Wilhjelm: Det er ren råddenskab

25. juni 2009 kl. 01:16Opdateret 25. juni 2009 kl. 02:26

- Når min sekretær på Christiansborg løftede telefonrøret for at ringe op, oplevede hun nogle gange, at en stemme i den anden ende sagde "Det er hos Rigspolitiet", hvorefter der hurtigt blev lagt på.

Det tidligere folketingsmedlem for Venstresocialisterne Preben Wilhjelm fortæller tørt til Kristeligt Dagblad, hvordan hverdagen som venstrefløjspolitiker i 1970'erne var. Han oplevede selv, hvordan PET holdt skarpt øje med mulige samfundsfjender. I går fik han endelig lejlighed til at læse PET-kommissionens redegørelse om, hvorvidt PET handlede imod loven og Folketingets ønske, da tjenesten overvågede og registrerede op mod 300.000 danskere under den kolde krig. Og Preben Wilhjelm er ikke imponeret over kommissionens konklusion.

- De mener, at PET havde politisk rygdækning til den massive registrering, fordi der i september 1968 kom et notat, som gav mulighed for at registrere grupperinger, der var "egnet til at forårsage uroligheder". Men kun to uger efter kom en erklæring fra regeringen, hvor de forbød PET at registrere personer alene på baggrund af lovlig politisk virksomhed. Det fulgte PET bestemt ikke, men det frikender kommissionen dem så for nu. Og det er meget besynderligt. Jeg var jo del af et fuldt lovligt parti, men alligevel blev jeg overvåget. Det er ren råddenskab, siger Preben Wilhjelm.

Han var en del af ledelsen i VS og sad i Folketinget fra 1975 og ni år frem.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu