Telegram

Regeringen trodser DF om ulandsbistand

Telegram
19. august 2009 kl. 23:03

Regeringen gør klar til et opgør med Dansk Folkeparti om hjælpen til verdens fattige. De skal ikke betale for finanskrisen, og derfor vil regeringen næste år undlade at skære knap 200 mio. kr. i ulandsbistanden, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

Bistanden gives som en procentsats af bruttonationalindkomsten, BNI, og da den falder, skulle ulandene have haft færre penge næste år. Men det vil regeringen ikke lægge navn til, og derfor hæves procentsatsen næste år til 0,83, så beløbet på 15,2 milliarder kroner i ulandsbistand kan fastholdes.

- Vi har været meget aktive med en ny afrikastrategi. Vi skal have klimakonference senere på året, og man kan sige, at behovet for ulandsbistand falder ikke, fordi vores BNI falder, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Dermed er regeringen på kollisionskurs med DF. Støttepartiet vil bruge pengene på ældre og syge danskere.

- Det er helt uforståeligt. Det er en prioritering til fordel for ulandene og til ugunst for de hjemlige problemer, siger finansordfører Kristian Thulesen Dahl (DF).

Han opfordrer regeringen til at gå til EU i stedet for og få lande som Storbritannien og Frankrig til bare at give i nærheden af de 0,82 pct. af BNI, som Danmark i år giver i ulandsbistand.

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Henrik Stubkjær, mener, at regeringen sender et godt signal til resten af verden.

/ritzau/

Opdateret 19. august 2009 kl. 23:10