Protokol Om alt det internettet og teknologien gør ved vores samfund

Anbefalet overvågningslitteratur til sommerferien

På denne tid af året er det kutyme, at ethvert betydende medie bringer en liste over de bøger, som man nødvendigvis må fornøje sig med i sin ferie. Massivt læsende redaktører udvælger krimier, havebøger, digtsamlinger og megen anden litteratur og anbefaler kun det bedste. Så vidt vides har endnu ingen lavet en liste over god, dansksproget overvågningslitteratur. Men hjælpen er nær, for listen kommer her. Udvælgelsesprocessen har ikke været vanskelig, for der findes ikke mange fagbøger om emnet, og derfor kan man, så længe man kun læser på dansk, med en smule ildhu læse op på feltet på en halv sommerferie.

Et aktuelt tilbud til den overvågningsinteresserede sommerferielæser er Glenn Greewalds bog Overvåget. En insiderberetning om Edward Snowden, NSA og den amerikanske overvågningsstat. 

Greenwald er en af de absolutte hovedkræfter i formidlingen af Snowdens dokumenter, og han har et tæt forhold til whistle-bloweren. I bogen beskriver Greenwald det første møde med Snowden i Hong Kong, han gennemgår grundigt selve afsløringerne, og han spekulerer i overvågningens konsekvenser, inden han slutter med en opsang til medier og journalistkollegaer. Hvor bogens første halvdel er relevant, spændende og veldokumenteret, så er den anden halvdel spekulativ og hidsig. Men læs endelig de første kapitler og spring med god samvittighed de sidste over.

Karl Peder Pedersens bog Kontrol over København. Studier i den sene enevældes sikkerhedspoliti 1800-48 synes umiddelbart at være den diametrale modsætning til bogen om Snowden og NSA.

Der er tale om en doktorafhandling holdt i et sindigt, akademisk sprog, og den omhandler, som titlen angiver, en svunden historisk periode. Men samtidig virker den uhyre aktuel. Beretningen om det københavnske sikkerhedspoliti viser f.eks. hvordan man også to hundrede år siden bøvlede med forholdet mellem masseovervågning og den mere målrettede overvågning, og hvor vanskeligt det er at opbygge en effektiv overvågningsorganisation. Bogen er derfor ikke kun relevant for den historisk interesserede, men gefundes fressen for enhver med interesse for overvågning.

Kontrol over København ligger i fin forlængelse af en anden historisk bog om kontrol og overvågning nemlig Sune Christian Pedersens Brudte Segl. Spionage og censur i enevældens Danmark, som især beskæftiger sig med postovervågning. Magthaverne, i dette tilfælde den enevældige konge, havde brug for efterretninger for at kunne opretholde styret og opbyggede derfor et omfattende spionagesystem, som blandt andet indebar, at breve med stor finesse blev åbnet og læst, hvorefter de uden spor blev lukket igen. En aktivitet, som med internettet har udviklet sig teknologisk, men som i sin grundessens er nemt genkendelig for en nutidig læser.

Det er en klassisk overvågningsforståelse, som er på spil i de ovenstående bøger. Staten indsamler informationer om borgere og andre stater, og advarslen ligger lige for: Overvågning er først og fremmest et magtmiddel, som alt for nemt kan bruges til at undertrykke borgerne med. Selvom vi ikke hører så meget om det, har overvågning imidlertid andre dimensioner. Den er ofte omsorgsfuld, ligesom den kan være underholdende, eller den kan, som Anders Høeg Nissen beskriver i sin bog Det man måler er man selv, bruges til at skabe større indsigt i egne præstationer, helbred og hverdag. Der findes et hav af apps og gadgets, der kan bruges i denne sammenhæng, og Høeg Nissen har prøvet de fleste. Hvor mange skridt har man taget i løbet af en dag? Hvad er der i maden? Hvordan har man sovet? Og er man i virkeligheden en lille smule stresset? Svaret er lige ved hånden, men ikke i kraft af, at man mærker efter og på sig selv, men ved at man aflæser displayet på sin mobiltelefon. Det er erfaringerne fra sådanne selvaflæsninger, som beskrives i bogen, der på den måde giver et fascinerende indblik i, hvad overvågning også kan være.

Overvåget. En insiderberetning om Edward Snowden, NSA og den amerikanske overvågningsstat af Glenn Greenwald udkom maj 2014 på Informations Forlag. 

Kontrol over København. Studier i den sene enevældes sikkerhedspoliti 1800-48  af Karl Peder Pedersen udkom april 2014 på Syddansk Universitetsforlag. 

Det man måler er man selv udkom maj 2013 på Gyldendal Business. 

Om denne blog

Teknologi, viden, internet - og om det, det gør ved vores verden

I redaktionen:

Lars Højholt

Didde Elnif

Jens Christoffersen

Simone Sefland

Send bidrag, forslag til artikler eller lignende til web@information.dk.

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Nok et par titler fra sidste århundrede:

Jakob Andersen og Søren Jakobsen: Operation Kastanje, 1978
Mads Nissen Styrk: De hemmelige kartoteker, 1964; De mange kartoteker, 1967
Bob Ramsing: Den hemmelige tjeneste, 1980