Telegram

Venstre åbner for terrorstramninger

Telegram
3. januar 2010 kl. 22:31

Alene kontakt til et terrornetværk kan fremover være nok til, at man bliver udvist fra Danmark. I hvert fald åbner Venstre nu for stramninger af terrorloven efter attentatforsøget på Muhammed-tegneren Kurt Westergaard, skriver berlingske.dk.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, har i længere tid vidst, at den 28-årige varetægtsfængslede somalier, som nu er sigtet for drabsforsøg, har tætte kontakter med den militante gruppe al-Shabaab i Somalia. Alligevel greb PET ikke ind, og det kan nødvendiggøre stramninger, mener Venstre.

- Det er uacceptabelt, hvis vi er i en situation, hvor man først kan gribe ind, når terrorhandlingen er gennemført. Efter min mening burde de nuværende regler muliggøre, at man kan udvise folk, som har været i kontakt med terrororganisationer og terrornetværk. Hvorfor det ikke er sket, kan jeg ikke give et svar på. Men hvis det er, fordi reglerne ikke er stærke nok, så har vi et problem, siger politisk ordfører Peter Christensen (V) til berlingske.dk.

DF's næstformand Peter Skaarup er enig.

- Hvis man havde udvist somalieren alene på mistanken om, at han er terrorist, ville man kunne have forhindret, at han overhovedet var kommet i nærheden af Kurt Westergaard, siger Peter Skaarup, der nu kræver, at PET oplyser antallet på, hvor mange terrormistænkte tjenesten holder under observation.

Visheden om tallet vil kunne skabe tryghed i befolkningen, mener han.

Det forslag er både Venstre og Socialdemokraterne åbne for. Men det møder ikke megen forståelse hos De Konservative.

- Det er tåbeligt. Hvad skal vi bruge det tal til. Det vil bare skabe utryghed. Og hvorfor skal terroristerne også have indblik i, hvor mange PET holder øje med, siger udenrigsordfører Naser Khader (K) til berlingske.dk.

/ritzau/

Opdateret 3. januar 2010 kl. 22:35

Vi kunne også bare tage skridtet fuldt ud, og sprøjte en RFID-chip ind under huden på folk, og så frigive en dosis cyanid, hvis folk er ved at overtræde loven. Smart ikke? Og overvågning i folks eget hjem kunne også forhindre en masse farlige ting. Man kunne også censurere nettet, så det kun er de rigtige og gode hjemmesider man har adgang til.
Supersmart. Frit, retfærdigt og etisk velfunderet? Nej, men rigtig smart.

Heinrich R. Jørgensen

Lars,

internettet censureres allerede i det små. Stort set alle internetforbindelser i kongeriget, overvåges til gengæld minutiøst. Ligeledes overvåges mobiltelefoner minutiøst, og enhver der har en tændt mobil med sig, efterlader sig spor om sine fysiske bevægelser.

Din fremtidsdystopi er således allerede tæt på at være en realitet. Blot mangler staten kapaciteten til at kunne behandle alle de mangle digitale data, andet end til efterforskning.

En eller anden dag skal der nok fremkomme et forslag fra en politiker om, at personer uden dansk statsborgerskab, der er myndighedernes søgelys, skal bære elektronisk fodlænke, så betingelse for deres opholdstilladelse. Uden i øvrigt at indskrænke personernes bevægelsesfrihed - men blot for at lade dem forstå, at de overvåges.

Heinrich R. Jørgensen

I øvrigt er problemet PET's skødesløse adfærd, hvor de netop ikke har sikret Knud Westergaard. Enten har PET fejlvurderet risiciene, eller også har PET ikke udført deres opgave kompetent.

Hvad i alverden har PET's svigt at gøre med eventuelle stramninger af (anti)terrorlovene? Det hænger ikke sammen...

Jimmi Thøgersen

Hvad i alverden har PET’s svigt at gøre med eventuelle stramninger af (anti)terrorlovene? Det hænger ikke sammen…

Det hænger da glimrende sammen? "Svigt" eksisterer ikke i staten. Det er altid et spørgsmål om mangel på beføjelser, sjældent et spørgsmål om mangel på ressourcer, og aldrig et spørgsmål om fejl.

Marianne Mandoe

Heinrich.
Du glemte at fortælle at alle SMSer gemmes så de kan trækkes frem til senere brug hvis en borger forsøger at træde udenfor de linier som staten mener at have trukket.
Dine telefonsamtaler og dine e-mails bliver også gemt. Minimum et år, bare i det tilfælde at du skulle påtænke at gøre noget kriminelt.
For så kan politiet til enhver tid gå tilbage og gennemtrævle alt hvad du har sagt og skrevet for rigtigt at kunne få skovlen under dig.

Heinrich R. Jørgensen

Marianne Mandoe,

indholdet af SMS beskeder og e-mails gemmes ikke. I det mindste er der ikke hjemmel til det iflg. dansk lovgivning (læs: Logningsbekendtgørelsen).

Dog er det tænkeligt, at f.eks. Echelon-netværket opsnapper en stor del af verdens e-mail kommunikation.

Marianne Mandoe

Heinrich.
Du har ret. INDHOLDET gemmes ikke med mindre politiet/PET/Andre beder om det.
Men alle andre oplysninger gemmes, og så er indholdet, dog ikke SMS, gemt da selv en grundig rensning af en PC ikke fjerner en fil.
Der vil altid ligge en "skygge" gemt i comuputeren der med de rette værktøjer kan trækkes frem. Og da politiet har tilladelse til at lægge "sniffer-programmer" ind på private menneskers computere har de i princippet adgang til indhold også.

Nogle ville måske - i erindring om den nys overståede højtid - komme til at tænke på linjen om, at barnet/demokratiet risikerer at kvæles, når garnet strammes, men dette er jo heldigvis usandsynligt, eftersom regeringen allerede har smidt barnet ud med vaskevandet.