Serie

De røde spiser

De Røde Spiser – Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin – politiserer hver uge alt det, vi putter i munden. Mad er gennemsyret af identitet og ideologi: Hvem er vi, hvor kommer vi fra, og hvem vil vi gerne være, når vi spiser? Et fornuftigt venstreorienteret menneske bør selvfølgelig spise venstreorienteret mad. Men hvad er det? Hvor ligger bælgfrugter på den politiske skala, og er hummeren egentligt rød eller blå?

Af ægteskabelige årsager kan socialdemokraten Mattias Tesfaye ikke komme hjem med buræg. Men han har aldrig kunnet overskue den politiske forbruger

Mattias Tesfaye: ’Der er jo en årsag til, at Støjberg spiser hvidt toastbrød og drikker cola’

Af ægteskabelige årsager kan socialdemokraten Mattias Tesfaye ikke komme hjem med buræg. Men han har aldrig kunnet overskue den politiske forbruger

Lars Dahlager: ’De venstreorienterede er de eneste, der har bragt dansk mad frem’

Ideen om lokale råvarer, det nynordiske og økologien – kort sagt alle de gode bevægelser, vi har set i dansk madkultur – stammer fra venstrefløjen, mener Politikens madskribent Lars Dahlager

Martin Kongstad: Jeg er desværre ikke så kedelig, at jeg har en madpolitisk kæphest

Han synes, at det er tåbeligt at spise grøntsager fra den anden side af jordkloden, og hans mest venstreorienterede madoplevelse var, da et barn sked på bordet midt under en middag i et fritidskollektiv. Denne uges røde madøre er forfatter og madanmelder Martin Kongstad

Mikkel Borg Bjergsø: ’Jeg føler mig som et svin, når jeg spiser kobekød’

Man kan altid finde øl og chili i hans køkken, og det eneste, han ikke ville spise af politiske årsager, er truede dyr. Men det ville han nok gøre alligevel, for det handler altid om at udvide sin horisont. Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin taler i denne uge med Mikkel Borg Bjergsø, der står bag Mikkeller-bryggeriet

Christian Groes: ’Den puritanske måde at være venstreorienteret på kan jeg simpelthen ikke holde ud’

Kønsforsker Christian Groes fra Roskilde Universitet er vokset op i et marxistisk hjem, hvor han tidligt lærte at værdsætte arbejderklassens madkultur. I dag giver det ham en følelse af frihed at købe ikkeøkologisk mælk

Katinka Bjerregaard: ’Det er dejligt, at man kan få en pølle med god samvittighed’

Hun var vegetar i fire år, indtil hendes craving for spegepølse gik amok. Men hun forstår ikke, hvorfor alle grøntsager ikke er økologiske. Faktisk mener hun, at der burde være et økologidiktatur. Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin taler i denne uge med sangerinde Katinka Bjerregaard

Peter Hummelgaard: De rige skal ikke have gode madoplevelser for sig selv

Socialdemokrat Peter Hummelgaard Thomsen er født og opdraget af arbejderforældre på Amager i et ’sovs og kartofler-hjem’. Han har dog lige lært at spise østers, og der er ikke noget, han skammer sig over at spise. Det værste, venstrefløjen har tilført madkulturen, er kødforagt og moralisme, siger han

Kultursociolog og naturvejleder Søren Espersen: ’Da jeg var ung, skulle man ikke snakke om sådan noget borgerligt noget som mad’

Efter venstrefløjens afvisning af husmoderrollen og madlavningskunsten i 1960’erne nåede det danske køkken et lavpunkt. Nu blomstrer det igen med spiseklubber, sankernetværk og interessen for, hvad vi kan finde i den vilde natur og putte på vores tallerken. Vi taler i denne uge med kultursociolog og naturvejleder Søren Espersen

Leif Sylvester: Der er ingen rester, når jeg er færdig

Multikunsteren Leif Sylvesters mest venstreorienterede madoplevelse var med den sovjetiske venskabsforening i Kirgisien, hvor han fik serveret fåreøjne. Heldigvis havde han lært et trick af forfatteren Hans Scherfig til at undgå at spise dem
Filosof Anders Fogh Jensen, der er aktuel som dramatiker med stykket ’De danser alene’, er rovdyr og vil ikke fornægte sig selv kød. Det skaber splittelse at bebrejde sig selv, og det er mere usundt end usund mad

Anders Fogh Jensen: ’Dybest set er vi rovdyr’

Filosof Anders Fogh Jensen, der er aktuel som dramatiker med stykket ’De danser alene’, er rovdyr og vil ikke fornægte sig selv kød. Det skaber splittelse at bebrejde sig selv, og det er mere usundt end usund mad

Sider

Mest læste

  1. Af ægteskabelige årsager kan socialdemokraten Mattias Tesfaye ikke komme hjem med buræg. Men han har aldrig kunnet overskue den politiske forbruger
  2. Ideen om lokale råvarer, det nynordiske og økologien – kort sagt alle de gode bevægelser, vi har set i dansk madkultur – stammer fra venstrefløjen, mener Politikens madskribent Lars Dahlager
  3. Man kan altid finde øl og chili i hans køkken, og det eneste, han ikke ville spise af politiske årsager, er truede dyr. Men det ville han nok gøre alligevel, for det handler altid om at udvide sin horisont. Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin taler i denne uge med Mikkel Borg Bjergsø, der står bag Mikkeller-bryggeriet
  4. Han synes, at det er tåbeligt at spise grøntsager fra den anden side af jordkloden, og hans mest venstreorienterede madoplevelse var, da et barn sked på bordet midt under en middag i et fritidskollektiv. Denne uges røde madøre er forfatter og madanmelder Martin Kongstad
  5. Hun var vegetar i fire år, indtil hendes craving for spegepølse gik amok. Men hun forstår ikke, hvorfor alle grøntsager ikke er økologiske. Faktisk mener hun, at der burde være et økologidiktatur. Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin taler i denne uge med sangerinde Katinka Bjerregaard
  6. Kønsforsker Christian Groes fra Roskilde Universitet er vokset op i et marxistisk hjem, hvor han tidligt lærte at værdsætte arbejderklassens madkultur. I dag giver det ham en følelse af frihed at købe ikkeøkologisk mælk
  7. Han mener, at spaghetti med ketchup burde være et grundstof i det periodiske system, skammer sig lidt over at elske blæverskum, og indholdet i hans køleskab afhænger, hvilken madideologi hans kone har for tiden. Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin taler i denne uge med religionshistoriker Mikael Rothstein
  8. Hvis jurist og debattør Natasha Al-Hariri kunne købe ind uden at tænke på pengepungen, ville hun prioritere økologisk halalkød. Og så elsker hun hvidt brød – det gider hun ikke skamme sig over