Telegram

Grønlands is smelter hurtigere end antaget

Telegram
15. april 2009 kl. 06:00

Der strømmer mere smeltevand fra Grønland ud i havene end hidtil forventet. Det påviser en dansk-amerikansk forskergruppe i et nyt studie. Resultaterne er "alarmerende", mener hovedforfatteren, polarforsker og ph.d. Sebastian H. Mernild fra University of Alaska Fairbanks.

- Det kommer bag på os, at tallet er i den størrelsesorden, siger han.

Siden 1995 har den grønlandske is gennemsnitligt fået havene til at stige 0,7 mm hvert år. Det svarer til en fjerdedel af den stigende globale vandstand, der for tiden ligger på omkring tre mm årligt. Og sandsynligvis mere, da tallet ikke medregner effekten af, at vand udvider sig, når det opvarmes.

- Årsagen er, at indlandsisen smelter hurtigere og hurtigere. Alene siden 1995 er indlandsisens smeltningsareal vokset med otte procent, siger Sebastian Mernild.

2007 har rekorden som det år, hvor afsmeltningen var mest udbredt - da smeltede isen på hele 51 procent af indlandsisens areal.

Siden midt i 1990'erne har indlandsisen i gennemsnit mistet 265 kubikkilometer ismasse hvert år - eller 265 isterninger, der måler en kilometer på hver led.

Ifølge den danske forsker har han sammen med kolleger i USA udviklet den hidtil mest realistiske model til at måle isens smeltning - understøttet af adskillige observationer og satellitfotos.

- Modellen er derfor i stand til at give os troværdige værdier for indlandsisens afsmeltning og afstrømning, siger Sebastian Mernild.

Resultaterne stammer fra en videnskabelig artikel, der senere offentliggøres i tidsskriftet Hydrological Processes.

/ritzau/

Opdateret 15. april 2009 kl. 06:30