Vandmiljøplan III næsten uden effekt

4. november 2009 kl. 12:36Opdateret 4. november 2009 kl. 12:40

Vandmiljøplan III har været rasende dyr, men har ikke formået at begrænse landbrugets udledning af kvælstof til de danske farvande. Det fortæller en midtvejsevaluering fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ifølge nyhedsmagasinet Ingeniørens netavis, ing.dk.

Planen koster 200 millioner kroner årligt, og det er dens helt centrale formål at bremse udvaskningen af kvælstof, der bidrager til iltsvind og fiskedød. Siden begyndelsen af 1990'erne har koncentrationen af kvælstof i markernes rodzoner været faldende - men fra 2003 er den udvikling stoppet.

Evalueringen fortæller også, at de virkemidler, man har brugt for at stoppe udvaskningen af kvælstof, har været meget dyre. I stedet for de forventede 19 kroner pr. kg kvælstof har det kostet hele 41 kroner for hvert kg kvælstof, naturen og vandmiljøet er sluppet for.

Bedre er det gået med at reducere udledningen af fosfor. Her er udvaskningen reduceret med 23 procent fra 2001 til 2007. Dermed er der udsigt til, at man når målet i Vandmiljøplan III om at begrænse udvaskningen af fosfor med 25 procent.

Til gengæld er ambitionen om at udlægge 50.000 hektar nye randzoner endt i noget nær total fiasko. Randzonerne skal forhindre udledning af fosfor til vandløb og søer, men under Vandmiljøplan III er det kun lykkedes at etablere 700 hektar randzoner.

Siden midtvejsevalueringen, som er foretaget i 2008, har regeringen og Dansk Folkeparti i juni indgået aftalen "Grøn Vækst", der afløser Vandmiljøplan III.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu