Serie

Den grønne vinskole

Glem alt om corona for en stund. For selv om hverdagen er forandret, behøver det jo ikke være kedeligt. Vi kan stadig drikke, og hvis lyset og de varmere temperaturer ikke skal være helt spildt, kan vi lige så godt tage hul på hvidvinssæsonen.

Hen over 13 uger gennemgår vi uge for uge de vigtigste grønne druer. Læs med – og husk at drikke dine lektier.

Verdicchio i den ene hånd og pecorino-ost i den anden

Verdicchio anses for Italiens vigtigste drue og dens særegne træk er, at den kan ældes med glans og forvandling – som en smuk, gammel kvinde med hat og handsker

Den grønne vinskole: Garganega-druen er en klog gammeljomfru med stil

Ugens drue garganega er kendt for at lave Soave-vin, som Information-læsere i pensionsalderen sikkert kan huske. Soave fik et dårligt ry og forsvandt, men oplever lige nu gigantisk opblomstring som intellektuel vin

Et glas iskold catarratto er det mest himmelske, der kan ske

Tiden, hvor Siciliens vine var mørke og tunge og med en sort kat på etiketten, er for længst forbi. I dag er øen centrum for god, trendy vin

Viura er druernes svar på naboens datter

Viura har ry for ikke at kunne lave verdensklassevin, men skønheden findes, og en dag opdager du den lige midt i den sorgløse hverdagsvin

Ribolla gialla er druen, hvor god smag møder et prisleje, der ikke er blåskjortet pengegriseri

Ribolla gialla er respekteret og feteret næsten på samme niveau, som Yahya Hassan er inden for digterkunst, kan smage af gule stenfrugter, orangeblomst, mystisk røg og have en næsten tyggeagtig tekstur

Albariño giver Spanien ny stjernestatus som hvidvinsland

Albariño-druen smager så godt, at man kan komme til at grine. Og har man vænnet sig til at drikke den, bliver dyre franske hvidvine patetisk snobbede

Vermentino kommer dig flirtende i møde, når du er allermest tørstig

Vermentino er ikke så kendt, men med dens smagsprofil, krop og ekstroverte væsen er den bestemt værd at kende. Den smager af Italien – og af hav og længsel

Lad dig forføre af Gewürztraminer – druernes svar på Broadway

Gewürztraminer skal smages og forstås, hvis man skal vide noget om vin. Gewürztraminer skal man tage stilling til – som luder/madonna-paradokset og et dramatisk maleri af Caravaggio

Viognier er en charmerende bakkesangerinde med fyldige lår

Viognier giver stor vin og kan ikke trylles lille og pikant. Det er en drue med pondus, fede lår, stort hår og stærk udstråling

Pinot gris er desværre blevet synonymt med intetsigende hvidvin tyndet op med is

Pinot gris er en skizofren drue, som både kan lave vin, der minder om en husholdningselev fra 1950’erne og amerikansk bimbo-vin, fortyndet med is

Sider

Mest læste

  1. Riesling er 12-talspigen, både i retskrivning, latin, fysik og atletik. Druen er synonym for ren og civiliseret, men den kan også forvandles til en gammel vampyr
  2. Ugens drue garganega er kendt for at lave Soave-vin, som Information-læsere i pensionsalderen sikkert kan huske. Soave fik et dårligt ry og forsvandt, men oplever lige nu gigantisk opblomstring som intellektuel vin
  3. Tiden, hvor Siciliens vine var mørke og tunge og med en sort kat på etiketten, er for længst forbi. I dag er øen centrum for god, trendy vin
  4. Den første druesort i Informations grønne vinskole er chardonnay. Druen, alle kender, der som en dresseret hund adlyder sin vinmager og gør, som der bliver sagt
  5. Viognier giver stor vin og kan ikke trylles lille og pikant. Det er en drue med pondus, fede lår, stort hår og stærk udstråling
  6. Pinot gris er en skizofren drue, som både kan lave vin, der minder om en husholdningselev fra 1950’erne og amerikansk bimbo-vin, fortyndet med is
  7. Den råbende og skrigende hvidvinsdarling sauvignon blanc kan være alt fra vulgær og skinger til pikant og frisk
  8. Gewürztraminer skal smages og forstås, hvis man skal vide noget om vin. Gewürztraminer skal man tage stilling til – som luder/madonna-paradokset og et dramatisk maleri af Caravaggio