Serie

Skål, Danmark

Vi drikker Gammel Dansk til rundstykkerne, rødvin til osten, fadøl til fodbolden og Cult Shakers til de bankende basrytmer i byen. Stort set alle voksne danskere hygger sig med alkohol – men hyggen har en slagside. Over 3.000 danskere dør hvert år af alkoholisme, hver fjerde trafikdrab skyldes spritkørsel, og behandlingen af alkoholrelaterede sygdomme koster årligt samfundet over tre milliarder kroner.

Spørgsmålet er, om glæderne ved alkoholen er omkostningerne værd – eller om flaskehalsen peger på en syg alkoholkultur.

Leder
17. juli 2012

Ølhunden glammer

Når ’den sidste øl’ er drukket, opstår der et tomrum, som skal fyldes ud, og det kræver en kulturændring. Fordømmelse af alkoholen med entydigt fokus på skadevirkningerne er ikke konstruktivt i forhold til at skabe en sådan ændring.
Baggrund
16. juli 2012

Skååål, kære læser!

Gin, rom, øl, vin, snaps, cognac og champagne. Informations læsere elsker tilsyneladende alkohol og drikker markant oftere end den gennemsnitlige dansker. ’Selvfølgelig,’ siger livsstilsekspert
Baggrund
14. juli 2012

’Tag dit glas, min ven’

Danskerne har sunget drukviser siden middelalderen. Nogle er platte – andre er direkte dumme. Information har været på jagt efter de værste – og mødt Svend Nielsen i en kælder under Dansk Folkemindesamling
Egentlig gik Svend Nielsen på pension for syv år siden, men det tager han ikke så tungt. Han lusker stadig rundt blandt de gamle folkeminder i kælderen under Folke-mindesamlingen i København, hvor det bugner med ’den almindelige danskers’ viser, sange og historier.
Nyhed
13. juli 2012

’Nu sidder de fleste og drikker mælk’

Alkohol er så godt som forsvundet fra de fleste arbejdspladser. Ikke engang på bryggerierne drikker man i dag en øl til frokost. Alligevel er vores alkoholforbrug stadig det samme – for i takt med at arbejdslivet er blevet tørlagt, er vores festkultur blevet mere våd
Alkohol er så godt som forsvundet fra de danske arbejdspladser. Situationen var en ganske anden på det nu lukkede B&W-værft, hvor lærlinge ofte havde travlt med at hente bajere til svendene i frokostpauserne.  Arkiv
Baggrund
11. juli 2012

Jeg er dansk, derfor drikker jeg

Vil man forstå danskernes alkoholkultur, er det ikke nok at vide, ’hvor meget’ og ’hvor tit’ vi drikker. Det afgørende er ’hvor’ og ’med hvem’. Ny ph.d.-afhandling fremhæver drikkekontekstens betydning som nøglen til at forstå og ændre vores alkoholvaner
Alt afhænger af konteksten: Så længe vi drikker sammen med andre er det socialt acceptabelt, men sidder man alene på en bænk med en bajer, betragtes man som misbruger.
Interview
7. juli 2012

Derfor drikker Claus

Claus drak halvanden kasse øl om dagen, da det stod værst til. Kun når han følte, at hans liv gav mening, kunne han lade alkoholen være
Nyhed
7. juli 2012

Hvad kan erstatte to flasker vodka?

Er man vant til at drikke 40 genstande om dagen, opstår et tomrum, når man pludselig lægger alkoholen fra sig. Det ved man på Behandlingscenter Sjælland, hvor omkring 15 alkoholikere er i døgnbehandling. Her arbejder de på at få mening i deres nye liv ved at forstå deres gamle
Nyædru. Som ’nyædru’ har man stadig meget svært ved at overskue det hele. Man føler, at man har fået livet tilbage og er nærmest euforisk. Det kan blive ekstremt uprofessionelt, hvis man prøver på at hjælpe andre i den tilstand, så vi ville aldrig ansætte en nyædru her, fortæller behandlingsleder Bodil Kjær.
Baggrund
6. juli 2012

Lars-Henrik Schmidt: ’Alkohol er en stimulans og en gift’

Alkoholen har været afgørende for skabelsen af den vestlige kultur, mener forsker og filosof, Lars-Henrik Schmidt
For Lars-Henrik Schmidt har alkohol aldrig været noget fremmed i de miljøer, han er kommet i. Det har tværtimod været en del af hans dannelse, at alkoholen var der.
Baggrund
2. juli 2012

