Telegram

Regionsformand i kvindelig modvind

Telegram
26. marts 2010 kl. 12:04

Kvindelige sundhedsordførere på Christiansborg er stærkt fortørnede over formand for Danske Regioner Bent Hansen, der ifølge Politiken mener, at danske kvinder skal acceptere, at det gør ondt at føde og i øvrigt holde op med at kræve kejsersnit, bare fordi det er mere bekvemt.

- Det er noget bræk og utrolig gammeldags at tage som udgangspunkt, at man skal føde med smerte. Det er meget mandschauvinistisk at sige, at det er naturens orden. Vi er langt fra naturens orden i dag, lyder det fra den radikale Lone Dybkjær, der tilføjer:

- Det er ikke en naturgiven ting, at det skal gøre ondt at føde. Hvorfor skulle det være det?

Spørgsmål: Men tror du da, der i verdenshistorien har været en eneste smertefri fødsel?

- Nej, men derfor kan man godt sørge for flest mulige hjælpemidler som for eksempel epiduralblokade. Og da mennesket i sin tid blev skabt, var kvinderne formentlig også skabt anderledes, og de havde nok en anden smertetærskel end i dag. Vi lever jo heller ikke længere ude i naturen som vilde dyr, svarer Lone Dybkjær.

Bent Hansens opfordring til danske gravide kvinder skyldes, at antallet af kejsersnit er steget med 50 procent over de seneste fem år, og at de såkaldte "unødvendige kejsersnit" koster samfundet adskillige millioner kroner.

Men heller ikke hos Venstre er sundhedsordfører Birgitte Josefsen imponeret.

- Det skal Bent Hansen blande sig fuldstændigt udenom. Det er en lægefaglig vurdering, som hverken Bent Hansen eller jeg skal blande os i. Vi skal bare skabe de bedste rammer for fødslerne, siger hun og bliver suppleret op af Lone Dybkjær:

- Hele problemet skyldes, at ved kejsersnit stiller læger, sygeplejersker og jordemødre op, mens der ved en almindelig fødsel slet ikke er den fornødne hjælp, siger hun.

/ritzau/

Opdateret 26. marts 2010 kl. 12:30