Følg med

Serier i Information

Her finder du aktuelle populære serier på information.dk. Tilmeld dig det, du vil følge, og få en mail, når der er en ny artikel klar.

Putins håndlangere i Danmark

Putins håndlangere i Danmark

Efter præsident Putin havde indledt sin angrebskrig mod Ukraine, blev 15 formodede efterretningsofficerer udvist af Danmark. Ifølge regeringen har de udført spionage på dansk grund. Samtidig har russiske diplomater og russisksindede aktører forsøgt at påvirke den danske offentlighed og fremme russiske interesser. I denne serie afdækker Information russiske aktiviteter i Danmark.

Klimaet – en del af jobbet

Klimaet – en del af jobbet

Det er ikke de unge eller de studerende, der har skabt klimakrisen, men uanset hvad de vælger at læse og uddanne sig til, presser den sig ind på deres studier og fremtidige arbejde.

I dette tema ser Information på, hvordan klimakrisen griber ind i uddannelse og job.

Truslen mod drikkevandet

Truslen mod drikkevandet

Selv om vores drikkevand er trygt at drikke, er ressourcen for det hele, grundvandet, truet af årtiers forureninger. Gamle problemer spøger, og nye opstår med en stigende hyppighed og alvorlighed. I denne serie vil Information undersøge, hvordan vi redder »det danske guld«.

Ildsjælene

Ildsjælene

Da Rusland angreb Ukraine den 24. februar 2022, skred danskerne til handling. Frivillige har kørt med nødhjælp, huset flygtninge, lagt pres på virksomheder og kæmpet i skyttegravene. De bruger tid og penge og sætter i nogle tilfælde livet på spil for at hjælpe mennesker, de ikke kender. Information undersøger, hvad der driver ildsjælene i Ukrainekrigen.

Temposkift

Temposkift

Noget tyder på, at flere og flere vælger det traditionelle arbejdsliv og karriereambitionerne fra. I stedet vælger de større frihed og mere tid, men også økonomisk usikkerhed, til. I denne serie fortæller fem mennesker om, hvad det krævede at lægge deres liv om, og hvordan beslutningen har ændret dem

Månedens bedste sange

Månedens bedste sange

Vi lever i en syndflod af musik. Men fortvivl ej. To af Informations musikanmeldere vil hver måned stikke hånden ind i malstrømmen og gribe de sange, der glimter og glimrer allermest

Mig og mine venner

Mig og mine venner

Venskaber mellem mænd fylder meget i populærkulturen. Samtidig viser forskningen, at mange mænd mangler nogen at tale med, når livet er svært. I denne klummeserie gør avisens (mandlige) skribenter i alle aldre status over deres venskaber med andre mænd

Den store vandkamp

Den store vandkamp

Vands tilstedeværelse på Jorden er et mirakel. Vand er selve livets forudsætning. Alligevel forstyrrer vi vandets globale balancer og kredsløb og forurener det med affald og giftstoffer. Samtidig bliver vand genstand for stadig flere konflikter og for kapitalinteressers jagt på penge. Oven i truslerne mod klima og biodiversitet er vi nu på vej ind i en global vandkrise. Følg hen over sommeren Informations serie om Den store vandkamp

Vor tid er eventyrenes tid

Vor tid er eventyrenes tid

Havfruer, elvere, trolde og hekse. Konger, slotte, drager og helte. I denne interviewserie undersøger vi, hvorfor eventyr er evigt aktuelle. Vi taler med forskellige eventyreksperter og spørger: hvad kan vi lære af de gamle historier?

Hemmeligheden i Tove Ditlevsens familie

Hemmeligheden i Tove Ditlevsens familie

I en ny bog konkluderer Tove Ditlevsens barnebarn, at hendes mor blev voldtaget af og siden havde et slags seksuelt ’forhold’ til sin stedfar, Ekstra Bladets tidligere chefredaktør Victor Andreasen, mens han levede i et stormombrust ægteskab med den kendte forfatter. I denne serie undersøger vi det nye lys, ’hemmeligheden’ kaster over tiden og på Tove Ditlevsens liv og forfatterskab, som er notorisk flettet ind i hinanden.

Forsvar i uføre

Forsvar i uføre

Om lidt skal danske politikere indgå et nyt forsvarsforlig, som bliver det vigtigste og dyreste i årtier. Mens Europa står i en ny og mere dramatisk sikkerhedspolitisk situation, står Forsvaret med rod i økonomien og mangel på alt fra personale over ammunition til våben. I denne serie undersøger vi, hvilket forsvar vi har, og hvilket forsvar vi har brug for

Efter væksten

Efter væksten

Mens de fleste politikere savner væksten og håber på, at den venter lige om næste hjørne, har vækstkritikerne vundet stadig mere frem – både som græsrødder og på den mere etablerede venstrefløjen.

Men et er at kritisere væksten, noget andet er at forestille sig, hvad der kommer efter væksten. Hvilke muligheder og begrænsninger giver det at slippe vækstforestillingerne? Hvordan ser samfundet ud efter væksten?

Det belyser denne debatserie på en række områder lige fra vores forestilling om sundhed til konsekvenserne for vores forestilling om frihed.

Børn af Solen

Børn af Solen

Energi driver alt. Vores kroppe, vores samfund og vores levende Jord. Menneskets civilisation er bygget i parløb med energien, og i denne serie fortæller Information hele den store historie om, hvordan vi lærte at beherske energien, overtog verden og forandrede planeten.

Serien er støttet af Carlsbergfondet og kan også høres som gratis podcast.

Tolv Kvinder

Tolv Kvinder

I århundreder har kvindelige forfattere været fraværende eller skrevet ud af litteraturhistorien. De er også stort set fraværende i danskfagets litteraturkanon for folke- og gymnasieskolen, som fremtidens magthavere dannes i.

Det råder Information nu bod på ved, at Erik Skyum-Nielsen præsenterer sin litteraturkanon med 12 uundværlige kvindelige forfattere – lige til at sætte på pensum.

Det grænseløse forældreskab

Det grænseløse forældreskab

Drømmen om at være perfekte forældre ligger i tiden, kulturen, markedet. Men for stadig flere er drømmen blevet en besættelse med skyggesider. Hvordan påvirkes forældreskab og børneliv, når vores gode viljer kommer til kort?

Langsomme samtaler

Langsomme samtaler

Informations chefredaktør Rune Lykkeberg interviewer en lang række af samtidens største tænkere og intellektuelle superstjerner – og tager sig god tid til at gøre det. Sammen med navne som Jan-Werner Müller, Shoshana Zuboff, Thomas Piketty, Joachim Trier og Rebecca Solnit, kommer de rundt om poesi, punk og popmusik, klima, økonomi, politik og moralsk orden. Du kan både læse og lytte til samtalerne. Udkommer som podcast, artikler og i bogform.

Søg på ’Langsomme samtaler’ i din foretrukne podcast-app, eller vælg her:

 

Lyt og abonnér:

Faste serier

Vores faste serier udkommer typisk én gang om ugen.

Brevkassen

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Lars Triers politiske analyser

Lars Triers politiske analyser

Informations politiske analytiker Lars Trier Mogensen følger de vigtigste ideologiske slagsmål, udslagsgivende personintriger og spektakulære magtopgør i dansk politik.

Almanak

Almanak

Hver uge skriver kulturgeograf Emmy Laura Pérez Fjalland om et stykke natur, som det udfolder sig på dette tidspunkt af året – og kommer med inspiration til, hvordan du selv kan genopdage den nære natur.

Et liv er forbi

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Vi er vilde med ...

Vi er vilde med ...

Der findes så mange spændende kulturoplevelser derude. Hver uge anbefaler Informations kulturskribenter noget af det, som de synes, flere burde kende til.

Bognyt fra resten af verden

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Ugen på kulturgangen

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Center for Vild Analyse

Center for Vild Analyse

Center for Vild Analyse har eksisteret som sted for tænkning siden august 2006. CVA analyserer kulturelle og politiske fænomener under parolen ’hvis du vil vide det modsatte’, ofte med inspiration fra psykoanalysen.

Udvalgte serier fra arkivet

Vi har samlet Informations mest populære og vigtigste afsluttede artikelserier.

Det sidste hjem

Det sidste hjem

Der bliver ment og snakket meget om vilkårene i den danske ældresektor. Men hvordan ser hverdagen ud for nogle af de godt 40.000 ældre, som bor på plejehjem? Og hvem er de?

I tre måneder har Information fulgt beboerne Anni Olsen, Elin Blach, Jørgen Ballhausen og sosu-assistent Britt Hernvig på plejehjemmet Solgården nord for København.

Velkommen til knaphedssamfundet?

Velkommen til knaphedssamfundet?

Priserne på energi, råstoffer og fødevarer stiger, produktionen på kinesiske fabrikker stopper, det globale fragtmarked er ramt af flaskehalse, mange sektorer mangler arbejdskraft.

En verden på vej ud af corona-lammelsen er pludselig ramt af et kaotisk sammenfald af faktorer, der skaber knaphed, inflation og frygt for ny økonomisk krise. Er det starten på en ny knaphedsøkonomi eller blot tilfældige sammenfald, der varsler, hvad fremtiden vil bringe mere af?

Den woke kapitalisme

Den woke kapitalisme

Den etiske vækkelse ruller igennem kapitalismen i det 21. århundrede. ’Doing well by doing good’ er blevet et mantra i verdens største virksomheder. Nike bekæmper »institutionel racisme«, Bosch hylder homoseksuelles rettigheder, Gucci har en »naturvenlig klimastrategi«, og på Microsoft.com kan man læse, at »sorte transpersoners liv betyder noget«. I en ny serie kigger Information nærmere på ideen om, at progressive fremskridt også er en god forretning.

Stambord

Stambord

Stambord er stedet, hvor du kan du læse om tidens mest interessante, inspirerende og irriterende gastronomiske tendenser.

Anders vil ha’ elbil

Anders vil ha’ elbil

Der er ingen vej udenom. Hvis vi skal nå Danmarks ambitiøse klimamål, skal mindst en million danskere køre i elbil i stedet for forbrændingsmotorbil i 2030. Men helt nemt er det ikke, synes Informations journalist Anders Fjordbak-Trier.

Det er forvirrende, frustrerende og til tider helt uigennemskueligt at finde rundt i, hvad der er nødvendigt at gøre og vide, før man køber elbil – og om tiden er inde.

I denne klummeserie følger vi Anders og får indblik i alle hans overvejelser. Følg med, og find ud af, om Anders når i mål.

Abortfortællinger

Abortfortællinger

I år er det 50 år siden, aborten blev fri. Vi har talt med ti kvinder om deres aborthistorier.

Genopdragelsen

Genopdragelsen

I denne interviewserie taler vi om social kontrol og æresrelaterede konflikter med politikere, eksperter, meningsdannere og repræsentanter for organisationer.

Interviewene tager udgangspunkt i bogen ’Genopdragelsen’, der netop er udkommet på Informations Forlag. Den handler om den unge kvinde Samia, der vokser op i Danmark og bliver tvunget af sted på en genopdragelsesrejse til Pakistan.

Informations naturskole

Informations naturskole

Stadig flere længes efter at få et tættere forhold til naturen. Men hvordan? Journalist Anna von Sperling går i denne serie i skole hos dem, der har naturen centralt i deres liv. På jagt efter metoder og teknikker til at styrke relationen mellem menneske og natur.

Tour de France i fransk åndsliv

Tour de France i fransk åndsliv

Frankrig er stadig en stormagt for poesi, fortællinger, filosofi og kraftfuld kulturkritik. I anledning af det franske præsidentvalg i april laver Information vores egen idiosynkratiske kanon over hovedpersonerne i fransk åndsliv fra Rabelais til Houellebecq og Piketty.

Befriet af alderen

Befriet af alderen

Med alderen kommer skavankerne og trætheden – men følger der også et større mod til at være sig selv? I denne portrætserie taler vi med en række kulturpersoner om at ankomme langsomt til den, man er. Om alderens betydning for at træde endeligt i karakter. Og om den befrielse, der følger med

Memes og massedrab

Memes og massedrab

Gennem tre måneder har Information fulgt den højreradikale onlinegruppe Fædrelandsfront. Her har danske unge helt ned til 13 år udvekslet ekstremt indhold, og flere medlemmer har delt terrorvideoer. I denne serie giver vi et indblik i den lukkede onlineverden og taler med eksperter, forældre og de unge selv om en ny type ekstremisme

Grænseland – samtaler med mænd om sex

Grænseland – samtaler med mænd om sex

I serien ’Grænseland’ taler vi med mænd i alle aldre om deres erfaringer med seksuelle gråzoner og grænser. Om dengang, de gik for langt, og om de gange, de måske ikke gik langt nok. Det handler om grænsesætning, krænkelser og mandefællesskaber i en tid, hvor debatten om seksuelle overgreb præger medierne. Og om hvad der skal til for at skabe et samfund med friere og bedre sex og færre dårlige oplevelser.

Grænseland er også udgivet som podcast i fem afsnit. Projektet er støttet af Foreningen Roskilde Festival.

Er atomkraft klimaets redning?

Er atomkraft klimaets redning?

Er atomkraft en grøn teknologi, som kan løse klimakrisen? Eller en sort teknologi, som skaber unødige risici og uløselige affaldsproblemer? En række europæiske lande vil genoplive atomkraft. Andre lande som Danmark og Tyskland kæmper for vind og sol. Og i december kommer EU-Kommissionen med et udspil til, om a-kraft skal stemples som grøn eller ej. I en ny serie sætter Information fokus på den genoplivede debat om atomkraftens fremtid i Europa.

Storm i Colombia – fortællingen om et rugemoderskab

Storm i Colombia – fortællingen om et rugemoderskab

Stadig flere barnløse par stifter familie ved hjælp af en rugemor. Men kommerciel rugemoderskab er ulovligt i Danmark, så parrene må bruge udenlandske bureauer. I fire kapitler fortæller vi historien om ægteparret Nicolai og Martin Køster Rimvalls vej til at blive forældre via en surrogatmor i Colombia.

Serien er blevet til hen over to år gennem interview og ved hjælp af parrets video- og lydoptagelser, telefonbeskeder og billedmateriale.

Kvinder i deres bedste alder

Kvinder i deres bedste alder

Mens overgangsalderen traditionelt forbindes med tab af fertilitet, seksuel energi og skønhed og bliver negligeret i offentligheden som i bedste fald uinteressant og oftere som tabu, vinder en ny fortælling nu frem. Modne kvinder skriver bøger om og debatterer overgangsalderen som aldrig før. Men hvorfor er overgangsalderen pludselig relevant for den offentlige samtale eller ligefrem politisk? Det undersøger Information med denne kronikserie.

1.417 danske drab i 25 år

1.417 danske drab i 25 år

Ny dansk forskning har kortlagt samtlige drab i Danmark hen over 25 år og giver unik viden om, hvem der bliver dræbt, hvorfor og hvordan. Information går bag om tallene i en serie artikler om ofre, gerningsmænd og de mennesker, der arbejder med at opklare drab.

Overvågning: Made in Denmark

Overvågning: Made in Denmark

Siden Det Arabiske Forår, hvor aktivister brugte internettet til at kæmpe deres frihedskamp, har Mellemøstens autoritære regimer brugt store summer på at sikre sig, at noget lignende ikke kan ske igen. Flere steder i regionen er det førhen relativt uregulerede cyberspace nu under nærmest total kontrol. Og en del af den teknologi, der gør det muligt, kommer fra Danmark.

Teorien om alting: Den teoretiske fysiks avantgarde

Teorien om alting: Den teoretiske fysiks avantgarde

Der findes teorier om alting, og så findes der teorier om alting.

Mennesket har længe stræbt efter et universelt princip, en samlet teori for alle fysiske fænomener. De seneste 50 år er det superstrengteorien, der er løbet med opmærksomheden og pengene, men ude i videnskabens randområder findes folk, der sætter karrieren på spil for at komme med alternative bud på altings sammenhæng. I denne serie får de ordet.

Hvordan ser racisme ud i Danmark?

Hvordan ser racisme ud i Danmark?

Racismedebatten ruller. For at give indblik i, hvordan det opleves at være udsat for racisme, taler Information med personer i forskellige generationer fra forskellige dele af Danmark om deres personlige erfaringer med racisme og diskrimination.

Vi tager økonomien tilbage

Vi tager økonomien tilbage

Økonomien er taget fra os. Vi forstår den ikke og har ikke magt over den. Og når vi ikke forstår økonomien, kan vi ikke stille dem, der har magten over den, til regnskab – endsige forandre den.

Islands litterære mirakel

Islands litterære mirakel

I Island er sprog og litteratur ægte sammenhængskraft. På tværs af politisk overbevisning, sociale skel og epoker er litteraturen det, der forener. Islands litteratur har ikke kun syntes så stor og rig i de senere årtier med et væld af forfatterskaber, der har gjort stort indtryk i hele verden – den har i mere end tusind år gennem Edda-digtningen og sagaerne påvirket og ændret verdenslitteraturen. Information præsenterer i den kommende tid et udvalg af de værker, der for mere end tusinde år siden gjorde islandsk litteratur til noget helt særligt i verdenslitteraturen og stadig påvirker vores forestillinger i dag.

Deutschstunde – vi giver jer Tyskland tilbage

Deutschstunde – vi giver jer Tyskland tilbage

Information tilbyder den definitive indføring i tysk kultur. Vi præsenterer de vigtigste filosoffer, digtere, romanforfattere, kunstnere, komponister og filminstruktører. Læs med og bliv dannet i tysk kultur.

Drømmen om søvn

Drømmen om søvn

Mange har sovet elendigt og drømt vildt under nedlukningen. Og generelt taler vi mere om søvn end nogensinde før og bruger utrolige summer på aggregater, der kan optimere den. God søvn er blevet et af tidens vigtigste statussymboler. Informations kulturredaktion stiller gennem nedslag i bl.a. litteratur og ny og gammel kunst skarpt på menneskets døde timer i døgnet.

Svindelmaskinen

Svindelmaskinen

Med den såkaldte Operation Greed slog politiet til mod et større kompleks af formodede kriminelle. Hovedmændene er nu tiltalt i Danmarkshistoriens mest omfattende sag om økonomisk svindel. Men svindlen er tilsyneladende fortsat i nye konstellationer.

Et hold af undersøgende journalister fra Information og erhvervsmediet Finans har fulgt sporene efter Greed-sagen og kortlagt nye pengestrømme for flere hundrede millioner kr. Læs serien her for at følge afdækningen af, hvordan den danske stat bliver snydt, når svindelmaskinen kører derudad.

30 suveræne svenskere

30 suveræne svenskere

Efter vores kanon over tysk kultur og russisk kultur portrætterer Information nu 30 svenskere, der suverænt har formet ikke blot svensk kultur, samfund og selvforståelse, men som også har formet, inspireret og forandret os her over Sundet – med blandt andet botanik, pop, poesi, film, politik, dramatik, ulovlig streaming og billige møbler.

Kan vi lære af Pikettys politik i Danmark?

Kan vi lære af Pikettys politik i Danmark?

Stjerneøkonomen Thomas Piketty kommer i sin nye bog med et bud på en »deltagersocialisme« og en række radikale politiske forslag, som skaber lighed og bekæmper klimaforandringerne. Men er franskmandens forslag også relevante for den danske samfundsmodel? I denne kronikserie har vi bedt skribenterne vurdere Pikettys politik i en dansk kontekst.

Identitetspolemik

Identitetspolemik

Nye ord som ’privilegieblindhed’ og ’safe spaces’ er de senere år gledet ind i vores sprog og har gjort spørgsmål om identitet og anerkendelse til en fast del af den offentlige samtale. Identitetspolitik, kalder vi det.

I denne serie gør vi os klogere på en af tidens mest omdiskuterede strømninger ved at undersøge begrebet fordomsfrit forfra og inkludere os alle. Hvad betyder den synlige og den usynlige identitetspolitik på godt og ondt for vores forhold til hinanden og – til kunsten, ikke mindst?

Den sorte liste: Er dine pensionspenge investeret ansvarligt?

Den sorte liste: Er dine pensionspenge investeret ansvarligt?

Informations har kortlagt de 17 største danske pensionsselskabers aktieinvesteringer. Det er den hidtil mest omfattende kortlægning af sin slags. I denne serie sætter vi fokus på, om din pensionsopsparing er investeret ansvarligt, og på hvordan pensionsselskaberne kan bruge deres medejerskab til at påvirke kontroversielle virksomheder.

Du kan også selv tjekke hvad dine pensionskroner er investeret i og få hjælp til at skrive til dit pensionsselskab.