To historier om dansk alkoholkultur

Hvor danskerne før kun drak til fest, drikker vi i dag også til hverdag. Vi har kombineret middelhavslandenes nydelseskultur med den nordiske beruselseskultur. Knap en million danskere drikker mere, end Sundhedsstyrelsen anbefaler, og 580.000 drikker så meget, at det skader. Alligevel ser de færreste deres forbrug som et problem. For det er en del af hyggen og fællesskabet
For pensioneret oberstløjtnant Niels Bundgaard og de andre på ’rødvinsholdet’ i Frederikssund Golfklub er alkohol en naturlig og nødvendig del af sporten. ’Når vi har gået 18 huller, skal vi ind på det 19. og have en lille én – det er traditionen,’ forklarer han.
  • Nyhed
    7. juli 2012

    Hvad kan erstatte to flasker vodka?

    Er man vant til at drikke 40 genstande om dagen, opstår et tomrum, når man pludselig lægger alkoholen fra sig. Det ved man på Behandlingscenter Sjælland, hvor omkring 15 alkoholikere er i døgnbehandling. Her arbejder de på at få mening i deres nye liv ved at forstå deres gamle
    Nyædru. Som ’nyædru’ har man stadig meget svært ved at overskue det hele. Man føler, at man har fået livet tilbage og er nærmest euforisk. Det kan blive ekstremt uprofessionelt, hvis man prøver på at hjælpe andre i den tilstand, så vi ville aldrig ansætte en nyædru her, fortæller behandlingsleder Bodil Kjær.
  • Baggrund
    11. juli 2012

    Jeg er dansk, derfor drikker jeg

    Vil man forstå danskernes alkoholkultur, er det ikke nok at vide, ’hvor meget’ og ’hvor tit’ vi drikker. Det afgørende er ’hvor’ og ’med hvem’. Ny ph.d.-afhandling fremhæver drikkekontekstens betydning som nøglen til at forstå og ændre vores alkoholvaner
    Alt afhænger af konteksten: Så længe vi drikker sammen med andre er det socialt acceptabelt, men sidder man alene på en bænk med en bajer, betragtes man som misbruger.
  • Leder
    17. juli 2012

    Ølhunden glammer

    Når ’den sidste øl’ er drukket, opstår der et tomrum, som skal fyldes ud, og det kræver en kulturændring. Fordømmelse af alkoholen med entydigt fokus på skadevirkningerne er ikke konstruktivt i forhold til at skabe en sådan ændring.
  • Baggrund
    6. juli 2012

    Lars-Henrik Schmidt: ’Alkohol er en stimulans og en gift’

    Alkoholen har været afgørende for skabelsen af den vestlige kultur, mener forsker og filosof, Lars-Henrik Schmidt
    For Lars-Henrik Schmidt har alkohol aldrig været noget fremmed i de miljøer, han er kommet i. Det har tværtimod været en del af hans dannelse, at alkoholen var der.
  • Nyhed
    13. juli 2012

    ’Nu sidder de fleste og drikker mælk’

    Alkohol er så godt som forsvundet fra de fleste arbejdspladser. Ikke engang på bryggerierne drikker man i dag en øl til frokost. Alligevel er vores alkoholforbrug stadig det samme – for i takt med at arbejdslivet er blevet tørlagt, er vores festkultur blevet mere våd
    Alkohol er så godt som forsvundet fra de danske arbejdspladser. Situationen var en ganske anden på det nu lukkede B&W-værft, hvor lærlinge ofte havde travlt med at hente bajere til svendene i frokostpauserne.  Arkiv
  • Baggrund
    14. juli 2012

    ’Tag dit glas, min ven’

    Danskerne har sunget drukviser siden middelalderen. Nogle er platte – andre er direkte dumme. Information har været på jagt efter de værste – og mødt Svend Nielsen i en kælder under Dansk Folkemindesamling
    Egentlig gik Svend Nielsen på pension for syv år siden, men det tager han ikke så tungt. Han lusker stadig rundt blandt de gamle folkeminder i kælderen under Folke-mindesamlingen i København, hvor det bugner med ’den almindelige danskers’ viser, sange og historier.
  • Interview
    7. juli 2012

    Derfor drikker Claus

    Claus drak halvanden kasse øl om dagen, da det stod værst til. Kun når han følte, at hans liv gav mening, kunne han lade alkoholen være