Søren Møllers blog

Enron: The Musical

I Broadways teaterdistrikt hænger skiltet Enron: The Musical! Selv med mit sparsomme kendskab til musicalgenren vil jeg mene, at der er tale om et usædvanligt emne at synge og danse om. Skiltet har fået mig til at tænke på mainstreamkulturens nye rolle som meningsdanner i samfund, som det amerikanske, hvor den smalle kultur ikke er synlig i det politiske landskab.

Er det også den retning, vi bevæger os i, i Danmark?

Traditionelt set har opfattelsen af den meningsdannende, tankevækkende kunst i Danmark været, at den politisk set har befundet sig på venstrefløjen. For tidens højrefløjsregering virker det til, at det mest logiske træk derfor er at nedlægge de meningsdannende kunstneres kanaler for at udtrykke sig og i stedet efterlade de danske borgere pakket ind i vat fra mainstreamkulturens hyggelige bekræftelse af, at her går det godt.

Denne udvikling er senest udtrykt gennem det nye medieforlig med nedlæggelsen af Danmarks Radios P2. Nedlæggelsen af kulturens radioprogrammer efterlader populærkulturen med et helt nyt ansvar, der vil være meget mere lig den måde mainstreamkulturen agerer på i USA. Men er de danske mainstreamkanaler overhovedet klar til at tage det ansvar på sig? Ved de overhovedet, hvad det er de går ind til, når det ikke længere kun handler om at skabe merforbrug og reklameindtægter og efterlade de politiske holdninger til personer på kulturens smalle sendetider?

Los Suns

Arizonas basketballhold The Phoenix Suns leverede en stærk opposition til Arizonas nye immigrationslov, da de under NBA turneringens afsluttende kampe iførte sig deres Los Suns kamptrøjer. Oprindeligt var trøjerne skabt som en gestus til the Suns publikum med sydamerikansk oprindelse og deres Cinco de Mayo helligdage, men med indførelsen af den nye immigrationslov i Arizona, blev Los Suns logoet symbolet på en protest, der vakte national debat i hele USA.

Kort fortalt tillader Arizonas immigrationslov politiet at efterspørge bevis på legalt ophold, så snart de føler mistanke om, at en person er illegalt i USA. Kritikere kalder loven for raceprofilering og hævder, at loven frembringer mindelser om Nazi Tyskland.

Enron The Musical

Når det kommer til at stille spørgsmålstegn ved krigen i Irak, eller den amerikanske deregulering af erhvervssektoren er den amerikanske og britiske mainstream teaterscene væsentligt længere fremme end det danske politiske system! Det lykkedes aldrig for den danske Grundlovskommission at få en høring om krigen i Irak, mens teaterstykket Called To Account om netop sådan en høring i England kom længe før, at det blev en politisk realitet.

I USA havde Bush knap forladt Det Hvide Hus og sat sig i helikopteren tilbage til Texas, før komedien You’re Welcome America – ask not what your country can do for you, but what have I done to your country? dukkede op som Broadway tilløbsstykke. I New York spilles for tiden musicals om den nigerianske folkehelt og musiker Fela Kuti, samt den amerikanske energi koncern Enron, der gik konkurs i 2001, som en sand erhvervsskandale.

Den danske mainstream

Men spørgsmålet er, om den danske mainstream på samme måde er klar til at mene noget og om den får lov uden at få frataget sine politisk bestemte økonomiske midler. Er byens lokale fodboldhold klar til at give en gestus til deres publikums muslimske minoritet? Vil Kim Larsen og Thomas Helmig andet end at ændre rygeregler? Har Det Ny Teater mon en musical på vej, der stiller spørgsmål til dansk regulering af erhvervslivet, eller giver Det Kongelige Teater mon Grundlovskommissionen en fiktiv udgave af den høring de aldrig fik?

Med en opera om Sandholmlejren og dokumentarfilmen Amarillo, der stiller spørgsmålstegn ved krigen i Afganistan er Danmark måske godt på vej. Nu mangler vi bare, at disse emner kommer hjem i folks stuer, som en del af mainstream kulturen og ikke som en del af en nichekultur, der alt for let får lukket sine kommunikationskanaler af de danske politikere.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu