Telegram

Regioner til kamp mod dyr medicin

Telegram
26. oktober 2009 kl. 21:38

Danske Regioner vil ikke stiltiende se på, at udgiften til sygehusmedicin stiger og stiger. Derfor varsler regionerne en form for indgreb, oplyser DR Nyheder.

Siden 2004 er regningen til regionerne steget fra 2,2 til nu 4,7 milliarder kroner årligt, og det er især nye og ekstremt dyre lægemidler, der sender udgifterne i vejret. En opgørelse fra regionernes medicinindkøber, Amgros, viser, at de 100 dyreste lægemidler står for 80 procent af udgifterne.

- Der er ikke tale om, at vi vil gribe ind over for lægernes frie ret til at ordinere den medicin, der er bedst for den pågældende patient. Men det vil være godt, hvis vi får en mere ensartet prioritering af medicinen på landsplan - dermed skal der argumenteres bedre for, at man kaster sig ud i en ekstremt dyr behandling fra start, siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

Blandt de dyre lægemidler er for eksempel biologiske lægemidler til gigtpatienter, der er truet på deres førlighed. Der findes tre biologiske lægemidler til gigtpatienter, og de varierer meget i pris - en behandling af en patient kan på årsplan beløbe sig til alt mellem 65.000 og 200.000 kroner.

Direktør i Gigtforeningen, Lene Witte, siger til DR Nyheder, at hvis lægerne tvinges til at tage økonomiske hensyn i deres ordinering af for eksempel biologiske lægemidler, så er det et angreb på lægernes frie ordinationsret.

/ritzau/

Opdateret 26. oktober 2009 kl. 21:45