Telegram

Honduras' regering strammer grebet

Telegram
2. juli 2009 kl. 01:51

Honduras' lovgivende forsamling vedtog onsdag et dekret, som gør det muligt for politiet at slå endnu hårdere ned på regeringens modstandere. Det drastiske skridt kommer, efter militæret søndag afsatte præsident Manuel Zelaya og satte ham på et fly til Costa Rica. Efterfølgende har der været protester i Honduras til støtte for Zelaya, men dem får magthaverne nu yderligere beføjelser til at slå ned på. Dekretet gælder under det natlige udgangsforbud og giver sikkerhedsstyrkerne ret til at arrestere folk og tilbageholde dem i mere end 24 timer, mens det bliver forbudt at samles i større grupper om natten.

Udefra strammes grebet imidlertid også om Honduras. Verdensbanken standser indtil videre alle lån og bevillinger til det fattige mellemamerikanske land, og Den Interamerikanske Udviklingsbank har også smækket kassen i. USA beslutter mandag, om dele af amerikanernes økonomiske hjælp til Honduras skal droppes.

Amerikanerne vil vente med en beslutning, indtil den regionale samarbejdsorganisation OAS' generalsekretær har aflagt rapport om situationen. OAS har givet Honduras et ultimatum på 72 timer til at genindsætte Zelaya. Hvis ikke det sker, bliver Honduras smidt ud af OAS. Det har fået den afsatte præsident til at udskyde sin planlagte hjemvenden torsdag til på lørdag.

Honduras' nye regering har dog ikke i sinde at levere magten tilbage til Zelaya. Udenrigsministeren har før sagt, at Zealaya bliver arresteret, hvis han kommer, og onsdag afviste præsident Roberto Micheletti fuldstændig OAS' ultimatum.

Imens fortsætter Zelaya med at optræde som Honduras' præsident og deltog i går i den officielle indsættelse af Panamas præsident.

/ritzau/AFP

Opdateret 2. juli 2009 kl. 05:50