Serie

Informations franske osteskole

Et dannet menneske spiser ost, og enhver intellektuel samtale bør som hovedregel altid følges op af en bid ost.

Ost er nemlig ikke bare mælk, salt, osteløbe og mælkesyre. Det er nydelse, kultur, krig, kærlighed og en bid af historien.

Informations osteskole guider dig hen over efteråret gennem ostenes moderland Frankrig. Spis med hver uge, udvid din ostehorisont og glæd dig til osteskolens store dimissionsfest – en digital ostesmagning.

Osteskolen: Den blå ost fra grottens dyb

Ligesom roquefort sætter punktum på ostebordet, afslutter vi vores serie om franske osteklassikere med blåskimmelosten over dem alle: roquefort – osten, der er intet mindre end et mirakel

Osteskolen: Banon er ikke en begynderost

Den ser lille og smuk ud, men tag ikke fejl: Banon er bestemt ikke harmløs. Den legendariske gedeost fra Provence er ikke for de utrænede og siges også at have taget livet af en romersk kejser

Den franske osteskole: Sainte-Maure de Touraine har strået som signatur

Vi har talt om både køer og får, og nu er turen kommet til den prægtige ged, som står bag den kridhvide Sainte-Maure de Touraine, som kendes på strået, der går lige gennem ostens hjerte

Den franske osteskole: Ossau-Iraty holder hyrden i gang

I denne uge har Informations franske osteskole skiftet komælken ud med fåremælk, som bruges til én af Frankrigs ældste oste – nemlig Ossau-Iraty, som holder fast i den ældgamle hyrdeprofession

Den franske osteskole: Vi kender morbier som osten med striben

En sort stribe løber tværs gennem osten, og det har været morbiers kendetegn i over 200 år. Men vidste du, at det hele begyndte af nød?

Den franske osteskole: Beaufort er en besværlig og vidunderlig kongeost

Beaufort er en ægte alpeost og resultatet af et liv i harmoni med årstiderne. Det lyder idyllisk, men at bakse 17.000 køer op og ned ad bjergene er hamrende besværligt

Den franske osteskole: Hver gang du spiser Comté, får du en lille allergisk reaktion

Der skal enorme mængder mælk til at lave den populære bjergost Comté. Derfor har den gennem tiden samlet små samfund og isolerede bønder i kooperativer, og det gør den stadig i dag

Den franske osteskole: Langres var tæt på at uddø, og skurken var de slemme mejerigiganter

Gudskelov blev rødkitosten reddet – den passer nemlig perfekt til champagne

Den franske osteskole: Skibumsernes favoritost Reblochon er opstået ud af skattesnyd

Historien bag alpeosten Reblochon er både en rigtig røverhistorie og en god case i effektiv branding

Osteskolen: Mont d’Or er efterårsbebuderen fra bjerget

Mens nogle begræder sommerens ende og frygter efterårets mørke, glæder andre sig til stearinlys og hygge. For en ægte ostekender handler det derimod om noget helt andet: sæsonpremiere på Mont d’Or

Sider

Mest læste

  1. Der skal enorme mængder mælk til at lave den populære bjergost Comté. Derfor har den gennem tiden samlet små samfund og isolerede bønder i kooperativer, og det gør den stadig i dag
  2. En sort stribe løber tværs gennem osten, og det har været morbiers kendetegn i over 200 år. Men vidste du, at det hele begyndte af nød?
  3. Gudskelov blev rødkitosten reddet – den passer nemlig perfekt til champagne
  4. Vi har talt om både køer og får, og nu er turen kommet til den prægtige ged, som står bag den kridhvide Sainte-Maure de Touraine, som kendes på strået, der går lige gennem ostens hjerte
  5. Velkommen til Informations franske osteskole, som hen over efteråret vil føre dig gennem 12 af de vigtigste oste fra ostens moderland – Frankrig. Kan du dem, er du nemlig rigtigt godt kørende udi ostens fortryllende verden, og vi lægger hårdt fra land med intet mindre end ostenes konge
  6. Ligesom roquefort sætter punktum på ostebordet, afslutter vi vores serie om franske osteklassikere med blåskimmelosten over dem alle: roquefort – osten, der er intet mindre end et mirakel