Telegram

Mænd laver for lidt

Telegram
2. april 2009 kl. 08:37

Mænd laver mindre end kvinder i hjemmet. Og faktisk synes hver sjette danske kvinde, at manden laver for lidt inden for hjemmets fire vægge.

Og hver fjerde danske mand indrømmer da også, at han ikke er god nok til at tage sin del af rengøringen, opvasken, strygetøjet og madlavningen, skriver Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev Agenda.

Hvor danske mænd ud over jobbet bruger i gennemsnit otte timer om ugen på husarbejde og madlavning, bruger kvinderne 12 timer.

Det viser en ny europæisk undersøgelse af familiernes forhold gennemført af Det Europæiske Institut for Livs- og Arbejdsvilkår (Dublin-instituttet).

Det er dog nemmere for de danske mænd at hoppe over, hvor gærdet er lavest, når det gælder husarbejde. Danske kvinder er væsentligt mindre utilfredse end kvinderne i andre skandinaviske lande. Tidsforbruget på arbejde i hjemmet og madlavning fordelt på mænd og kvinder er nogenlunde ens i de tre skandinaviske lande, så er 26 procent af de norske kvinder utilfredse med fordelingen, 31 procent af de svenske kvinder - mens kun 16 procent af de danske kvinder brokker sig.

Kenneth Reinicke, mandeforsker ved RUC, peger på, at man i Norge og Sverige er længere fremme med ligestillingen - blandt andet har man længere barselsorlov til mænd og andre regler på ligestillingsområdet.

- At de norske og de svenske kvinder er mere utilfredse med fordelingen af husarbejdet hænger sammen med, at der er en stærkere ligestillingsattitude, og at man tager det som en selvfølge, at arbejdet skal deles ligeligt. I Danmark er holdningen mere, at man ikke vil have ligestillingsbureaukrater til at blande sig i familiernes valg. Der kan dermed indirekte i familien være en større enighed om, at manden er hovedforsørgeren, siger Kenneth Reinicke til nyhedsbrevet.

/ritzau/

Opdateret 2. april 2009 kl. 08:40