Hundreder af soldater har forsøgt selvmord

18. marts 2010 kl. 20:41Opdateret 18. marts 2010 kl. 20:45

281 soldater har forsøgt at begå selvmord, efter at de kom hjem. Det skriver TV2 Øst, der har set en opgørelse fra Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF). Foreningen oprettede i 2008 projektet Livlinjen, der hjælper hjemvendte soldater med traumer.

Af de 303, der har henvendt sig, har 281 soldater forsøgt at tage livet af sig selv. 177 af soldaterne har forsøgt at begå selvmord mere end én gang. Ifølge Alan Damm, sekretariatschef i HKKF, er der tale om en gruppe soldater, der er meget lidt fokus på. Forsvaret er klar over, at der er et problem, men det er ikke godt nok.

- De magter ikke at løfte opgaven endnu, siger Alan Damm.

På Christiansborg overrasker antallet Socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen.

- Det er jo lidt rystende, at det er så mange. Det understreger med al ønskelig tydelighed, hvor alvorligt det er, siger han.

Partierne bag forsvarsforliget skal snart drøfte indsatsen over for veteraner.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars R. Hansen

Omkring 15.000 danskere forsøger at begå selvmord om året - svarende til ca. 0,3% af hele befolkningen.

Over 35.000 danske soldater har siden '92 været udsendt i internationale operationer - at der i denne gruppe findes omkring 300 personer som har forsøgt at tage livet af sig selv, er, i sig selv ikke alarmerende, men jeg kan næsten ikke tro selvmordsforsøgsraten er så meget lavere blandt tidligere udsendte end befolkningen som helhed.

Lars Hansen,
Soldater er primært mænd i alderen 18-25 år - og jeg tror ikke at netop den gruppe er trækker op i selvmordsstatistikken....

...der er et dokumenteret problem.

Lars R. Hansen

Bill Atkins,

Det jeg forsøgte at sige var - at tallet 281 - næppe kan være dækkende for hele gruppen af tidligere udsendte.

Men dog Lars Hansen. Der bliver nok slået æg i stykker til omeletten her, hvaba?

Måske individet begynder at interessere dig en dag?...

Med venlig hilsen

Christian Olesen

Ja! de gjorde så sandelig "en forskel" som de altid siger, syge måske resten af livet blot for at glæde Anders Fogh.

»Der er da ingen tvivl om, at flertallet bakker regeringen op. 67 procent af befolkningen synes retrospektivt, at Anders Fogh Rasmussen – den efter min mening mest skruppelløse, amoralske og menneskeligt uhyggelige statsminister, vi nogen sinde har haft – var en stor statsmand«.
(Carsten Jensen)

Vi oplevede en af de 67 pct. i går i TV-avisen. Han var arrangør af en støttemiddag tilegnet, som han sagde: "De soldater der kæmper for Danmarks demokrati" - men slipset og jakkesættet var da nydeligt.

Peter Pedersen

DK har udsendt mere end 110-120.000 soldater, nødhjælpschauffører, politifolk m.fl.. til krigszoner over det meste af verden, siden den første Gaza- udsendelse i 1948.

Krigszoner og naturkatastrofer er naturligvis blandt det mest traumatiserende, man overhovedet kan blive udsendt til.
Desværre er det først de seneste 2-3 år, at nogen har begyndt at lave statistik og opgørelser for de, der har forsøgt at begå selvmord, men der er meget der tyder på, blandt de, der er psykisk traumatiserede er de, der var udsendt på "FN-mission" i Ex-Jugoslavien i 1990'erne, fortsat stærkt overrepræsenterede.

De fleste af disse mener, at midt i al de udbredte drab, nød, elendighed var stillet en humanitær-militær opgave, som FN overhovedet ikke havde givet dem det nødvendige mandat til at løse, ligesom de - bla. pga. deres mange dræbte kolleger - følte, at militære muligheder til beskyttelse af deres egne enheder, samt træning, opfølgende psykolog- og kammerathjælp oma. når de var kommet hjem, var aldeles utilstrækkelige.