Serie

Mavefornemmelsen

Selv om mad er fuld af politik og symbolik, smager det heldigvis stadig godt. I denne serie spørger vi politikere og fagfolk om deres forhold til mad, og vi guider til en aktuel ret, som du heldigvis bliver både klogere og mættere af. 

Interview
25. maj 2019

Rasmus Nordquist: »Klimakampen foregår på tallerkenen«

Alternativets Rasmus Nordquist har tabt sig så meget i valgkampen, at mikrofonerne ikke kan sidde fast i hans bukser. Han glemmer nemlig tit at spise frokost
Alternativets Rasmus Nordquist elsker mad, og mener at klimakampen foregår på tallerkenen.
Interview
18. maj 2019

Peter Kofod: »Vi spiser og værner om det, vi er vant til og altid har kendt«

Peter Kofod mener ikke, at politikerne skal blande sig i, hvad borgerne har hjemme i køleskabet. Men i offentligt regi er frikadeller og dansk madkultur helt rimelige identitetspolitiske anliggender
»Mad er noget, vi alle sammen dyrker og har brug for. Derfor fortæller det naturligvis også en historie om, hvem vi er. Jeg er på mange måder traditionelt anlagt, men jeg spiser langtfra kun traditionel dansk mad. Det gør nogle af mine partikolleger. Kristian Thulesen Dahl er for eksempel utrolig glad for flæskesteg. Det er ikke noget, han bare siger.«
Interview
11. maj 2019

Morten Løkkegaard: »Vi har et fast køleskab med cola i min kampagnebil. Det er det, der holder mig i gang«

Når Morten Løkkegaard bliver sendt i byen for at købe ind, køber han gerne tilbud. Men så får han skældud, fordi det er noget junk, han har taget med hjem. Han elsker et godt stykke rugbrød med leverpostej, og så mener han egentlig ikke, at der er noget, som en dåsecola ikke kan klare
Jeg spiste frysepizza det meste af min studentertid, og det havde ikke noget med identitet at gøre. Det handlede om, hvad jeg ville ofre på det, siger Venstres Morten Løkkegaard.
Interview
4. maj 2019

Margrete Auken: »Jeg kan næsten ikke bære, at DF har haft deres nationalistiske fingre nede i min mad«

Europaparlamentariker Margrete Auken (SF) vil ikke udfordres af sin mad, for hvorfor skulle hun det? Hun har så meget andet at slås med
Der er altid grapefrugt i Magrethe Aukens køkeskab: »Min mand presser grapefrugter til os hver morgen. Der får jeg også noget A38. Nu er det jo ham, der står for køkkenet.«
Interview
20. april 2019

Klaus Riskær: »Selv når vi køber de dyreste kyllinger, kan vi være i tvivl om, hvorvidt de har haft det godt nok«

Det piner Klaus Riskær Pedersen fra partiet Klaus Riskær Pedersen, at vores fødevarer pakkes ind i så meget plastik og »pis og lort«, og så vil han af gastronomiske årsager »fucking nødigt« have en middagsinvitation fra Dansk Folkepartis trafikordfører
Danmarks nationalret burde være kogt torsk med håndrørt, kraftig sennep, nye dildkartofler og nye, økologiske gulerødder, siger Klaus Riskær Pedersen.
Interview
6. april 2019

Kristendemokraternes Stig Grenov: »Vi er faktisk kåret som det gladeste parti«

Formand for Kristendemokraterne, Stig Grenov, mener, at mennesker skal leve livet ansvarligt. Det betyder også, at man skal spise mad, der er godt for helbredet, og som er produceret ansvarligt over for både dyr, klima og mennesker
Formand for Kristendemokraterne, Stig Grenov, mener, at mennesker skal leve livet ansvarligt. Det betyder også, at man skal spise mad, der er godt for helbredet, og som er produceret ansvarligt over for både dyr, klima og mennesker
Interview
30. marts 2019

Pernille Vermund: »Vejen til mit hjerte går gennem min mave«

Pernille Vermund fra Nye Borgerlige elsker frisk fisk og stegt flæsk, og går op i både tilberedelsen og selve måltidet
Pernille Vermund fra Nye Borgerlige elsker frisk fisk og stegt flæsk, og går op i både tilberedelsen og selve måltidet
Madpolitik
23. marts 2019

Carolina Magdalene Maier: »I starten blev det latterliggjort, når vi talte om en kødløs dag. Nu er det mainstream«

Carolina Magdalene Maier (ALT) elsker fisk og skaldyr og er frustreret over, at det er så dyrt i Danmark sammenlignet med Spanien, hendes andet hjemland. Hun er stolt over, at Alternativet trods sin korte levetid har været med til at ændre danskernes madvaner
Interview
16. marts 2019

Mai Mercado: »Jeg er antitesen på den moderne kvinde«

Mai Mercado bager ikke, hun sylter ikke, og hun har haft hjemmelavede frikadeller og pastasalat med til sammenskudsmiddag i børnehaven for sidste gang. Næste gang tager den konservative børne- og socialminister købepizzaer med, for hun gider ikke længere foregive at gå op i mad
En klassisk konservativ går op i gode råvarer og nyder processen ved at lave mad. Det gør jeg ikke. Jeg springer over, hvor gærdet er lavest, siger Mai Mercado.
Interview
9. marts 2019

Jeg ved slet ikke, om man kan kalde det en smoothie

SF’s Lisbeth Bech Poulsen ved godt, at det ikke er god stil at putte ketchup på pastaen, men hun gør det alligevel
'Vi fik en blender i julegave. Så blender vi spinat, blåbær, havremælk og andre halvklamme ting for at få noget sundt. Resultatet er meget svingende. Engang puttede jeg noget kål i, det var helt forfærdeligt. Jeg ved slet ikke, om man kan kalde det en smoothie, det er mere bare blendede ting. Jeg tror, det er meget venstreorienteret.' siger Lisbeth Bech Poulsen.

Sider

  • Interview
    25. august 2018

    »Den filippinske mad kan være ret forfærdelig, hvis jeg skal være ærlig«

    Søndag afholder non-profit organisationen MAD sit sjette symposium, ’Mind the gap’, der handler om, hvordan man globalt skaber en sundere og mere etisk madkultur. Gennem et to dages kursus i København med foredrag fra førende folk i madindustrien fra hele verden sættes der fokus på bæredygtigt landbrug, socialt iværksætteri, videnskab, sundhed og kreativitet. Vi har talt med den fransk-filippinske kok Tatiana Levha, der sidder i bestyrelsen hos MAD, og som sammen med sin søster driver restauranten Le Servan i Paris.
  • Madpolitik
    23. marts 2019

    Carolina Magdalene Maier: »I starten blev det latterliggjort, når vi talte om en kødløs dag. Nu er det mainstream«

    Carolina Magdalene Maier (ALT) elsker fisk og skaldyr og er frustreret over, at det er så dyrt i Danmark sammenlignet med Spanien, hendes andet hjemland. Hun er stolt over, at Alternativet trods sin korte levetid har været med til at ændre danskernes madvaner
  • Interview
    12. maj 2018

    Profeten spiste altid et ulige antal dadler

    På tirsdag begynder den muslimske fastemåned, ramadanen, som har en hel masse madtraditioner tilknyttet, siger Manal Jacob, der driver cateringfirmaet Ishtar. Hun oplever, at folk går mere op i ramadanen i Danmark, end i Irak, hvor hun voksede op
    På tirsdag begynder den muslimske fastemåned, ramadanen, som har en hel masse madtraditioner tilknyttet, siger Manal Jacob, der driver cateringfirmaet Ishtar. Hun oplever, at folk går mere op i ramadanen i Danmark, end i Irak, hvor hun voksede op
  • Interview
    17. marts 2018

    Borsjtj er ikke russisk, men ruslandsk

    Mad kan også være politisk i Rusland. Teen er blevet et symbol, og den kendte suppe borsjtj er noget af det, der forener ukrainerne og russerne midt i den strid, som også er et af hovedtemaerne i den russiske valgkamp. Ejer af Restaurant Rusland, Thomas Køhler, kommer her med sin opskrift på borsjtj
    Mad kan også være politisk i Rusland. Teen er blevet et symbol, og den kendte suppe borsjtj er noget af det, der forener ukrainerne og russerne midt i den strid, som også er et af hovedtemaerne i den russiske valgkamp. Ejer af Restaurant Rusland, Thomas Køhler, kommer her med sin opskrift på borsjtj
  • Interview
    9. juni 2018

    Blæksprutter er sund, velsmagende og klimavenlig mad

    Ole G. Mouritsen er professor på Københavns Universitet og medforfatter til bogen ’Blæksprutterne kommer – spis dem’. Han mener, at blæksprutte er en klimavenlig, velsmagende og sund madressource, som vi slet ikke er gode nok til at udnytte i Danmark – selv om havene omkring os er fulde af dem
  • Interview
    3. november 2018

    »Vi bruger mange bønner, fordi det skal være mættende«

    Brasiliens nyvalgte præsident Jair Bolsonaro repræsenterer alt det, kok og restauratør Jacira Mariete ikke bryder sig om ved sit land. Men fra køkkenet i sin restaurant O Tempo i København serverer hun noget af det, hun holder allermest af. I Brasilien er arbejdet i køkkenet ofte starten på fest
    Brasiliens nyvalgte præsident Jair Bolsonaro repræsenterer alt det, kok og restauratør Jacira Mariete ikke bryder sig om ved sit land. Men fra køkkenet i sin restaurant O Tempo i København serverer hun noget af det, hun holder allermest af. I Brasilien er arbejdet i køkkenet ofte starten på fest
  • Interview
    24. november 2018

    Indkøbschef på Odense Marcipan: »Det bliver hurtigt noget feinschmeckeri, når det kommer til mandelsorter«

    Mandlen er en fast del af julens mad, men hvad er egentlig en god mandel? Og god marcipan? Og er det muligt at skære lidt ned på mandelproduktionens heftige vandforbrug? Vi har spurgt indkøbschef på Odense Marcipan, Lars Lembrecht
    Mandlen er en fast del af julens mad, men hvad er egentlig en god mandel? Og god marcipan? Og er det muligt at skære lidt ned på mandelproduktionens heftige vandforbrug? Vi har spurgt indkøbschef på Odense Marcipan, Lars Lembrecht
  • Interview
    14. april 2018

    »En cykelrytter kan også finde på at trøstespise«

    Cykelryttere skal ramme den perfekte balance mellem at fylde masser af brændstof på og samtidig undgå at få for mange kalorier inden for lycraen, fortæller Hannah Grant, kogebogsforfatter og tidligere kok for blandt andet cykelholdet Tinkoff Saxo
    »Selv om cykelryttere forbrænder, hvad der svarer til tre gange en fuldvoksen mands kalorieindtag på et intenst løb, er deres individuelle vægt make or break. Hvis to ryttere har samme saft og kraft i benene, men du vejer mindre end modstanderen, vinder du,« siger Hannah Grant.