Serie

De røde spiser

De Røde Spiser – Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin – politiserer alt det, vi putter i munden. Mad er gennemsyret af identitet og ideologi: Hvem er vi, hvor kommer vi fra, og hvem vil vi gerne være, når vi spiser? Et fornuftigt venstreorienteret menneske bør selvfølgelig spise venstreorienteret mad. Men hvad er det? Hvor ligger bælgfrugter på den politiske skala, og er hummeren egentligt rød eller blå?

’Jeg spiste burger nummer to, mens jeg kiggede de slanke kvinder lige i øjnene’

Mad er en central del af komiker og kropsaktivist Sofie Hagens aktivisme. Hun går dog sjældent selv i køkkenet, men glæder sig over, at der ikke ses ned på færdigretter i England, hvor hun bor
En finne spiser

’Jeg var Finlands mest forhadte mand’

Han er formentligt den eneste finne, som ikke drikker kaffe. Han længes efter at spise røgede fisk i skoven med sin far, og han medgiver, at finner spiser hurtigt og i stilhed. Mød den finske patriot og madekspert Jaakko Nuutila

Foie gras-feministerne vil have champagne til alle

Muneeza Rosendahl, talskvinde for partiet Feministisk Initiativ, er vild med grønkål og har som sit motto, at champagne bør være for alle
De røde spiser

Khaterah Parwani: ’Jeg kan godt lægge billeder op af etniske madretter. Det er politisk motiveret’

Debattør og leder af ExitMentor Khaterah Parwani bruger mad som kulturpolitisk oplysningsprojekt til danskerne. Privat elsker hun junkfood, hader alt det snobbede ved venstrefløjens mad, men elsker alt det lavpraktiske, hvor alle kan være med

Pelle Dragsted: Verden går jo ikke under af, at du spiser noget lidt forbudt én gang

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, finder det fjollet, når Mette Frederiksen i interview efter interview nævner ’proletariske’ livretter for at lyde folkelig. Og så er hans værste venstreorienterede madoplevelse, da han fik gelé til dessert på kursus med Dansk Kommunistisk Ungdom i DDR

De røde spiser: ’Det er klart, at østers og champagne er for rige svin. Jeg kan lide begge dele’

Direktør på Radio24syv, Jørgen Ramskov, mener, at ideologierne i dag flyder ud – det kan man også se på madkulturen, hvor både højre- og venstreorienterede f.eks. spiser økologisk. Ramskov spiser ikke truede dyr, men det smutter af og til med at holde en kødfri dag, og har han tømmermand, kan man finde ham på McDonald’s

Adam Price: ’Vi røde bryder os ikke om at indrømme, at vi drikker imperialisternes brune sukkervand’

Som barn spiste madmand og forfatter Adam Price resterne fra den jugoslaviske landsfader Titos bord. I dag kan han godt skamme sig over at drikke cola – men af og til redder et iskoldt glas ham fra undergangen

Mattias Tesfaye: ’Der er jo en årsag til, at Støjberg spiser hvidt toastbrød og drikker cola’

Af ægteskabelige årsager kan socialdemokraten Mattias Tesfaye ikke komme hjem med buræg. Men han har aldrig kunnet overskue den politiske forbruger

Lars Dahlager: ’De venstreorienterede er de eneste, der har bragt dansk mad frem’

Ideen om lokale råvarer, det nynordiske og økologien – kort sagt alle de gode bevægelser, vi har set i dansk madkultur – stammer fra venstrefløjen, mener Politikens madskribent Lars Dahlager

Martin Kongstad: Jeg er desværre ikke så kedelig, at jeg har en madpolitisk kæphest

Han synes, at det er tåbeligt at spise grøntsager fra den anden side af jordkloden, og hans mest venstreorienterede madoplevelse var, da et barn sked på bordet midt under en middag i et fritidskollektiv. Denne uges røde madøre er forfatter og madanmelder Martin Kongstad

Sider

Mest læste

  1. Han synes, at det er tåbeligt at spise grøntsager fra den anden side af jordkloden, og hans mest venstreorienterede madoplevelse var, da et barn sked på bordet midt under en middag i et fritidskollektiv. Denne uges røde madøre er forfatter og madanmelder Martin Kongstad
  2. Kønsforsker Christian Groes fra Roskilde Universitet er vokset op i et marxistisk hjem, hvor han tidligt lærte at værdsætte arbejderklassens madkultur. I dag giver det ham en følelse af frihed at købe ikkeøkologisk mælk
  3. Hun faldt i kommunistgryden som ung, bryder sig ikke om, at forældre gør små børn til veganere, og mener, dårlig samvittighed rummer en vilje til forandring. Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin spørger direktør i Københavns Madhus, Anne-Birgitte Agger
  4. Han kalder friteret tyrepik ’den venstreorienterede whopper’, har altid champagne på køl og mener, at flere skal have råd til god bourgogne. Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin taler i denne uge med politisk chef i tænketanken Cevea, Kasper Fogh
  5. Han mener, at spaghetti med ketchup burde være et grundstof i det periodiske system, skammer sig lidt over at elske blæverskum, og indholdet i hans køleskab afhænger, hvilken madideologi hans kone har for tiden. Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin taler i denne uge med religionshistoriker Mikael Rothstein
  6. Hun er imod enhver udnyttelse af dyr, skriver breve til politiske fanger og bliver indigneret ved tanken om kød, mælk og æg. Marie Leth-Espensen er aktivist i dyrerettighedsforeningen Go Vegan
  7. Mad er en central del af komiker og kropsaktivist Sofie Hagens aktivisme. Hun går dog sjældent selv i køkkenet, men glæder sig over, at der ikke ses ned på færdigretter i England, hvor hun bor
  8. Debattør og leder af ExitMentor Khaterah Parwani bruger mad som kulturpolitisk oplysningsprojekt til danskerne. Privat elsker hun junkfood, hader alt det snobbede ved venstrefløjens mad, men elsker alt det lavpraktiske, hvor alle kan være med