Telegram

Største kurdiske parti forbydes i Tyrkiet

Telegram
11. december 2009 kl. 18:54

Tyrkiets forfatningsdomstol forbyder landets største kurdiske parti, oplyser domstolen formand, Hasim Kilic.

I begrundelsen hedder det, at Det Demokratiske Samfundsparti (DTP) har forbindelse til kurdiske oprørere og dermed truer landets enhed.

DTP's formand, Ahmet Türk, og hans parlamentskollega Aysel Tüglük får frataget deres parlamentariske immunitet. De får sammen med 35 andre medlemmer af partiet fem års forbud mod at deltage i politisk aktivitet.

Afgørelsen fra forfatningsdomstolens 11 dommere var enstemmig.

DTP betegner sig som et socialdemokratisk parti.

Tyrkiets premierminister, Tayyip Erdogan, har tidligere advaret mod at forbyde det kurdiske parti, fordi det vil føre til en kurdisk radikalisering.

Afgørelsen fra forfatningsdomstolen kommer på et tidspunkt, hvor regeringen forsøger at give kurderne flere rettigheder i håb om at få bragt et 25 år langt og blodigt kurdisk oprør i det sydøstlige Tyrkiet til ophør. Landets statsanklager indledte sagen mod DTP i 2007 med beskyldninger om, at partiet havde forbindelser til det forbudte Kurdistans Arbejderparti (PKK), som har ledet oprøret, og som står på EU's terrorliste. DTP afviser at beskrive PKK som en terrororganisation, og partiets medlemmer forsvarer ofte oprørerne og deres fængslede leder, Abdullah Öcalan.

DTP's ledere havde på forhånd advaret om, at et forbud mod partiet ville skabe øgede spændinger i den sydøstlige del af landet. De havde også truet med, at DTP's 21 parlamentarikere måske vil opgive deres pladser i parlamentet.

For nylig vakte DTP harme i Ankara, da det organiserede en heltemodtagelse for otte PKK-militante, som forlod deres baser i Irak.

DTP blev grundlagt i 2005 som en efterfølger til flere kurdiske partier, der blev forbudt på grund af tilknytning til PKK.

Oprørerne greb til våben mod Ankara i 1984, hvormed en konflikt, der til dato har kostet 45.000 mennesker livet, blev udløst.

/ritzau/AFP

Opdateret 14. december 2009 kl. 07:57