I et forsøg på at udvide markedet for elbiler, lægger Tesla Motors nu sin teknologi frem til fri afbenyttelse
Elbilproducenten Tesla Motor åbner døren til sin teknologi i et forsøg på at opmuntre andre bilproducenter til at udvide produktionen af biler, der kører på andet end benzin.
Elon Musk, administrerende direktør i Tesla Motors har lagt samtlige af virksomhedens patenter frem til fri afbenyttelse under betingelse af, at brugerne afstår fra selv at forsøge at opnå den intellektuelle ejendomsret.
”Hvis vi baner vejen for produktion af velfungerende elbiler, for blot at efterlade et minefelt af intellektuel ejendomsret, der forhindrer andre i at gøre det samme, så arbejder vi imod vores eget mål,” skriver Musk i en blog på virksomhedens hjemmeside.
Beslutningen åbner døren for yderligere samarbejder med Tesla, der allerede producerer elbilsystemer for Daimler og Toyota. Andre bilproducenter, som bruger Teslas teknologi kan for eksempel indgå samarbejder om at medfinansiere opladningsstationer. Og flere opladningsstationer vil måske overbevise flere skeptikere om at forsøge sig med elbiler.
Syv år efter Tesla introducerede Roadster elsportsbilen – som virksomheden ikke længere producerer – udgør elbiler stadig mindre end én procent af USA's samlede salg. Bilister er fortsat mere optaget af, hvor langt man kan køre på en opladning og af manglen på opladningsstationer. Samtidig er de stabile benzinpriser hæmmet salget af elbiler.
Det er Musks ambition, at Tesla kan vende udviklingen. Virksomheden, der har hjemme i Palo Alto, Californien, producerer for tiden én bil – Model S sedan, der koster 70.000 dollar – og er i gang med at udvikle yderligere to biler. Model X hybridbilen forventes at komme på markedet næste år, og Tesla forsøger at have en billigere model klar i 2017. Lige nu leder virksomheden efter et sted at placere en batterifabrik, en investering på fem milliarder dollar, for at kunne udvide udbuddet.
Men Musk siger, at Tesla ikke kan åbne markedet alene, og at lægge patenterne ud til andre vil være virksomhedens ”beskedne” bidrag til udviklingen af elbiler i et bredere perspektiv. Tesla har ifølge Musk ikke fået ret mange forespørgsler fra konkurrenter om at benytte teknologien, men han mener, at det skyldes, at patenterne har blokeret adgangen.
”Hvis vi kan foretage os noget, som ikke skader os selv, men derimod hjælper USA's industri, så bør vi gøre det,” siger han, og annoncerer samtidig, at Tesla i sidste uge diskuterede mulighederne for et samarbejde med BMW om Superchargere (superopladere, red.). I dag har Tesla omkring 100 Superchargerstationer fordelt over Nordamerika og Europa, som tilbyder Model S bilister fri opladning på langdistanceture, og planen er at åbne stationer i Kina og Japan i løbet af i år. Teknologien er designet til at kunne oplade et halvt batteri på 20 minutter. Kenn Sparks, talsperson for BMW har bekræftet, at der har været afholdt møde.
Nissan, som producerer elbilen Leaf havde ingen kommentarer til Teslas beslutning om patenterne. Leaf'en kører kun omkring 135 km på en opladning mod Teslas Model S' 426 km. Dog har Model S'en et langt større batteri og koster det dobbelte af en Leaf.
Prashand Kumta, professor ved University of Pittsburgh's school of engineering, siger, at Teslas lithium-ion batteriteknologi ikke er unik. Men måden hvorpå virksomheden anvender teknologien samt Teslas design kan være nyttigt for andre virksomheder.
I begyndelsen af 2014 havde Tesla opnået 203 patenter på sine batterier og andre kerneområder, som adskiller Teslas elbiler fra benzindrevne køretøjer. Yderligere 280 patenter venter på at blive behandlet ved domstole i USA og andre lande ifølge Tesla egne opgørelser.
Det første af Teslas nuværende patenter udløber i 2026 så virksomheden opgiver en potentielt værdifuld og langtidsholdbar fordel ved at opgive sin intellektuelle ejendomsret.
Men andre virksomheder har vist, at det kan betale sig at dele sin teknologi ud. Selvom Google havde brugt millioner på at udvikle Android, blev softwaren lagt gratis ud til kunderne. Google var mere interesserede i at udvide markedet for mobile redskaber og i at sikre at f.eks. Googles reklamefinansierede søgemaskine fik en fremstående placering på redskaberne.
Indtil videre har Google strategi virket strålende. Android er nu installeret på flere end én milliard redskaber og har givet baghjul til Apples iOS som før var det mest anvendte mobile styresystem.
Open Source-bevægelsen har længe appelleret til teknologieksperter, der ofte bekender sig til egalitære principper, så at åbne patenterne kan potentielt også hjælpe Tesla med at rekruttere de bedste hjerner.
Musk har opkaldt sin virksomheder efter Nikola Tesla, en berømt opfinder, der blev så irriteret over det juridiske system, at han holdt op med at patentere sine ideer.
”Den teknologiske førertrøje går til den virksomhed, som de bedste ingeniører arbejder for,” siger Musk. ”At investere lange arbejdsdage i en virksomhed er hårdt. At investere lange arbejdsdage for en god sag er let.”
Analytikere siger, at Tesla har meget lidt at tabe på sin nye beslutning, og at den snarere vil kunne styrke virksomheden placering på markedet.
”Ved at åbne sine patenter, har Tesla helt korrekt vurderet, at det er bedre at være den førende producent inden for en stor industri end at udbyde det eneste produkt i en niche,” skrev Silicon Valley-iværksætteren Aaron Levie, adm. direktør i filopbevaringsvirksomheden Box Inc. sidste uge i en Twitter-besked.
© Guardian og Information
Oversat af Nina Trige Andersen
Om denne blog
Teknologi, viden, internet - og om det, det gør ved vores verden
I redaktionen:
Lars Højholt
Didde Elnif
Jens Christoffersen
Simone Sefland
Send bidrag, forslag til artikler eller lignende til web@information.dk.
Modighed, desperation eller bare sund fornuft. Time will tell.
Måskke de har opfundet bedre teknologi og derfor er de gamle patenter forældet og konkurrenterne vil være etvstep bagud.
Jeg tror på, at Tesla gør det rigtige. De er på banen, samtidig med mange andre, på en bane hvor patenter i grunden kun er med til at umuliggøre og alt for ofte forhindrer fremskridt, på grund af magtbegærlige "enerets bestemmelser".
Som socialist men også liberalist er jeg grundlæggende i mod "patent fiduseriet", som altid med domstole skal afgøres, fordi vores valgtre ledere ikke er fremsynede, men åbenbart stadig lever i fortiden.
Det er simpelthen stort og flot, hvad Tesla måske (tosserne) i USA har gang i. Bravo til TESLA, er min hilsen.