in editing.".