Telegram

Tidligere PET-chef kritiserer kommission

Telegram
24. juni 2009 kl. 10:00

Embedsmænd, ministre og politibetjente havde talt friere fra leveren til PET-kommissionen om Politiets Efterretningstjeneste, hvis de ikke skulle frygte en senere straffesag eller disciplinære skridt. De burde være løst fra deres tavshedspligt, mens de til gengæld ikke skulle risikere et retligt efterspil uanset undersøgelsens udfald.

Det siger PET's tidligere chef, Ole Stig Andersen, til Ritzau. Han retter i dagens kronik i Politiken skarp kritik af kommissionens undersøgelsesform samt arbejdsmetode efter 10 års arbejde, før formanden, landsdommer Leif Aamand, i formiddag afleverer 4600 siders beretning til justitsminister Brian Mikkelsen (K).

- Man påvirkes af stemningen med bisiddere og de høje herrer, som sidder ved panelet. Hele den kontekst er ikke videre velegnet. Det er godt med retssikkerhed, hvis man risikerer straf. Men den eneste forbrydelse, jeg kan have begået, er, hvis vi gik og likviderede folk på venstrefløjen. Og det gjorde vi altså ikke, siger Ole Stig Andersen.

Han påpeger, at mulige forbrydelser er forældede og mener, at kommissionen burde have haft medlemmer med indsigt i politi og efterretningsvæsen. I Norge rummede den lignende efterretningskommissionen en udenlandsk efterretningsofficer, påpeger han.

Kommissionen burde også have gransket Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) ligesom PET. FE efterforskede i 70'erne politiske forhold i Danmark gennem et netværk med Hans Hetler, understreger Ole Stig Andersen.

- Soldaterne havde ikke tillid til de platfodede politifolk, som var i kort politisk snor, siger han.

Ole Stig Andersen skriver i kronikken, at danske dommere savner rutine som undersøgelsesdommere ligesom i Frankrig og Italien. Kommissionen burde grundigere have afhørt centrale personer som Justitsministeriets legendariske, mangeårige departementschef Niels Madsen, mener den fhv. PET-chef.

/ritzau/

Opdateret 24. juni 2009 kl. 10:25