Ralf Christensens blog

Hiphop – nu med kustode

”Og herovre til venstre ser vi den mumificerede Grandmaster Flash i kisten med sine højt elskede vinylplader. Og rør for Guds skyld ikke ved den 1210’er! Den pladespiller er antikvarisk!” Sådan cirka kan det komme til at lyde ude i fremtiden, når vi alle går på museum for at se på klenodier fra hiphop-kulturen. Ja, faktisk kan man allerede se Grandmaster Flashs pladespiller på Smithsonian Institution's National Museum of American History.

For selv den mest uregerlige kultur bliver accepteret. Selv den mest trodsige ytring bliver proppet på museum, hvis den har historisk punch. Kald det repressiv tolerance eller kommerciel malkning eller måske blot og bart en kulturel cyklus, som stort set al kultur før eller siden skal gennemleve.

I forgårs tog hiphoppen endnu et skridt mod institutionaliseringen, da Grandmaster Flash & The Furious Five blev indlemmet i Rock and Roll Hall of Fame. Jay-Z sagde ”The shot heard ’round the world was fired from the South Bronx”, inden han overrakte prisen til gruppen, med reference til genrens fødested. Og rapperen Melle Mel fra The Furious Five bad til at hiphop igen kunne blive ”the culture that it was, instead of the culture of violence it is right now”. Men lytter en ung generation af ambitiøse rappere til gamle gubber med egen kustode? Eller til pladeselskabsfolk, der lover dem bling og grønne sedler, hvis bare de indretter sig efter stereotype og MTV-venlige billeder af afroamerikansk kriminalitet og seksualitet?

Grandmaster Flash & The Furious Five er det første hiphop-navn, der er blevet indlemmet i Rock and Roll Hall of Fame , og det er selvfølgelig historisk. Jeg husker selv tydeligt hvordan skuddet fra South Bronx ramte noget dybt i en pæn hvid middelklassedreng fra provinsen. Hvordan beatet og de socialrealistiske tekster gav mig blodsmag i munden. "Don't push me, 'cause I'm close to the eeedge".

Patti Smith, R.E.M., The Ronettes og, Gud bedre det, Van Halen blev også indlemmet i forgårs. Nu venter vi bare spændt på, hvornår Public Enemy eller Dr. Dre mon bliver indlemmet...

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu