Besked

Lars Højholt

Læs også Mette Rodgers glimrende serie fra sommeren 2013, hvor hun ser på den østeuropæiske migration fra den anden side – fra de arbejdere, der tager afsted, til de familier, der bliver efterladt:

En hel generation opdrages af bedstemor

Hver tiende borger i Letland har forladt landet for at søge arbejde andre steder i EU. Det betyder at en generation af børn i landdistrikterne vokser op som såkaldte ’euro orphans’, der bliver opdraget over Skype.

Polske børn betaler prisen for EU’s fri bevægelighed

 I Polen er familien – især landets omkring 100.000 ’euro orphans’ – begyndt at lide under migrationen til vesteuropa, og skilsmisseraten er eksploderet

’Lidt af jer, lidt af os og en smule kapitalisme’

To millioner polakker er emigreret siden 2004, men ikke alle har slået rødder i deres nye hjemlande. Dem, der vender hjem, kommer tilbage med nye erfaringer og viden og er med til at modernisere det polske samfund.

Ingen vej tilbage

Da millioner af østeuropæere søgte til Vesteuropa efter bedre betalte job efter Østudvidelsen af EU i 2004 var forventningen, at de ville vende hjem igen efter en årrække. Men så kom eurokrisen, og den forventede returmigration udeblev.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel