Telegram

Ekspert: Tale styrker presset Obama

Telegram
28. januar 2010 kl. 14:07

En ellers presset Barack Obama står stærkere efter sin tale til nationen. Det vurderer centerleder for Center for Amerikanske Studier ved Copenhagen Business School, Niels Bjerre-Poulsen.

- Det var på mange måder en imponerende god tale, når man tager i betragtning, hvor svær en balancegang det var. Han er helt klart styrket. Men det springende punkt bliver, hvor længe det holder, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Opbakningen til den amerikanske præsident, der netop har kunnet fejre sit første år som verdens mægtigste mand, har ellers været dalende. Massiv arbejdsløshed og en klemt økonomi har presset Obama, der i sidste uge måtte se Demokraternes højborg Massachusetts ryge på republikanske hænder.

Derfor var det ganske naturligt, at Obama lagde størst vægt på de indenrigspolitiske problemer fremfor udenrigspolitikken og undlod at bringe overraskelser på banen, siger Niels Bjerre-Poulsen.

- Han skulle balancere mellem forskellige synspunkter. Han skulle vise, at han kan mærke, hvor hårdt mange amerikanere har det. Men samtidig skulle han overbevise om, at det kunne have været værre. Og det klarede han, lyder vurderingen.

Et er dog, at slå igennem på talerstolen, noget andet er at gøre det rent politisk, understreger Niels Bjerre-Poulsen.

- Folk ved, at han kan holde fantastiske taler. Nu vil de se, om han kan omsætte det til politisk handling. Spørgsmålet er, hvor længe de positive effekter af talen holder, hvis den goodwill ikke bliver omsat, siger han.

/ritzau/

Opdateret 28. januar 2010 kl. 14:10