Serie

De røde spiser

De Røde Spiser – Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin – politiserer alt det, vi putter i munden. Mad er gennemsyret af identitet og ideologi: Hvem er vi, hvor kommer vi fra, og hvem vil vi gerne være, når vi spiser? Et fornuftigt venstreorienteret menneske bør selvfølgelig spise venstreorienteret mad. Men hvad er det? Hvor ligger bælgfrugter på den politiske skala, og er hummeren egentligt rød eller blå?

Sofie Hagen: »Jeg spiste burger nummer to, mens jeg kiggede de slanke kvinder lige i øjnene«

Mad er en central del af komiker og kropsaktivist Sofie Hagens aktivisme. Hun går dog sjældent selv i køkkenet, men glæder sig over, at der ikke ses ned på færdigretter i England, hvor hun bor
En finne spiser

’Jeg var Finlands mest forhadte mand’

Han er formentligt den eneste finne, som ikke drikker kaffe. Han længes efter at spise røgede fisk i skoven med sin far, og han medgiver, at finner spiser hurtigt og i stilhed. Mød den finske patriot og madekspert Jaakko Nuutila

Foie gras-feministerne vil have champagne til alle

Muneeza Rosendahl, talskvinde for partiet Feministisk Initiativ, er vild med grønkål og har som sit motto, at champagne bør være for alle
De røde spiser

Khaterah Parwani: ’Jeg kan godt lægge billeder op af etniske madretter. Det er politisk motiveret’

Debattør og leder af ExitMentor Khaterah Parwani bruger mad som kulturpolitisk oplysningsprojekt til danskerne. Privat elsker hun junkfood, hader alt det snobbede ved venstrefløjens mad, men elsker alt det lavpraktiske, hvor alle kan være med

Pelle Dragsted: Verden går jo ikke under af, at du spiser noget lidt forbudt én gang

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, finder det fjollet, når Mette Frederiksen i interview efter interview nævner ’proletariske’ livretter for at lyde folkelig. Og så er hans værste venstreorienterede madoplevelse, da han fik gelé til dessert på kursus med Dansk Kommunistisk Ungdom i DDR

Jørgen Ramskov: »Det er klart, at østers og champagne er for rige svin. Jeg kan lide begge dele«

Direktør på Radio24syv, Jørgen Ramskov, mener, at ideologierne i dag flyder ud – det kan man også se på madkulturen, hvor både højre- og venstreorienterede f.eks. spiser økologisk. Ramskov spiser ikke truede dyr, men det smutter af og til med at holde en kødfri dag, og har han tømmermand, kan man finde ham på McDonald’s

Adam Price: ’Vi røde bryder os ikke om at indrømme, at vi drikker imperialisternes brune sukkervand’

Som barn spiste madmand og forfatter Adam Price resterne fra den jugoslaviske landsfader Titos bord. I dag kan han godt skamme sig over at drikke cola – men af og til redder et iskoldt glas ham fra undergangen

Mattias Tesfaye: ’Der er jo en årsag til, at Støjberg spiser hvidt toastbrød og drikker cola’

Af ægteskabelige årsager kan socialdemokraten Mattias Tesfaye ikke komme hjem med buræg. Men han har aldrig kunnet overskue den politiske forbruger

Lars Dahlager: ’De venstreorienterede er de eneste, der har bragt dansk mad frem’

Ideen om lokale råvarer, det nynordiske og økologien – kort sagt alle de gode bevægelser, vi har set i dansk madkultur – stammer fra venstrefløjen, mener Politikens madskribent Lars Dahlager

Martin Kongstad: Jeg er desværre ikke så kedelig, at jeg har en madpolitisk kæphest

Han synes, at det er tåbeligt at spise grøntsager fra den anden side af jordkloden, og hans mest venstreorienterede madoplevelse var, da et barn sked på bordet midt under en middag i et fritidskollektiv. Denne uges røde madøre er forfatter og madanmelder Martin Kongstad

Sider

Mest læste

  1. Kønsforsker Christian Groes fra Roskilde Universitet er vokset op i et marxistisk hjem, hvor han tidligt lærte at værdsætte arbejderklassens madkultur. I dag giver det ham en følelse af frihed at købe ikkeøkologisk mælk
  2. Som barn spiste madmand og forfatter Adam Price resterne fra den jugoslaviske landsfader Titos bord. I dag kan han godt skamme sig over at drikke cola – men af og til redder et iskoldt glas ham fra undergangen
  3. Han begyndte at spise sundt i 2002, kan skære en gulerod ud til små madskulpturer og var som 13-årig på kommunistisk sommerlejr i Sovjet. Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin taler i denne uge med journalist Lasse Jensen
  4. Puritanismen er venstrefløjens livsfornægtende gave til den danske madkultur, mener kok og forfatter Camilla Plum. Hendes egen livret er en ostemad med masser af smør
  5. Ved køb af bøffer burde man se en ko blive slagtet på en lille skærm ved kølemontren, mener Anne Sofie Allarp, vært på Radio24syv, forfatter og tidligere embedsmand. Hun har dog svært ved at holde sig fra den lækre spanske sortfodsskinke
  6. Mad sætter rammen om et fællesskab, mener den tidligere BZ’er og nuværende leder af PIGEGRUPPEN, Gyda Heding. Hun spiser kål hver dag, for en kålsalat kan hurtigt spædes op, hvis man pludselig bliver 10 i stedet for fire. Og så er hun den første gæst i Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin, som skralder
  7. Han synes, det er noget dekadent krukkeri, når man bruger mad som identitetsmarkør. Men er også bevidst om, at han selv gør det – bare omvendt. Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin taler i denne uge med radiovært og chefredaktør på Føljeton, Lars Trier Mogensen
  8. Han mener, at spaghetti med ketchup burde være et grundstof i det periodiske system, skammer sig lidt over at elske blæverskum, og indholdet i hans køleskab afhænger, hvilken madideologi hans kone har for tiden. Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin taler i denne uge med religionshistoriker Mikael Rothstein