Telegram

EU kræver dansk landbrugsstøtte tilbage

Telegram
16. marts 2010 kl. 14:57

Danmark har ført for lidt kontrol med de ting, EU's landbrugsstøtte er gået til, og kvaliteten af de udførte kontroller har været for dårlig.

Derfor får de danske myndigheder nu en regning på lidt over 44 millioner kroner fra Bruxelles. For EU kradser sin landbrugsstøtte ind igen, hvis medlemslandene sjusker med kontrollen af midlerne.

Dermed er Danmark næsten på niveau med Tyskland, der skal betale lidt over 50 millioner kroner. Vores anden EU-nabo, Sverige, slipper med en regning på 27 millioner kroner.

Fødevareministeriet oplyser, at problemerne med kontrollen er ordnet.

- Noget af det stammer helt tilbage fra 2003. Der er simpelthen tale om indkøringsproblemer og diskussioner om, hvorvidt nogle regler vedrørende kontroller var indført på EU-plan eller ej, siger specialkonsulent i Fødevareministeriet Peter Anthonisen.

- Vi har fået bekræftet fra EU-Kommissionen, at vi nu følger reglerne. Så det problem er elimineret fremover, siger han.

En række andre medlemslande hænger på væsentligt større regninger.

Værst ser det ud for grækerne, der i forvejen balancerer på fallittens rand. EU kræver, at Grækenland betaler, hvad der svarer til 930 millioner kroner tilbage, fordi de blandt andet ikke har kontrolleret støtten til bomuldproducenter tilstrækkeligt.

Polen og Spanien indtager anden- og tredjepladsen med regninger på henholdsvis 690 og 356 millioner kroner.

EU-Kommissionen opgør jævnligt, om EU's støtte til forskellige områder bliver administreret ordentligt. Denne gang har det givet anledning til at kræve i alt 2,6 milliarder kroner landbrugsstøtte tilbage fra medlemslandene.

/ritzau/

Opdateret 16. marts 2010 kl. 15:00