Protokol Om alt det internettet og teknologien gør ved vores samfund

Man skal da overvåge sine børn

Forleden kunne man læse om en undersøgelse, der viste, at 4 ud af 10 forældre mener, at det er en god ide at overvåge deres børn ved hjælp af mobiltelefonens GPS.

Med en simpel app kan forældre se, hvor børnene er, eller i hvert fald hvor deres telefon er, og dermed kan de forvisse sig om, at der ikke er sket poderne noget, og at de har overholdt deres aftaler.

Undersøgelsen fik flere eksperter op i det røde felt. En børneforsker mente, at overvågningen var ”forkastelig” for ”børn har jo også ret til et privatliv,” og en familieterapeut fandt undersøgelsens resultat ”meget ubehageligt” og mente at vide, at overvågningen ville ødelægge tilliden mellem forældre og børn.

At nogle forældre overbeskytter deres børn og ikke lader dem få det frirum, som de har brug for, er vist ikke ukendt. Der findes forældre, der ikke tør lade deres børn bevæge sig uden for en dør, som afhører børnene om deres oplevelser og som forærer børnene flotte mobiltelefoner for derefter at kime dem ned i tide og utide. Disse forældre klarer sig fint uden overvågningsapps, selvom de sikkert vil gnide sig i hænderne ved udsigten til en endnu mere overvågning.

Men bortset fra denne banale konstatering kan man med god ret spørge, om det er forældrene eller de bekymrede eksperter, der er galt afmarcheret? I hvert fald er det tankevækkende, at både en børneforsker og en famileterapeut fuldstændig ignorerer, at det er en absolut grundpille i forældreskabet, at man nøje overvåger sine børn. Dette er ikke en ondskabsfuld, tillidssvækkende overvågning, men en del af ganske almindelig omsorg. Og hvis ikke forældre udfører denne omsorgsfulde overvågning, kommer børnene galt afsted. De cykler på motorvejen, drikker afløbsrens og falder i vandet, og man risikerer (med god grund) at få besøg af de sociale myndigheder. Derfor har forældre altid overvåget deres børn, og det bliver de forhåbentlig ved med.

Men ikke blot overser eksperterne, at overvågning kan være omsorgsfuld, de overser også, at man udmærket kan yde omsorg ved hjælp af teknologi. Her står de langt fra alene, og det er et ofte fremført synspunkt, at det kun er i den nære kontakt mellem mennesker, at omsorg er mulig. Vi skal være fysisk tæt på hinanden og i det samme rum fri for elektroniske dimser og gadgets. Sådan er det muligvis også i en række situationer, men teknologi kan i andre tilfælde understøtte og ligefrem være en forudsætning for omsorg. Det kan man se på Facebook, hvor der bliver ydet masser af medieret omsorg. De fleste er også i stand til at tage sig kærligt af hinanden over telefonen. Og mange vil vel ved nærmere eftertanke mene, at en babyalarm er næsten uundværlig.

Så selvfølgelig kan vi give omsorg ved hjælp af teknologi – også overvågningsteknologi. For de velmenende humanister er det en bitter pille at sluge. De slår syv kors for sig og begynder straks at opregne alle de ulykker, der vil hagle ned over os, hvis vi nysgerrigt og konstruktivt udnytter mulighederne. Heldigvis ved de fleste forældre bedre. De er jo netop ikke inkompetente zombier, der forføres af GPS’ens muligheder for hæmningsløs overvågning og kontrol. De springer ikke ud som orwell’ske monstre, blot fordi de interesserer sig for nye muligheder for at holde øje med deres børn. Tværtimod er langt de fleste i stand til at anvende og udnytte teknologi kompetent og konstruktivt. Så måske forholder det sig i dette og mange andre tilfælde sådan, at det er eksperterne, der kan lære noget af forældrene og ikke omvendt.

Peter Lauritsen er lektor i informationsvidenskab på Aarhus Universitet. Følg ham på twitter på @plauritsen

Om denne blog

Teknologi, viden, internet - og om det, det gør ved vores verden

I redaktionen:

Lars Højholt

Didde Elnif

Jens Christoffersen

Simone Sefland

Send bidrag, forslag til artikler eller lignende til web@information.dk.

Kommentarer

Ih, hvor bliver vi glade over denne gode omsorgsfulde og betænksomme forklaring, - men det er kun i den ideelle "verden", som ikke eksisterer ret mange steder, at det er så lykkeligt!

Der er en sørgelig mangel på de negative sider, om dette indlæg ikke beskæftiger sig med!

Henrik Christensen

Hvor er jeg glad for at PL ikke er min respektløse forælder...

- NEJ, man skal ikke overvåge sine børn med en applikation fra internettet, sådan som det tilbydes.

En mobiltelefon til børnene er udmærket så de, og man, let kan komme i kontakt med hinanden.

Man skal i stedet lære dem om de farer der lurer omkring mobiltelefonen udefra og hjælpe dem med at forstå hvordan de skal beskytte sig imod dem.

Det kan være alt lige fra mobning til meget andet der er værre, og det er ikke så svært nu om stunder med al det en mobil kan, så de undgår mobningen via deres mobil, og samtidig gør mobberne selv til grin, når de får at vide man ikke læser deres SMS'er eller tager telefonen ved deres opringning.

Det enkle trick består blot i at sætte en let genkendelig melodi på mobbernes telefonnumre, så nå de ringer er de genkendt omgående, og tager ikke telefonen eller læser SMS'en.

F.eks.: "Funeral march af a marionette"(Alfred Hitchcock brugte den)

Jean-François Corbett

Det gode ved denne overvågningsapp er, at man også kan bruge den til omsorgsfuldt at overvåge sin kæreste eller ægtefælle.

@Jean-Francois Corbertt,

"Det gode ved denne overvågningsapp er, at man også kan bruge den til omsorgsfuldt at overvåge sin kæreste eller ægtefælle".

Jeg vælger (håber at din kommentar, var af humoristisk karakter), for ellers har du/de der vælger at bruge overvågningsappen, et seriøst problem i deres forhold....

Marianne Gregorsen

Sig mig er al fornuft og rationalitet forduftet?

Selvfølgelig skal man overvåge sine børn så vidt det er muligt. Børn er børn og de skal have en voksens vejledning så de ikke kommer på afveje og gør skade på dem selv eller andre.

@ Marianne Gregorsen,
Hvad er der sket med tillid og evnen til at tro på hinanden..?

Vejledning/guidening og overvågning er to vidt forskellige ting, ifht børn/unge..

Hvordan er du selv kommet igennem barndommen og teenagerårene, uden den teknologiske mulighed...(altså hvis du er kommet igennem)?

Jeg tror (og håber) at Peter Lauritsen, Jean-François Corbett og Marianne Gregorsen hedder Troll til mellemnavn...

Først er der nogen som gør det fordi de er vilde med alt nyt.

Siden kommer flere til.

Så dem som til syvende og sidst ikke tør lade være nu, hvor andre gør det.

Og endelig resten for ikke at falde uden for.

- Den gode gamle salamimetode.

Børn ser man jo også løbe frit rundt nu om stunder både her og der og alle vegne døgnet rundt ikke...

- Hvad nu, hvis de lader GPS dimsen blive hjemme når de drager af sted.

PS. Dimsen kan også overvåge konens færden ;-)

Uanset hvad, er der rigtig mange forældre, som ikke aner, hvad deres børn foretager sig hver anden uge.

- Nemlig de mange forældre med delebørn.

Jeg er meget stor tilhænger af både teknologi og multimodale produkter/digitale medier,... Men i dette her tilfælde, undre det mig, hva er der sket med begreber som: tillid, tro på hinanden, kommunikation (dvs dialog), respekt for "min tid", ......?

@ Kjeld Hansen,
Skal de forældre med delebørn, også have en "spion" App i deres mobil, så deres børn ved forældrene har lavet, hver anden uge...?

Jeg kan høre eksperterne sige det samme sludder, da babyalarmen blev opfundet. Og hvad med køretimerne? Når vores unger skal have kørekort, er de under intens overvågning fra en erfaren voksen, indtil de kan stå på egne ben. Her rækker ingen tillid og tro på hinanden.

@ kaj Høivang,

"Jeg kan høre eksperterne sige det samme sludder, da babyalarmen blev opfundet. Og hvad med køretimerne? Når vores unger skal have kørekort, er de under intens overvågning fra en erfaren voksen, indtil de kan stå på egne ben. Her rækker ingen tillid og tro på hinanden"

Så i følge din logik, er køretimer ikk' nødvendige...?

Lars B. Jensen

"Og hvis ikke forældre udfører denne omsorgsfulde overvågning, kommer børnene galt afsted. De cykler på motorvejen, drikker afløbsrens og falder i vandet, og man risikerer (med god grund) at få besøg af de sociale myndigheder."

Det har Peter Lauritsen jo fuldstændig ret i, indtil for få år siden da denne dejlige app blev opfundet, var der daglige historier i aviserne om cyklende børn på motorvejen. Og selvfølgelig er det bedre med en app, så man kan fare ud til det rum hvor man opbevarer afløbsrens, hver gang poderne nærmer sig. Det er da den enkleste løsning på at holde børn væk fra afløbsrensen. Måske kunne nogen opfinde en app, der er i stand til at opfinde en børnesikring til skabe.
Så ville selv den virkelighedsfjerne teknologinørd Peter L. finde ud af sådan en eksisterer.

Charlotte Korsgaard

@Lars, lige netop den sætning ville jeg også have kommenteret. Det er da det det underligste argument jeg har hørt t il dato.
Og selvfølgelig skal børn ikke overvåges. Det giver falsk tryghed og følelsen af at være på egen hånd og kunne komme galt afsted og alligevel klare sig er meget vigtig for at udvikle en sund selvstændighed. At falde og slå sig er en nødvendighed for at lære at undgår at falde og slå sig.
At "blive væk" fra de voksne og fortabe sig i fantasien og glemme tiden...det er også vigtigt.. så nej tak til overvågning.
At være nervøs for sit barns velbefindende er bare noget man må leve med når man vælger at få børn ;)